Κολοκυθόρυζο της Τάτας

Tips

Ένα ιδανικό και εύκολο στην παρασκευή του comfort food για την περίοδο της Σαρακοστής και όχι μόνον.

Τα ταπεινά κολοκυθάκια είναι τροφή υψηλής διατροφικής αξίας. Αποτελούν πολύ καλή πηγή βιταμίνης C. Επίσης περιέχουν  βιταμίνη Α, λουτεΐνη και ζεαξανθίνη που βοηθούν στην όραση. Είναι επίσης πλούσια σε μαγγάνιο, που προστατεύει τους ιστούς από τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες. Τα κολοκυθάκια βοηθούν στη διατήρηση της χαμηλής χοληστερίνης, στην υγεία του προστάτη και έχουν αντικαρκινική δράση.

Αν δεν νηστεύετε μπορείτε να φτιάξετε με ρύζι αρμπόριο σαν ριζότο και να προσθέσετε ένα ωραίο καπνιστό τυρί, όπως μετσοβόνε ή κάποια παλιωμένη γραβιέρα και flakes μπέικον και το πιάτο σας θα απογειωθεί…

Χρόνος παρασκευής 25 λεπτά / Εύκολο

Κολοκυθόρυζο της Τάτας

Από την Νατάσα Χατζηαρβανίτη, Αθήνα

Υλικά για 4 άτομα

8 τρυφερά κολοκυθάκια, κομμένα σε φέτες

1 ½ φλιτζάνι ρύζι καρολίνα η γλασέ

Μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο εκλεκτό

2 φλιτζάνια ζεστό νερό εμφιαλωμένο

1 ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές φέτες

6 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα

1 πράσο μικρό, ψιλοκομμένο

Μισό ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο

Μισό ματσάκι μαϊντανό, πολύ ψιλοκομμένο

4 κ.σ. μάραθο

1 κ.γ. ρίγανη

χυμό από 2 φρέσκα λεμόνια

ελαιόλαδο εκλεκτό

αλάτι

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Τρόπος Παρασκευής

Σε πλατιά κατσαρόλα σοτάρουμε σε ελαιόλαδο το κρεμμύδι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το πράσο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι να μαραθούν.

Βάζουμε σε σουρωτήρι το ρύζι και το ξεπλένουμε κάτω από τη βρύση.

Στην κατσαρόλα προσθέτουμε το ρύζι και τα κολοκυθάκια και συνεχίζουμε για λίγο το σοτάρισμα.

«Σβήνουμε» με τσίπουρο και περιμένουμε για δευτερόλεπτα να εξατμισθεί το αλκοόλ.

Προσθέτουμε το νερό και σιγοβράζουμε σε σκεπασμένη κατσαρόλα, το φαγητό μας σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συχνά με ξύλινη κουτάλα μέχρι να χυλώσει ελαφρά το ρύζι και να μαλακώσουν τα κολοκυθάκια.

5-6 λεπτά πριν κατεβάσουμε από τη φωτιά προσθέτουμε τον άνηθο, τον μάραθο, τον μαϊντανό, τη ρίγανη και το χυμό λεμονιού.

Ανακατεύουμε ελαφρά και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Σερβίρουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Μικρά μυστικά

Να θυμάστε ότι πρέπει να βάλετε όλα τα αρωματικά τον άνηθο, τον μάραθο, τον μαϊντανό 5 λεπτά πριν κατεβάσουμε το κολοκυθόρυζο από τη φωτιά.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !