Λείπει ο χαλβάς από τη Σαρακοστή;

Tips

Ο χαλβάς είναι ένα γλυκό άρρηκτα συνδεδεμένο με την χριστιανική Σαρακοστή. Παρασκευάστηκε πρώτα από τους Άραβες και στη συνέχεια ταξίδεψε στην Ινδία, την νότια Ασία, στην Αίγυπτο και σε όλες τις περιοχές της Ανατολικής μεσογείου. Στην Ελλάδα ήρθε το 1922, από πρόσφυγες της Μικράς Ασίας που γνώριζαν την τέχνη της παρασκευής του.

Χαλβάς με ταχίνι

Ο χαλβάς με ταχίνι είναι ένα από τα πιο αγαπημένα γλυκά των Ελλήνων, ιδιαίτερα δημοφιλές σε περιόδους νηστείας. Η παρασκευή του μπορεί να γίνει εύκολα στο σπίτι αν ακολουθήσεις την παρακάτω συνταγή:

Υλικά

450 γρ. ταχίνι

260 γρ. ζάχαρη

10 γρ. γλυκόζη

1 βανίλια

Ανακάτεψε τη ζάχαρη με μια κουταλιά νερό μέσα σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Έπειτα πρόσθεσε τη γλυκόζη και συνέχισε το ανακάτεμα με προσοχή να μην καεί και κολλήσει η ζάχαρη. Όταν το μείγμα καραμέλας γίνει σκούρο καφέ σημαίνει ότι είναι έτοιμο. Σε μια μικρή κατσαρόλα ζέστανε λίγο το ταχίνι και ρίξε την καραμέλα ανακατεύοντας ταυτόχρονα. Το μείγμα θα αρχίζει να πήζει και αν θέλεις μπορείς να προσθέσεις αμύγδαλα, φιστίκια, σοκολάτα, κράνμπερις, σταφίδες ή ό,τι άλλο επιθυμείς. Όταν το μείγμα ομογενοποιηθεί ρίξε το σε μια φόρμα για να πάρει το κατάλληλο σχήμα και άφησέ το να κρυώσει και να σφίξει.

Διατροφικά οφέλη

Ο χαλβάς με ταχίνι είναι ένα υγιεινό γλυκό που αποτελεί μια εξαιρετική πρόταση για ένα ενδιάμεσο γεύμα μικρών και μεγάλων, αρκεί να καταναλώνεται με μέτρο, λόγω του υψηλού θερμιδικού φορτίου. Περιέχει βιταμίνες Β1, Β2 και Ε και κατατάσσεται στις τροφές που παρέχουν στον οργανισμό πολύτιμα αντιοξειδωτικά, αμινοξέα, ασβέστιο, κάλιο και ψευδάργυρο. Το ταχίνι, δηλαδή το αλεσμένο σουσάμι, είναι τρόφιμο με υψηλής βιολογικής αξίας φυτική πρωτεΐνη που προσεγγίζει τη βιολογική αξία των ζωικών πρωτεϊνών. Ο χαλβάς αποτελεί λοιπόν μια ιδιαίτερα θρεπτική τροφή, που μπορεί να σε γεμίσει ενέργεια και να αποτελέσει ένα ιδανικό συμπλήρωμα για τις καθημερινές ανάγκες του οργανισμού.

Γευστικές προτάσεις

Ο χαλβάς με ταχίνι ή αλλιώς «χαλβάς του μπακάλη», παρόλο που έχει μια παράδοση χρόνων, παραμένει ένα σύγχρονο και επίκαιρο γλυκό που ανταποκρίνεται στην ανάγκη για υγιεινή διατροφή. Μπορείς να τον καταναλώσεις με διάφορους τρόπους, αρκεί να αφήσεις την φαντασία σου ελεύθερη. Ενδεικτικά σου προτείνουμε:

  • Σάντουιτς μέσα σε ψωμάκι, αλειμμένο με μαρμελάδα
  • Σάντουιτς μέσα σε κρουασάν αλειμμένο με πραλίνα σοκολάτας
  • Σάντουιτς με μήλο, χαλβά, ξηρούς καρπούς, μέλι και κανέλλα
  • Τοστ με χαλβά, μπανάνα και κομματάκια σοκολάτας
  • Ζεσταμένο ελαφρά πάνω σε ένα κράκερ, με λίγες σταγόνες λεμόνι

Σιμιγδαλένιος χαλβάς

Ο σιμιγδαλένιος χαλβάς είναι ένα πανεύκολο και αγαπημένο γλυκό για μικρούς και μεγάλους και αποτελεί μια «εναλλακτική» για όσους δεν τους αρέσει το ταχίνι. Η συνταγή του βασίζεται στον κλασικό κανόνα «1,2,3,4», αλλά μπορείς να την εμπλουτίσεις με διάφορα υλικά, όπως είναι η σοκολάτα, το πορτοκάλι, η κανέλα, οι σταφίδες και να δώσεις άλλη διάσταση στη γεύση του.

Υλικά

1 ποτήρι λάδι (ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο)

2 ποτήρια σιμιγδάλι ( 1 ποτήρι χοντρό σιμιγδάλι και 1 ποτήρι ψιλό σιμιγδάλι)

3 ποτήρια ζάχαρη

4 ποτήρια νερό

Σε μια κατσαρόλα βάλε το νερό και τη ζάχαρη, μέχρι να βράσουν σε σιρόπι. Σε μια άλλη κατσαρόλα βάλε το λάδι να κάψει και ρίξε σιγά σιγά το σιμιγδάλι για να καβουρδιστεί. Σε αυτό το σημείο χρειάζεται προσοχή γιατί αν καβουρδιστεί ελάχιστα ο χαλβάς θα είναι σαν κρέμα, ενώ αν καβουρδιστεί πολύ θα γίνει πιο στεγνός. Σβήσε το μάτι και ρίξε το σιρόπι στο μείγμα σιμιγδαλιού με λάδι ανακατεύοντας συνεχώς. Αν επιθυμείς να προσθέσεις κάποιο επιπλέον υλικό τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή. Βάλε το χαλβά σε μια φόρμα και άφησέ τον να σφίξει για τουλάχιστον 20 λεπτά.

Ο χαλβάς είναι αναμφισβήτητα ο πρωταγωνιστής της Σαρακοστής. Αποτελεί μια ιδανική επιλογή για τον οργανισμό, αλλά θα πρέπει να τον απολαμβάνουμε με σύνεση στα πλαίσια μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !