Κότσι από αρνί με κριθαράκι

Tips

Ένα νόστιμο και χορταστικό comfort food. Διαχρονικά ήταν το κυριακάτικο ή γιορτινό φαγητό της Αθήνας… αλλά και της Ρούμελης.

Με τη συνταγή της Νάντιας, το κότσι είναι πολύ εύκολο στην παρασκευή του. Το μυστικό εκτός από την εξαιρετική ποιότητα των υλικών είναι ότι σιγοψήνεται οπότε μελώνει το κρέας με το κριθαράκι.

Χρόνος προετοιμασία 12 λεπτά / Χρόνος ψησίματος 2 ώρες / Πολύ εύκολο

Κότσι από αρνί με κριθαράκι

Από την Νάντια Μπλίκα, εστιατόριο, Kouzina Loi, Ναύπακτος

Υλικά για 4 άτομα 

4 Αρνίσια κότσια

2 κρεμμύδια ξερά, ψιλοκομμένα σε μικρά καρέ

1 πράσο, ψιλοκομμένο σε μικρά καρέ

2 καρότα, ψιλοκομμένο σε μικρά καρέ

2 κλωνάρια σέλερυ, ψιλοκομμένα

400ml κόκκινο κρασί

2 κ.σ. πελτέ

2 ξυλάκια κανέλα Κεϋλάνης

4 κόκκους μπαχάρι

2 κλαράκια φρέσκο θυμάρι

1 ½ λίτρο ζωμό λαχανικών

500 γρ. κριθαράκι

Ελαιόλαδο

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο  Πιπέρι

Τρόπος παρασκευής

Αλατίζουμε το κρέας καλά.

Σε τηγάνι με ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά «θωρακίζουμε» (σοτάρουμε) το κρέας γυρίζοντάς το από όλες τις πλευρές μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα.

Βάζουμε το κρέας σε ταψί.

Στο ίδιο τηγάνι σοτάρουμε τα λαχανικά σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας. Αφήνουμε να πάρουν μια βράση 1-2 λεπτά για να αναδυθούν τα αρώματα.

Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμισθεί το αλκοόλ.

Προσθέτουμε το ζωμό στο ταψί με το αρνί μαζί με τα σοταρισμένα λαχανικά και τα μπαχαρικά.

Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170ο C για 2 ώρες.

Μετά την πρώτη ώρα γυρίζουμε τα κότσια και από την άλλη πλευρά και προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό αν χρειαστεί.

Τα τελευταία 20 λεπτά αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και προσθέτουμε το κριθαράκι.

Ψήνουμε μέχρι να απορροφήσει σχεδόν τα υγρά του και ανακατεύομε ανά διαστήματα.

Αφήνουμε το φαγητό να «σταθεί» για 6-7 λεπτά και σερβίρουμε.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !