Μελομακάρονα μπουκίτσες

Tips

Αγαπημένα γλυκάκια παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα και πολύ νόστιμα… Τα φτιάξαμε σε μπουκίτσες για να έχουμε την αίσθηση ότι τρώμε λιγότερο… μην ανησυχείτε όμως τα διατροφικά ατοπήματα επιτρέπονται λόγω των εορτών.

Τα Χριστούγεννα της παράδοσης έχουν άρωμα πορτοκαλιού, κανέλας, καρυδιού και γαρίφαλου… τα συστατικά του μελομακάρονου. Εθιμικά σε πολλές περιοχές τα σερβίρουν δίπλα σε πορτοκάλια που έχουν μπήξει γαρίφαλα ή ρόδια.

Χρόνος παρασκευής 45 λεπτά / Εύκολα

Μελομακάρονα μπουκίτσες

Από το Κουλούρι Lab, Νομισματοκοπείο Αγ.Παρασκευή

Υλικά

250 ml ηλιέλαιο

125 ml χυμό πορτοκάλι

50 γρ. μέλι θυμαρίσιο

90 ml νερό

100 γρ. ζάχαρη

5 γρ. αμμωνία

5 γρ. κανέλα Κεϋλάνης, σε σκόνη

3 γρ. γαρίφαλο, σε σκόνη

1 σφηνάκι brandy 7 αστέρων ή Grand Marnier

Mισό κ.γ. άρωμα βανίλιας

Ξύσμα από 1 πορτοκάλι ακέρωτο

500 γρ. αλεύρι μαλακό, κοσκινισμένο

7 γρ. μπέικιν πάουντερ

120 γρ. σιμιγδάλι ψιλό

150 γρ. καρυδόψυχα, κομμένη στη μέση

Για το σιρόπι

500 ml νερό

650 γρ. ζάχαρη

50 ml γλυκόζη

50 ml μέλι

Μισό λεμόνι κομμένο σε 2 φέτες

Για το πασπάλισμα

Καρύδια χοντροσπασμένα

Μέλι θυμαρίσιο

Τρόπος παρασκευής 

Πρώτα φτιάχνουμε το σιρόπι.

Σε κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι και ανακατεύουμε μέχρι να πάρει βράση και να «δέσει» το σιρόπι και το αφήνουμε να κρυώσει.

Στον κάδο του μίξερ βάζουμε όλα τα υλικά κατά σειρά, εκτός από το αλεύρι, το σιμιγδάλι και το μπέικιν πάουντερ.

Ανακατεύουμε δυνατά με τα χέρια μας.

Κοσκινίζοντας προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά.

Ζυμώνουμε δυνατά ενσωματώνοντας και τα υπόλοιπα υλικά.

Η ζύμη είναι έτοιμη μόλις ξεκολλά από τα τοιχώματα του κάδου.

Πλάθουμε σε μικρά μικρά μπαλάκια.

Αραδιάζουμε τα μελομακάρονα σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, σε απόσταση το ένα από το άλλο.

Πιέζουμε ελαφρά αν θέλουμε τη ζύμη κάνοντας ένα βαθούλωμα για να κρατηθούν τα καρύδια ή πιέζουμε με ένα πιρούνι.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 25-30 λεπτά.

Μόλις βγουν τα μελομακάρονα από το φούρνο, τα βάζουμε ένα ένα σε τρυπητή κουτάλα και τα «βουτάμε» στο κρύο σιρόπι για δευτερόλεπτα.

Σερβίρουμε σε πιατέλα και πασπαλίζουμε με μπόλικα ψιλοκομμένα καρύδια.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !