Κριθαρότο με βασιλομανίταρα, λεντινούλες και τυρί

Tips

Ένα πιάτο που θωρακίζει τον οργανισμό μας.Τα μανιτάρια είναι νόστιμα και όπως αποδείχθηκε από πρόσφατη μελέτη της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου  Hohenheim της Στουτγκάρδης της Γερμανίας είναι «βόμβες» βιταμίνης D, που θωρακίζει τον οργανισμό μας και την έχουμε τόσο ανάγκη αυτή την εποχή. Tα μανιτάρια καλλιεργούνται σε διάφορες περιοχές όμως στην Εύβοια, στους Καθενούς η «Δίρφυς» διαθέτει την μεγαλύτερη εγκατάσταση καλλιέργειας μανιταριών αλλά και τυποποίησης άγριων μανιταριών με δυνατές εξαγωγές.

Τα μανιτάρια είναι εύκολο πλέον να τα βρείτε είτε φρέσκα καλλιεργημένα, είτε ποικιλίες άγριων μανιταριών αφυδατωμένα και σίγουρα… Αρκούν να τα ενυδατώσουμε για 15-20 λεπτά σε μπόλικο νερό και επανέρχονται στη φυσική τους κατάσταση.

Μια γευστική δημιουργία νόστιμη, ξεχωριστή και πολύ ωφέλιμη για τη θωράκιση του οργανισμού μας.

Κritharoto me vasilomanitara
Το κριθαρώτο φωτογραφημένο πάνω σε φρέσκα άγρια μανιτάρια

 

Κριθαρώτο με βασιλομανίταρα, λεντινούλες και τυρί

Από τον Λευτέρη Λαχουβάρη, Μανιτάρια «Δίρφυς», Καθενοί Εύβοιας

Υλικά για 2 άτομα

kritharoto me vasilomanitara
Ο Λευτέρης Λαχουβάρης «επί τω έργω» στο περίφημο μανιταροπωλείο του

250 γρ κριθαράκι μέτριο

50 γρ βασιλομανίταρα, αφυδατωμένα

50 γρ λεντινούλες φρέσκες

1 κρεμμύδι μέτριο, ψιλοκομμένο

10 ντοματίνια κεράσι

60 ml ελαιόλαδο

1 ποτήρι λευκό κρασί, μοσχοφίλερο ή μαλαγουζιά

750 ml νερό ή ζωμό λαχανικών

150 γρ. γραβιέρα, τριμμένη

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένα πιπέρι

Για το φινίρισμα

50γρ. τυρί με τρούφα ή γραβιέρα σε φλοίδες

Τρόπος Παρασκευής

Βάζουμε σε ένα μπολ με χλιαρό ζωμό λαχανικών τα αφυδατωμένα βασιλομανίταρα και τα αφήνουμε 15 λεπτά, για να επανέλθουν στη φυσική τους κατάσταση.

Σουρώνουμε καλά τα μανιτάρια και κρατάμε το ζωμό.

Σε ένα βαθύ τηγάνι σοτάρουμε το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο, προσθέτουμε τα βασιλομανίταρα και τις λεντινούλες και σοτάρουμε ελαφρά.

Προσθέτουμε το κριθαράκι και «σβήνουμε» με το κρασί.

Αφήνουμε να εξατμισθεί το αλκοόλ.

Μόλις πάρει βράση προσθέτουμε τα ντοματίνια κομμένα στα τέσσερα, το ζωμό από τα μανιτάρια, το αλάτι, το πιπέρι και βράζουμε για 15 λεπτά και προς το τέλος προσθέτουμε και το τριμμένο τυρί, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα.

Σερβίρουμε όπως είναι αχνιστό και αν θέλουμε διακοσμούμε το πιάτο με τυρί τρούφας ή γραβιέρα σε φλοίδες και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !