Μια επική μελιτζανοσαλάτα, που εξαφανίζεται στο λεπτό. Καπνιστή γεύση και απίθανη επίγευση για να συνοδεύσει το ούζο ή το κρασί σας.
Οι φίλοι μας οι vegan και οι vegetarian θα την λατρέψουν και απλά δεν θα συμπληρώσουν το τυρί.
Εμείς την απολαύσαμε στο εστιατόριο του ξενοδοχείου Nefeli, ατενίζοντας τη Χώρα της Σκύρου.
Χρόνος Παρασκευής 45 λεπτά / Πολύ εύκολη
Μελιτζανοσαλάτα αγιορείτικη αλλιώς…
Από το απίθανο ξενοδοχείο Nefeli, Χώρα Σκύρου
Υλικά για 4-6 άτομα
6 μελιτζάνες φλάσκες
Μισό λεμόνι
2 πιπεριές Φλωρίνης, ψημένες στο γκριλ και ψιλοκομμένες
2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
Μισό μέτριο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1-2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
2 κ.σ. ξύδι
5 κ.σ. ελαιόλαδο εκλεκτό
Αλάτι
Φεσκοτριμμένο Πιπέρι
Επιλεκτικά
80 γρ. γραβιέρα ή μετσοβόνε κομμένα σε μικρά κομμάτια
Τρόπος παρασκευής
Πρώτα ψήνουμε τις μελιτζάνες στο φούρνο.
Αφού τις ψήσουμε μέχρι να μαυρίσει η φλούδα τους, τις αφήνουμε να χλιάνουν και τις καθαρίζουμε.
Πιάνουμε το κοτσάνι και με ένα πιρούνι αφαιρούμε τη μαλακή σάρκα ρίχνοντας το χυμό λεμονιού για να μην μαυρίσει η μελιτζάνα.
Τις βάζουμε σε σουρωτήρι να φύγουν τα υγρά τους.
Τις ψιλοκόβουμε πάνω σε ένα ξύλο κοπής.
Σε ένα μπολ μεγάλο βάζουμε τις ψιλοκομμένες μελιτζάνες, τις πιπεριές και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά.
Ανακατεύουμε με ένα πιρούνι.
Βάζουμε σκεπασμένο το μπολ για λίγο στο ψυγείο.
Σερβίρουμε τη μελιτζανοσαλάτα ραντίζοντας με ελαιόλαδο και ξεροψημένες πιτούλες.
Μικρά μυστικά
Βάλτε τις καυτές πιπεριές μέσα σε σακούλα τροφίμων να ιδρώσουν για να ξεφλουδίζονται εύκολα.