Λείπει ο χαλβάς από τη Σαρακοστή;

Τα μυστικά των Chef

Αλήθεια πόσο χρόνο χρειάζονται τα κρεατικά, τα ψάρια για να έχουν το σωστό μαρινάρισμα;

Πρώτα επιλέγουμε τη μαρινάδα και περιχύνουμε το κρέας ή το ψάρι και το μαρινάρισμα γίνεται αποκλειστικά στο ψυγείο. Ο Κώστας Συντάκας, executive chef μας ενημερώνει...

Πόσους μήνες διατηρούνται ασφαλώς τα τρόφιμα στην κατάψυξη;

Τα τρόφιμα που θέλουμε να διατηρήσουμε στην κατάψυξη τα βάζουμε σε ειδικά σκεύη ή τα τυλίγουμε καλά με μεμβράνη σιλικόνης, για να παραμείνουν σε...

Πότε οι τροφές διατηρούν τα θρεπτικά τους οφέλη, ωμές ή μαγειρεμένες;

Ορισμένες τροφές έχουν διαφορετική θρεπτική αξία όταν τρώγονται ωμές ή όταν μαγειρεύονται. Εμείς σας ενημερώνουμε πώς είναι καλύτερα να τις καταναλώνετε.  Ντομάτα Η ντομάτα περιέχει λυκοπένιο, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που...

Ποιο λάδι είναι το καλύτερο για το τηγάνισμα ;

Tο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι το πλέον κατάλληλο. Eίναι ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό λάδι στις υψηλές θερμοκρασίες.  Eτσι μπορεί να το χρησιμοποιήσουμε και πάλι αφού...

Ο χαλβάς είναι ένα γλυκό άρρηκτα συνδεδεμένο με την χριστιανική Σαρακοστή. Παρασκευάστηκε πρώτα από τους Άραβες και στη συνέχεια ταξίδεψε στην Ινδία, την νότια Ασία, στην Αίγυπτο και σε όλες τις περιοχές της Ανατολικής μεσογείου. Στην Ελλάδα ήρθε το 1922, από πρόσφυγες της Μικράς Ασίας που γνώριζαν την τέχνη της παρασκευής του.

Χαλβάς με ταχίνι

Ο χαλβάς με ταχίνι είναι ένα από τα πιο αγαπημένα γλυκά των Ελλήνων, ιδιαίτερα δημοφιλές σε περιόδους νηστείας. Η παρασκευή του μπορεί να γίνει εύκολα στο σπίτι αν ακολουθήσεις την παρακάτω συνταγή:

Υλικά

450 γρ. ταχίνι

260 γρ. ζάχαρη

10 γρ. γλυκόζη

1 βανίλια

Ανακάτεψε τη ζάχαρη με μια κουταλιά νερό μέσα σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Έπειτα πρόσθεσε τη γλυκόζη και συνέχισε το ανακάτεμα με προσοχή να μην καεί και κολλήσει η ζάχαρη. Όταν το μείγμα καραμέλας γίνει σκούρο καφέ σημαίνει ότι είναι έτοιμο. Σε μια μικρή κατσαρόλα ζέστανε λίγο το ταχίνι και ρίξε την καραμέλα ανακατεύοντας ταυτόχρονα. Το μείγμα θα αρχίζει να πήζει και αν θέλεις μπορείς να προσθέσεις αμύγδαλα, φιστίκια, σοκολάτα, κράνμπερις, σταφίδες ή ό,τι άλλο επιθυμείς. Όταν το μείγμα ομογενοποιηθεί ρίξε το σε μια φόρμα για να πάρει το κατάλληλο σχήμα και άφησέ το να κρυώσει και να σφίξει.

Διατροφικά οφέλη

Ο χαλβάς με ταχίνι είναι ένα υγιεινό γλυκό που αποτελεί μια εξαιρετική πρόταση για ένα ενδιάμεσο γεύμα μικρών και μεγάλων, αρκεί να καταναλώνεται με μέτρο, λόγω του υψηλού θερμιδικού φορτίου. Περιέχει βιταμίνες Β1, Β2 και Ε και κατατάσσεται στις τροφές που παρέχουν στον οργανισμό πολύτιμα αντιοξειδωτικά, αμινοξέα, ασβέστιο, κάλιο και ψευδάργυρο. Το ταχίνι, δηλαδή το αλεσμένο σουσάμι, είναι τρόφιμο με υψηλής βιολογικής αξίας φυτική πρωτεΐνη που προσεγγίζει τη βιολογική αξία των ζωικών πρωτεϊνών. Ο χαλβάς αποτελεί λοιπόν μια ιδιαίτερα θρεπτική τροφή, που μπορεί να σε γεμίσει ενέργεια και να αποτελέσει ένα ιδανικό συμπλήρωμα για τις καθημερινές ανάγκες του οργανισμού.

Γευστικές προτάσεις

Ο χαλβάς με ταχίνι ή αλλιώς «χαλβάς του μπακάλη», παρόλο που έχει μια παράδοση χρόνων, παραμένει ένα σύγχρονο και επίκαιρο γλυκό που ανταποκρίνεται στην ανάγκη για υγιεινή διατροφή. Μπορείς να τον καταναλώσεις με διάφορους τρόπους, αρκεί να αφήσεις την φαντασία σου ελεύθερη. Ενδεικτικά σου προτείνουμε:

  • Σάντουιτς μέσα σε ψωμάκι, αλειμμένο με μαρμελάδα
  • Σάντουιτς μέσα σε κρουασάν αλειμμένο με πραλίνα σοκολάτας
  • Σάντουιτς με μήλο, χαλβά, ξηρούς καρπούς, μέλι και κανέλλα
  • Τοστ με χαλβά, μπανάνα και κομματάκια σοκολάτας
  • Ζεσταμένο ελαφρά πάνω σε ένα κράκερ, με λίγες σταγόνες λεμόνι

Σιμιγδαλένιος χαλβάς

Ο σιμιγδαλένιος χαλβάς είναι ένα πανεύκολο και αγαπημένο γλυκό για μικρούς και μεγάλους και αποτελεί μια «εναλλακτική» για όσους δεν τους αρέσει το ταχίνι. Η συνταγή του βασίζεται στον κλασικό κανόνα «1,2,3,4», αλλά μπορείς να την εμπλουτίσεις με διάφορα υλικά, όπως είναι η σοκολάτα, το πορτοκάλι, η κανέλα, οι σταφίδες και να δώσεις άλλη διάσταση στη γεύση του.

Υλικά

1 ποτήρι λάδι (ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο)

2 ποτήρια σιμιγδάλι ( 1 ποτήρι χοντρό σιμιγδάλι και 1 ποτήρι ψιλό σιμιγδάλι)

3 ποτήρια ζάχαρη

4 ποτήρια νερό

Σε μια κατσαρόλα βάλε το νερό και τη ζάχαρη, μέχρι να βράσουν σε σιρόπι. Σε μια άλλη κατσαρόλα βάλε το λάδι να κάψει και ρίξε σιγά σιγά το σιμιγδάλι για να καβουρδιστεί. Σε αυτό το σημείο χρειάζεται προσοχή γιατί αν καβουρδιστεί ελάχιστα ο χαλβάς θα είναι σαν κρέμα, ενώ αν καβουρδιστεί πολύ θα γίνει πιο στεγνός. Σβήσε το μάτι και ρίξε το σιρόπι στο μείγμα σιμιγδαλιού με λάδι ανακατεύοντας συνεχώς. Αν επιθυμείς να προσθέσεις κάποιο επιπλέον υλικό τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή. Βάλε το χαλβά σε μια φόρμα και άφησέ τον να σφίξει για τουλάχιστον 20 λεπτά.

Ο χαλβάς είναι αναμφισβήτητα ο πρωταγωνιστής της Σαρακοστής. Αποτελεί μια ιδανική επιλογή για τον οργανισμό, αλλά θα πρέπει να τον απολαμβάνουμε με σύνεση στα πλαίσια μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σαλάτα με ψητά ροδάκινα, ρόκα και πασατέμπο

Τα ροδάκινα αυτή την εποχή είναι στα καλύτερά τους. Είναι νόστιμα, θρεπτικά και ξεχειλίζουν κάλιο και αντιοξειδωτικά.   Για να ξεφύγουμε από τα συνηθισμένα και για...

Σαλάτα με μαριναρισμένες φακές, μυζήθρα και βινεγκρέτ καρότου και λουίζας

Μια δροσερή σαλάτα που είναι superfood. H βινεγκρέτ καρότου και λουίζας είναι τόσο πρωτότυπη και νόστιμη που αυτή η γευστική δημιουργία απογειώνεται… Αν αφαιρέσουμε το...

Σαλάτα με πολύχρωμες ντομάτες, μοτσαρέλα και πέστο βασιλικού

Μια παραλλαγή της γνωστής ιταλικής σαλάτας caprese με τη διαφορά ότι χρησιμοποιούμε τις πολύχρωμες ντομάτες έτσι για ένα τουίστ στη γεύση. Επιλέγουμε από την αγορά...

Σαλάτα με δίχρωμα ντοματίνια, φέτα και σάλτσα ελιάς Καλαμών

Μια καθαρά ελληνική σαλάτα που τα έχει όλα και είναι τόσο νόστιμη. Ο ταλαντούχος Σίμος Tριανταφύλλου, μας αποκαλύπτει τα μυστικά του μαριναρίσματος των υλικών...

Μύδια σαγανάκι της Κατερίνας

Μια γευστική δημιουργία επική, που  θα λατρέψει η οικογένεια και οι φίλοι… Η νόστιμη σάλτσα τους είναι ότι καλύτερο για «βούτες» με καψαλισμένο ψωμάκια....

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !