Αλήθειες και Μύθοι για τα ζυμαρικά

Τα μυστικά των Chef

Αλήθειες και μύθοι

  • Τα ζυμαρικά βράζονται σε μεγάλη και ψηλή κατσαρόλα βάζουμε αρκετό νερό, θα πρέπει να υπολογίσουμε ότι για 500 γρ. ζυμαρικών χρησιμοποιούμε 5 λίτρα νερό.
  • Το νερό πρέπει να κοχλάζει δυνατά πριν ρίξουμε τα ζυμαρικά.
  • Λίγο πριν βράσει το νερό, προσθέτουμε θαλασσινό αλάτι, κατά προτίμηση χοντρό. Στα 5 λίτρα, υπολογίζουμε 1 κουταλιά αλάτι.
  • Η συνιστώμενη δόση ανά άτομο είναι για μακαρόνια 120 γρ. και για ζυμαρικά με γέμιση 190 γρ.
  • Βράζουμε τα ζυμαρικά σε δυνατή φωτιά, χωρίς να σκεπάσουμε την κατσαρόλα.
  • Ανακατεύουμε ανά διαστήματα για να μην κολλήσουν μεταξύ τους.
  • Μην παρασυρθείτε και βάλετε ελαιόλαδο στο νερό, για να μην κολλήσουν είναι μύθος. Το ελαιόλαδο επικάθεται στην επιφάνειά τους και εμποδίζει τη σάλτσα να τα διαποτίσει, αργότερα.
  • Το κάθε ζυμαρικό έχει τον δικό του χρόνο βρασίματος και θα πρέπει να ακολουθήσουμε ευλαβικά το χρόνο που αναγράφεται στη συσκευασία. Στη διαφοροποίηση του χρόνου παίζει ρόλο η ποικιλία των σιτηρών και ο τρόπος αποξήρανσης που εφαρμόζει η κάθε εταιρία.
  • Ο χρόνος βρασμού που προτείνεται στη συσκευασία είναι συνήθως al dente, που είναι και πιο εύπεπτα.
  • Για να είμαστε σίγουροι δοκιμάζουμε 1-2 λεπτά πριν τον προτεινόμενο χρόνο της συσκευασίας.

  • Τα παραβρασμένα ζυμαρικά (ή pasta scotta, όπως τα λένε οι Ιταλοί) δημιουργούν στο στομάχι ένα κολλώδες μείγμα που εμποδίζει την πέψη. Άρα τρώμε τα ζυμαρικά al dente ούτε παραβρασμένα ούτε και ωμά.
  • Ο γλυκαιμικός δείκτης των ζυμαρικών που έβρασαν al dente είναι χαμηλότερος, γιατί σε αυτή την περίπτωση οι κόκκοι του αμύλου ενυδατώνονται απλώς χωρίς να διασκορπίζονται στο νερό. Το άμυλο μπορεί να αφομοιωθεί σταδιακά κι έτσι δεν ανεβαίνουν απότομα τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, προκαλείται ευκολότερα ο κορεσμός
  • Αν τα μακαρόνια λασπώσουν ή χάσουν το σχήμα τους ή το νερό θολώσει πολύ σημαίνει ότι δεν είναι ζυμαρικά εκλεκτής ποιότητας.
  • Σουρώνουμε τα ζυμαρικά και προσοχή δεν τα ξεπλένουμε ποτέ με νερό.
  • Κρατάμε λίγο νερό από τα μακαρόνια για να δέσουμε τη σάλτσα αν θέλουμε.
  • Αν θέλουμε ολοκληρώνουμε το μαγείρεμα μέσα στη σάλτσα οπότε σε αυτή την περίπτωση τα βράζουμε 2 λεπτά λιγότερο από τον αναγραφόμενο χρόνο στη συσκευασία.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !