Μακαρονάδα του ψαρά

Tips

Η διάσημη ψαρολιχουδιά του Σάββα

Την πρώτη φορά που πήγα για γαστρονομικό ρεπορτάζ στην Καβάλα με πήγαν να δοκιμάσω τις ψαρολιχουδιές του Σάββα. Από τότε γίναμε φίλοι με τον Σάββα που ξέρει όλα τα μυστικά της θαλασσινής κουζίνας.

Τα ψάρια είναι ολόφρεσκα πελαγίσια, οι μακαρονάδες, οι ψαρόσουπες και οι ψαρομεζέδες για τσίπουρο μιλάνε… στην καρδιά. Μεγάλη μαστόρισσα η μητέρα του που υπεραγαπά.

Τα χταπόδια στην άλμη, κλείνονται σε γυάλινα βάζα και ταξιδεύουν ανά την Ελλάδα… ειδικά για τους φίλους του.

Ο Σάββας μου έδωσε τη συνταγή της περίφημης μακαρονάδας του, που πρωταγωνιστούν οι φρέσκιες γαρίδες και πινελιές νοστιμιάς χαρίζουν το χταπόδι, που κάποιες φορές είναι καπνιστό, αλλά και η σουπιά ή το καλαμάρι. Τα μύδια και τα θαλασσινά χαρίζουν γεύση, άρωμα και φρεσκάδα. Την μακαρονάδα του Σάββα την απόλαυσα δίπλα στη θάλασσα με κρασί ασύρτικο και ωραία παρέα… Η ζωή άλλωστε είναι στιγμές ευτυχίας…

Μακαρονάδα του ψαρά  

Από τη φημισμένη ταβέρνα του «Σάββα», Καβάλα

Υλικά

30 γαρίδες  Νο 2 φρέσκες ή κατεψυγμένες

3 γαρίδες Νο 1 φρέσκες ή κατεψυγμένες

1 πλοκάμι χταπόδι βραστό ή καπνιστό κομμένο σε φέτες

1 μεγάλο καλαμάρι ή 2 μικρότερα κομμένα σε φέτες

500 γρ. λιγκουίνι

Μισό ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο

4 σκελίδες σκόρδο λιωμένες

150ml ελαιόλαδο

2 ώριμες ντομάτες τριμμένες

Αλάτι θαλασσινό

Φρεσκοτριμμένα πιπέρια

1 κ.γ. μπούκοβο

1 ποτηράκι ούζο

Τρόπος παρασκευής

Καθαρίζουμε τις γαρίδες Νο2 από το κεφάλι, την ουρά, τα τσόφλια τους και το εντεράκι τους. Προσοχή: τα εντεράκια τα πετάμε. Tα υπόλοιπα τα βράζουμε για 20 λεπτά σε αλατισμένο νερό. Έτσι θα έχουμε τον καλύτερο ζωμό για να βράσουμε μέσα τα λιγκουίνι μας.

Μόλις βράσουν σουρώνουμε το ζωμό και πετάμε τα τσόφλια της γαρίδας.

Στο ζωμό ρίχνουμε τα λιγκουίνι και τα αφήνουμε να βράσουν ανάλογα με το χρόνο που αναγράφεται στη συσκευασία.

Τα σουρώνουμε και κρατάμε και λίγο από το ζουμί τους που θα το προσθέσουμε στη σάλτσα αργότερα.

Σε άλλη κατσαρόλα αντικολλητική ρίχνουμε 3 κουταλιές ελαιόλαδο και σοτάρουμε τις γαρίδες με το μπούκοβο και το σκόρδο.

Προσθέτουμε και τις φέτες καλαμαριού.

Σβήνουμε με το ούζο και αφού εξατμισθεί το αλκοόλ προσθέτουμε και τις τριμμένες ντομάτες. Προσοχή: δεν πρέπει να σοταριστούν πάνω από 9 λεπτά.

Τέλος προσθέτουμε και το χταπόδι.

Με πιρούνα προσθέτουμε τα λιγκουίνι μαζί με λίγο από το ζωμό τους, για να δέσει η σάλτσα.

Αφήνουμε να πάρουν μια βράση ανακατεύουμε και σερβίρουμε στην πιατέλα.

Φινίρουμε με μαϊντανό και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Οι ολόκληρες γαρίδες μπαίνουν στην επιφάνεια.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !