Μαϊντανός, ο πράσινος χρυσός για την υγεία μας

Tips

Ο μαϊντανός δεν νοστιμίζει και αρωματίζει μόνον τις γευστικές μας δημιουργίες, αλλά είναι ένα πολύτιμο αρωματικό φυτό με μεγάλη διατροφική αξία, αφού παρέχει στον οργανισμό μας πολλές βιταμίνες και αντιοξειδωτικά στοιχεία.

Η αρχαιολογική σκαπάνη «αποκάλυψε» ότι ο μαϊντανός καλλιεργήθηκε από τους αρχαίους έλληνες, πάνω από 2000 χρόνια και μάλιστα έχαιρε μεγάλης εκτίμησης. Τον μαϊντανό τον χρησιμοποιούσαν στις τελετές τους και μάλιστα στεφάνωναν τους νικητές αθλητικών αγώνων. Στην αρχή το χρησιμοποιούσαν σαν βότανο και «γιατρικό», όπως έγραψε ο Πλίνιος ο Πρεσβύτερος τον 1ο αιώνα μ.Χ και αργότερα μπήκε ευρύτατα στη διατροφή των ανθρώπων.

Μαϊντανό λοιπόν, για γερή καρδιά και νεφρά, δυνατό ανοσοποιητικό, για ρύθμιση του διαβήτη, για τον καρκίνο, για την οστεοπόρωση, για την ευζωία και  όχι μόνον…

Ο μαϊντανός πλημμυρίζει από θρεπτικά στοιχεία και θεωρείται υπερτροφή. Περιέχει βιταμίνες Α, Β, B6, B12, C, E, νιασίνη, ριβογλαβίνη, θειαμίνη, φολικό οξύ καθώς και ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο, φώσφορο, κάλιο, μαγγάνιο, χαλκό και ψευδάργυρο. Τα φύλλα του περιέχουν λίπος, πρωτεΐνη και υδατάνθρακες.

Ο μαϊντανός ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό μας, που όλοι έχουμε ανάγκη στις μέρες μας. Ακόμα    βοηθά πολύ στην εύρυθμη λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος, του παγκρέατος και έχει αντικαρκινικές ιδιότητες. Επίσης βοηθά πολύ στην οστεοπόρωση και έχει αντιφλεγμονώδη δράση. Ακόμα ο μαϊντανός είναι πολύ καλό διουρητικό έτσι διευκολύνει τη λειτουργία των νεφρών και έχει αντιμυκητιασικές και αντιβακτηριακές ιδιότητες.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !