Μαρμελάδα Ροδάκινο με τζίντζερ

Τα μυστικά των Chef

Αρώματα καλοκαιρινά για όλο το χρόνο

Τα ροδάκινα το καλοκαίρι είναι στα καλύτερά τους, ώριμα και αρωματικά, έτσι είναι η καλύτερη εποχή να φτιάξουμε μαρμελάδες, Η Χρυσούλα Παπαλέξη, στο πανέμορφο Γαλαξίδι διευθύνει το ξενοδοχείο Ganimede, που φημίζεται για το πρωινό της.

Αξίζει να απολαύσουμε αυτή τη γαστρονομική εμπειρία…

Δοκίμασα τις μαρμελάδες της και μου άρεσαν πολύ, έτσι ζητήσαμε από τη φίλη Χρυσούλα, να μας δώσει τη συνταγή.

Τα ροδάκινα μπορούμε να τα καθαρίσουμε ή να αφήσουμε με τη φλούδα. Αν θέλουμε βάζουμε ακόμα λιγότερη ζάχαρη ή ακόμα την αντικαθιστούμε με στέβια. Το τζίντζερ του πάει πολύ …

Μπορούμε έτσι να «κλείσουμε» τα αρώματα και τις γεύσεις του καλοκαιριού το βάζο και να τα απολαμβάνουμε όλο το χρόνο.

Διατηρούνται σε δροσερό και σκοτεινό μέρος, όταν όμως ανοίξουμε το βάζο διατηρούνται στο ψυγείο.

Μαρμελάδα Ροδάκινο με τζίντζερ

 Aπό την Χρυσούλα Παπαλέξη, Ξενοδοχείο Ganimede, Γαλαξίδι

 Υλικά  

3 κιλά ροδάκινα

2 κιλά  ζάχαρη κρυσταλλική

25 γρ. φρέσκο τζίντζερ, τριμμένο

Χυμό από ένα φρέσκο λεμόνι

ξύσμα από ένα λεμόνι

Φτιάχνοντας μαρμελάδα ροδάκινο

Τρόπος Παρασκευής  

Πλένουμε τα ροδάκινα, βγάζουμε τα κουκούτσια και τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Αν θέλουμε μπορούμε να τα καθαρίσουμε ή αν θέλουμε μια διαφορετική πινελιά τα αφήνουμε με τη φλούδα.

Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε τα ροδάκινα, το χυμό λεμονιού, το ξύσμα, το τζίντζερ και τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση για 10 λεπτά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα συνεχώς.

Στη συνέχεια προσθέτουμε τη ζάχαρη σιγά σιγά και την αφήνουμε να πάρει βράση, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα διαρκώς, προσπαθώντας να αγγίξουμε τον πάτο της κατσαρόλας.

Αν έχουμε θερμόμετρο ζάχαρης μπορούμε να θερμομετρούμε και όταν φθάσει στους 105οC η μαρμελάδα είναι έτοιμη.

Αν δεν έχουμε θερμόμετρο ακολουθούμε τη μέθοδο της γιαγιάς. Κάνουμε το τεστ με ένα πιάτο που έχουμε βάλει στην κατάψυξη.

Για δούμε αν η μαρμελάδα είναι έτοιμη αν έχει δηλαδή δέσει σωστά, βάζουμε ένα κουταλάκι του γλυκού το πιάτο και αφήνουμε να κρυώσει. Χαράζουμε μια γραμμή με το δάχτυλό μας, ένα δρομάκι όπως έλεγε η γιαγιά μου. Αν η γραμμή παραμείνει ανοικτή η μαρμελάδα είναι έτοιμη.

Αφήνουμε μερικά λεπτά εκτός φωτιάς την κατσαρόλα με την μαρμελάδα,  για να σταματήσει ο βρασμός, ανακατεύοντας συνεχώς. Γεμίζουμε την μαρμελάδα σε αποστειρωμένα βάζα και τα γεμίζουμε μέχρι το χείλος του βάζου.

Κλείνουμε ερμητικά και τα αναποδογυρίζουμε με το καπάκι προς τα κάτω. Τα αφήνουμε όλη νύχτα μέχρι να κρυώσει εντελώς η μαρμελάδα.

Την διατηρούμε σε ντουλάπι αιχμαλωτίζοντας τα αρώματα του καλοκαιριού.

Προηγούμενο άρθροΚαγιανάς με τυρί φέτα
Επόμενο άρθροΤυροπιτάκια «στρόγγυλα»

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !