Τα μήλα αυτή την εποχή είναι στα καλύτερά τους και το μικροκλίμα του Βελβεντού τα κάνει νόστιμα και είναι πλημμυρισμένα με βιταμίνες και αντιοξειδωτικά. Οι καλλιέργειες των μήλων βρίσκονται στο σημείο που οι βουνίσιοι άνεμοι συναντώνται με τα ρεύματα αέρα της πανέμορφης λίμνης Πολυφύτου.
Για την καλλιέργεια του μήλου χρησιμοποιούνται είτε παραδοσιακές τεχνικές αλλά και σύγχρονες, όπως η γραμμική καλλιέργεια για ακόμα καλύτερη ποιότητα. Τα μήλα KIKU με τις χαρακτηριστικές γραμμώσεις είναι ότι καλύτερο έχουμε δοκιμάσει.
Η Νανά μας ετοίμασε μια πολύ γρήγορη και πρωτότυπη συνταγή για γεμιστά μήλα φουρνιστά που σίγουρα θα σας ενθουσιάσει.
Χρόνος παρασκευής 45 λεπτά / Πολύ εύκολη
Μήλα Βελβεντού φουρνιστά
Από την πολυβραβευμένη Νανά Γκαμπούρα, executive chef restaurant «Στην κουζίνα της μαμάς Άννας» Σέρβια Κοζάνης
Υλικά για 4-6 άτομα
4 μήλα Βελβεντού
200 γρ. καστανή ζάχαρη
1 κ.σ. μέλι θυμαρίσιο
100 γρ. καρυδόψιχα, σπασμένη
½ κ.γ. κανέλα Κεϋλάνης, σε σκόνη
½ κ.γ. γαρύφαλο, σε σκόνη
1 Coca cola
1 σφηνάκι κονιάκ
Μισό πακέτο μπισκότα Digestive, τριμμένα
Μισό πακέτο μπισκότα Πτι μπέρ, τριμμένα
1 κ.σ. βούτυρο εκλεκτό
3/4 φλιτζανιού νερό ή χυμό μήλου
Τρόπος παρασκευής
Πλένουμε πρώτα τα μήλα και τα κόβουμε στη μέση.
Με το ειδικό εργαλείο ή με ένα μυτερό μαχαίρι αδειάζουμε τα κουκούτσια δημιουργώντας ένα κουπάκι για βάλουμε τη γέμιση.
Στη βάση του μήλου αφήνουμε αρκετή σάρκα για να κρατηθεί η γέμιση μέσα στα μήλα ψητά.
Σε μικρό ορθογώνιο ταψί βάζουμε τη ζάχαρη, το μέλι, το ξύλο κανέλας, τα 4 γαρύφαλλα, την Coca Cola, το βούτυρο και ανακατεύουμε.
Αραδιάζουμε τα μήλα, το ένα δίπλα στο άλλο.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200οC στη μεσαία σχάρα για 30 λεπτά.
Βγάζουμε από το φούρνο, χωρίς να τον σβήσουμε.
Όπως είναι ζεστά τα μήλα βάζουμε τα τριμμένα μπισκότα και την κανέλα.
Βάζουμε και πάλι στο φούρνο και ψήνουμε για 5 λεπτά.
Βγάζουμε από το φούρνο.
Τα ψητά μήλα είναι έτοιμα μόλις μαλακώσουν ελαφρά και καραμελώσει η ζάχαρη.
Τα περιχύνουμε με τα υγρά που έχουν μείνει στο ταψί.
Τα αφήνουμε λίγο να κρυώσουν και σερβίρουμε.
Μικρά μυστικά
Τα μήλα πρέπει απλά να μαλακώσουν όταν ψηθούν στο φούρνο και σε καμία περίπτωση να λιώσουν γιατί θα χάσουν το σχήμα τους.
Τα αφήνετε να κρυώσουν ή τα σερβίρετε ζεστά με παγωτό ή σαντιγί η ακόμα και κρέμα πατισερί.
Αν αρχίσουν γρήγορα να παίρνουν χρώμα, τα σκεπάζουμε με μία βρεγμένη λαδόκολλα.