Τι να συμβουλέψεις το παιδί σου πριν φύγει για κατασκήνωση

Tips

Η κατασκήνωση είναι μια μοναδική εμπειρία για κάθε παιδί αφού συνειδητοποιεί ότι μπορεί να λειτουργήσει σε ένα περιβάλλον μακριά από το σπίτι του, χωρίς την βοήθεια ή την προστασία των γονιών του. Είναι μια χαρούμενη, διασκεδαστική και ανέμελη ομαδική εμπειρία σε ένα διαφορετικό περιβάλλον, από την οποία το παιδί θα αποκομίσει πολλά οφέλη και θα τη θυμάται για πάντα.

Μπορείς να συμβουλέψεις το παιδί σου κατάλληλα, ώστε να σιγουρευτείς ότι θα είναι προετοιμασμένο στην κατασκήνωση και θα συμμετέχει χωρίς άγχος σε αυτό το ανεξάντλητο παιχνίδι ανακάλυψης.

Κατάλληλη προετοιμασία της βαλίτσας

Ενημέρωσε το παιδί σου πότε ξεκινάει η κατασκηνωτική περίοδος για να ξεκινήσει να φτιάχνει εγκαίρως τη βαλίτσα του με τη βοήθειά σου. Κάθε κατασκήνωση έχει μία λίστα με τα απαραίτητα τα οποία θα πρέπει να έχει στη βαλίτσα του. Δώσε την ευκαιρία στο παιδί να σκεφτεί τι άλλο θα χρειαστεί, για να κάνει πιο διασκεδαστική την κατασκηνωτική του εμπειρία, όπως είναι για παράδειγμα τα επιτραπέζια παιχνίδια, ένα βιβλίο ή μια μπάλα.

Συμβούλεψε το παιδί να μην αφήσει την προετοιμασία της βαλίτσας για τελευταία στιγμή, ώστε να έχει χρόνο να προετοιμαστεί και να είναι σίγουρο ότι δεν θα ξεχάσει κάτι.

Υπεύθυνο για τον εαυτό του

Η κατασκήνωση είναι η τέλεια ευκαιρία για να αποδείξει ότι είναι υπεύθυνο και ότι μπορεί να φροντίσει τον εαυτό του. Θα πρέπει να φροντίζει τα πράγματά του, να στρώνει το κρεβάτι του και να μην αμελεί την προσωπική του υγιεινή.

Επίσης στην κατασκήνωση θα βρίσκεται πολλές ώρες σε εξωτερικούς χώρους, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να θυμάται να βάζει αντιηλιακό κάθε πρωί και να το ανανεώνει ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Παράλληλα θα πρέπει να φοράει καπέλο και γυαλιά ηλίου αν είναι εφικτό και να θυμάται να πίνει νερό όσο πιο συχνά μπορεί για να μην πάθει αφυδάτωση από τον ήλιο.

Το να βρίσκεται μακριά από το οικογενειακό περιβάλλον μπορεί να είναι μια άβολη εμπειρία στην αρχή, αλλά είναι σίγουρο ότι θα συνηθίσει σε λίγες μέρες και θα αρχίσει να χαλαρώνει.

Να εκφράζει τα συναισθήματά του

Η κατασκήνωση δημιουργεί εκνευρισμό και άγχος σε πολλά παιδιά, λόγω της απομάκρυνσης από το οικογενειακό περιβάλλον με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται να προσαρμοστούν. Μια καλή συμβουλή που μπορείς να δώσεις στο παιδί σου είναι να εξωτερικεύει τα συναισθήματά του. Αν δυσκολευτεί στην προσαρμογή, να νιώσει άνετα να σου εκφράσει τους προβληματισμούς του, ή να μιλήσει με κάποιον εξειδικευμένο στην κατασκήνωση.

Γενικά μίλησε στο παιδί με ενθουσιασμό για την κατασκήνωση, προσπάθησε να έχεις θετική στάση και πέρνα στο παιδί το μήνυμα ότι έχεις εμπιστοσύνη στο ίδιο και στους ανθρώπους της κατασκήνωσης.

 Nα ζήσει τη στιγμή

Η κατασκήνωση απαιτεί την τήρηση κανόνων και συγκεκριμένων ωραρίων αλλά τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά από το σχολείο. Η μέρα είναι γεμάτη δραστηριότητες και κάθε βράδυ θα πηγαίνει για ύπνο εξαντλημένο. Συμβούλεψε το παιδί σου να συμμετέχει σε κάθε διοργάνωση της κατασκήνωσης και να εκμεταλλευτεί κάθε ευκαιρία για να μάθει κάτι καινούργιο, όπως είναι για παράδειγμα ένα πρωτότυπο παιχνίδι ή να συμμετέχει σε μια θεατρική παράσταση.  Επίσης να μη διστάζει να ρωτάει τους ομαδάρχες για ότι απορία έχει σχετικά με τις δραστηριότητες και να προσπαθεί να απολαμβάνει την κάθε στιγμή.

Μέσα από την εμπειρία της κατασκήνωσης, το παιδί μπορεί να τονώσει την αυτοπεποίθηση, την αυτονομία του και την κοινωνικότητά του. Σκοπός είναι να είναι χαρούμενο και ανέμελο, να κάνει νέους φίλους, να ζήσει μοναδικές στιγμές και να τη βιώσει ως ευχάριστη εμπειρία, εισπράττοντας τα θετικά της.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !