Καγιανάς με τυρί φέτα

Τα μυστικά των Chef

Για ένα δυνατό, πλούσιο και υγιεινό πρωινό

Ένα πιάτο που πλημμυρίζει υγεία, φρεσκάδα και χρώμα. Ο απόλυτος συνδυασμός με εξαιρετική αρμονία. Αυγά, ντομάτα, τυρί φέτα, ρίγανη, ψωμί ολικής άλεσης και σαλάτα με ελαιόλαδο.

Αυτά μαζί  με φρέσκους χυμούς και άλλα καλούδια προσφέρει για πρωινό στο πανέμορφο νησάκι του Κορινθιακού Τριζόνια, η φίλη Γιάννα Σινή.  Ήδη κάποιες ημέρες που έχω λίγο χρόνο το έχω επιλέξει για πρωινό και οι λόγοι πολλοί. Τα αυγά είναι από τις πιο θρεπτικές τροφές. Από τους αρχαιότατους χρόνους ήταν ιδιαίτερα αγαπητή τροφή γιατί χάριζε ζωή… Τα αυγά είναι πλούσια σε πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας  και χαμηλά σε θερμίδες αφού 1 μεγάλο αυγό «δίνει» μόνον 70 θερμίδες. Το μεγαλύτερο μέρος της πρωτεΐνης βρίσκεται στο ασπράδι. Το αυγό είναι πλούσιο σε  μέταλλα και βιταμίνες, όπως σίδηρο, νάτριο, κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο βιταμίνη Α, νιασίνη, βιοτίνη, βιταμίνη Β12, Β2, Β5, Β9 καθώς και άλλα μικροθρεπτικά στοιχεία, που βρίσκονται στον  κρόκο όπως και τα αντιοξειδωτικά που βοηθούν την όραση. Επίσης θα συμπληρώσω ότι η χολίνη, μια ιδιαίτερη θρεπτική ουσία που βρίσκεται στον κρόκο ενδυναμώνει τις λειτουργίες του εγκεφάλου και οξύνει τη μνήμη.

Ο συνδυασμός του αυγού με την ντομάτα είναι ο καλύτερος αφού μια μέτρια ντομάτα χαρίζει το 30% των ημερήσιων αναγκών του ανθρώπινου οργανισμού σε βιταμίνη C και έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και είναι πλούσια σε κάλιο.

Αξίζει να βάλετε τα αυγά στη διατροφή των παιδιών σας και την δική σας γιατί είναι ότι πιο νόστιμο και θρεπτικό.

Όταν μάλιστα είναι αυγά από κότες ελευθέρας βοσκής σαν αυτά που δοκιμάσαμε στα Τριζόνια, τότε μιλάμε για βάλσαμο…

Η συλλογή των αυγών σαν να λέμε από την πηγή στην κατανάλωση

Καγιανάς με τυρί φέτα

Από τη Γιάννα Σίνη, Νησάκι Tριζόνια Φωκίδας

Υλικά

4 αυγά

2 ντομάτες ώριμες κομμένες σε μικρά κομμάτια

4 κ.σ. ελαιόλαδο

200 γρ. φέτα ΠΟΠ, κομμένη σε κομμάτια

2 κ.σ. πελτέ ντομάτας

Αλάτι θαλασσινό

Ποικιλία πιπεριών

Ρίγανη

Ψωμί ολικής άλεσης φρυγανισμένο

Για τη σαλάτα

Ρόκα φρέσκη

Ελιές

Ελαιόλαδο

Για το φινίρισμα

30 γρ. φέτα σε κομμάτια

1 ντοματάκι κομμένο στη μέση, προαιρετικά

ρίγανη

Τρόπος Παρασκευής

Σε αντικολλητικό μεγάλο τηγάνι σοτάρουμε σε ελαιόλαδο την ψιλοκομμένη ντομάτα  μέχρι να «μαραθεί» και να βγάλει τα υγρά της.

Στη συνέχεια προσθέτουμε τον πελτέ και συνεχίζουμε το σοτάρισμα ανακατεύοντας ελαφρά με ξύλινη κουτάλα.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε ολόκληρα τα αυγά και τα σπάμε σταδιακά μέσα στο τηγάνι, με μια ξύλινη κουτάλα. Συνεχίζουμε για δύο λεπτά μέχρι να ψηθούν καλά ανακατεύοντας δύο τρεις φορές.

Σβήνουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και το τυρί.

Ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά.

Φρυγανίζουμε το ψωμί και από πάνω βάζουμε τον καγιανά και διακοσμούμε με κομμάτια φέτα και δύο φέτες ντομάτα.

Δίπλα σερβίρουμε φρέσκια ρόκα με ελαιόλαδο και λίγες ελιές.

Τα Τριζόνια, το λιμάνι που απολαύσαμε τον καγιανά

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !