Οι κολοκύθες τον φθινόπωρο κάνουν εμφάνιση δυναμική. Με τις πρώτες δροσιές η κολοκυθόσουπα είναι μια σούπα βάλσαμο, που ζεσταίνει την καρδιά και τον οργανισμό μας. Πλημμυρίζει από βιταμίνες και αντιοξειδωτικά, γίνεται πολύ εύκολα και είναι νόστιμη.
Αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε και ψιλοκομμένο πράσο ή ακόμα και βρασμένα κάστανα σε κύβους. Τα κρουτόν που χρησιμοποιούμε μπορεί να είναι διαφόρων γεύσεων, ολικής άλεσης ή χαρουπιού για να έχουμε και αντίθεση στα χρώματα.
Η Μαρίνα μας την ετοίμασε και την προσφέρει με ιδιαίτερη αγάπη.
Χρόνος παρασκευής 40 λεπτά / Εύκολη
Κολοκυθόσουπα με κρεμώδες τυρί και κρουτόν
Από τη Μαρίνα Κουτσοπούλου, cheffe εστιατόριο Porto, Γαλαξίδι
Υλικά για 4 άτομα
1 κιλό καθαρισμένη κολοκύθα, κομμένη σε μεγάλους κύβους
200 γρ πατάτες καθαρισμένες, κομμένες σε μεγάλους κύβους
1 λίτρο ζωμό λαχανικών
80 γρ κρεμμύδι ξερό λευκό, ψιλοκομμένο
60 ml ελαιόλαδο έξτρα παρθένο
1 ποτήρι γάλα πλήρες
1 πρέζα κανέλα Κεϋλάνης, σε σκόνη
1 πρέζα μοσχοκάρυδο, τριμμένο
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Κλαράκια θυμάρι
2 κ.σ. κατίκι Δομοκού ΠΟΠ ή οψιμοτύρι ή τσαλαφούτι ΠΟΠ
Μισή κ.σ. βούτυρο εκλεκτό
Τρόπος παρασκευής
Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί καλά σοτάρουμε το κρεμμύδι για 3-4 λεπτά και αφήνουμε να ξανθύνει, ανακατεύοντας ανά διαστήματα.
Προσθέτουμε την κολοκύθα και τις πατάτες και ρίχνουμε το ζωμό λαχανικών μέχρι να σκεπαστούν.
Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά σε σκεπασμένη κατσαρόλα για 20-30 λεπτά.
Ανά διαστήματα ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα και αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ζωμό ακόμα.
Στο τέλος μόλις απορροφήσει τα υγρά, ρίχνουμε το γάλα και βράζουμε μερικά λεπτά ακόμα.
Πολτοποιούμε με το ραβδομπλέντερ και ενσωματώνουμε το βούτυρο.
Πασπαλίζουμε με το αλάτι, το πιπέρι, το μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε.
Σερβίρουμε σε βαθιά πιάτα, βάζουμε στη μέση μια κουταλιά τυρί και προσθέτουμε κρουτόν.

