Κουραμπιεδάκια αμυγδάλου

Tips

Ο κουραμπιές είναι ο πρωταγωνιστής των Χριστουγέννων. Μικρές μπουκίτσες με ολόκληρα αμύγδαλα και άρωμα ανεβαστικό.

Για την επιτυχία του τα μυστικά είναι πολλά. Τα υλικά πρέπει να είναι εξαιρετικής ποιότητας ειδικά το βούτυρο. Επίσης όταν ζυμώνουμε και πλάθουμε τους κουραμπιέδες πρέπει να φοράμε γάντια για να μην έρχεται η ζύμη σε επαφή με τη θερμοκρασία του σώματός μας.

Μόλις τα βγάλουμε από το φούρνο πρέπει να αραδιάσουμε τους κουραμπιέδες σε σχάρα για να κρυώσουν καλά. Τότε τους ραντίζουμε με ροδόνερο και αφήνουμε να στεγνώσουν.

Τελευταία στιγμή πασπαλίζουμε όσους θέλουμε με άχνη ζάχαρη. Τους υπόλοιπους τους διατηρούμε σε μεταλλικά κουτιά.

Πάντα οι κουραμπιέδες πρέπει να είναι σκεπασμένοι για να παραμένουν τραγανοί, αλλιώς απορροφούν υγρασία από το περιβάλλον.

Κουραμπιεδάκια αμυγδάλου

Από το Κουλούρι Lab, Αγία Παρασκευή

Υλικά

200 γρ. αμυγδάλα ολόκληρα ή κομμένα στη μέση

2 βανίλιες

500 γρ. βούτυρο Κερκύρας, σε θερμοκρασία δωματίου

200 γρ. ζάχαρη άχνη

800 γρ. αλεύρι μαλακό μέχρι 12% πρωτεΐνες, κοσκινισμένο

Για το πασπάλισμα

300 γρ. ζάχαρη άχνη

1 κ.σ. κορν φλάουρ

Τρόπος παρασκευής

Στρώνουμε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί και αραδιάζουμε τα αμύγδαλα.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 170οC για 7 λεπτά, ανακινώντας το ταψί. Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν τα αμύγδαλα χωρίς να τα σκεπάσουμε, για να παραμείνουν τραγανά. Τα βάζουμε στο ψυγείο σε ένα μπολάκι σκεπασμένο για να είναι κρύα.

Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε με το σύρμα δυνατά το βούτυρο με την άχνη ζάχαρη μέχρι να «αφρατέψουν» για 10 λεπτά.

Τότε προσθέτουμε τα αμύγδαλα, που έχουν κρυώσει και τις βανίλιες και χτυπάμε και πάλι με το σύρμα για 1 λεπτό.

Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το αλεύρι, που το περνάμε από τη σήτα προκειμένου να πέσει βροχηδόν και ανακατεύουμε με την μαρίζ, από κάτω προς τα πάνω.

Αν αρχίσει και  κολλάει η ζύμη ρίχνουμε το υπόλοιπο αλεύρι σιγά σιγά για να μη σφίξει. Η ζύμη πρέπει να είναι εύπλαστη και ρίχνουμε και το υπόλοιπο αλεύρι.

Η ζύμη είναι έτοιμη όταν δεν κολλάει στα χέρια μας ή στον κάδο.

Βάζουμε τα γάντια μας και πλάθουμε απαλά τη ζύμη σε μπουκίτσες χωρίς να πιέζουμε και δημιουργούμε μπαλάκια. Πιέζουμε στη μέση χωρίς να χάσει το σχήμα του.

Απλώνουμε μια λαδόκολλα στο ταψί και αραδιάζουμε τους κουραμπιέδες.

Ψήνουμε στη μεσαία σχάρα του φούρνου, που έχουμε προθερμάνει καλά στους 170οC στον αέρα για 12-13 λεπτά.

Οι κουραμπιέδες πρέπει να βγουν άσπροι και μαλακοί.

Τους αραδιάζουμε σε μια σχάρα και τους ραντίζουμε με το ροδόνερο ή το ανθόνερο. Αφήνουμε να κρυώσουν για 2 ώρες τουλάχιστον.

Σε μπολ βάζουμε την άχνη ζάχαρη μαζί με το κορν φλάουρ και ανακατεύουμε.

Βουτάμε μέσα στο μείγμα της ζάχαρης τους κουραμπιέδες και τους αραδιάζουμε σε πιατέλα. Τους διατηρούμε σε πιατέλα σκεπασμένους πάντα.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !