Σίσσυ Νίκα Δημοσιογράφος
Οι πράσινες σαλάτες που περιλαμβάνουν όλα τα είδη του μαρουλιού και το σπανάκι είναι αυτές που θα πρέπει να εντάξετε στην καθημερινή σας διατροφή.
Είναι τόσο υψηλή η διατροφική τους αξία και τα οφελήματα που προσφέρουν στον οργανισμό μας που ακόμα και αν δεν είστε από αυτούς που λατρεύουν τις σαλάτες, θα τις εκτιμήσετε.
Μπορείτε να διανθίσετε τη γεύση τους με ωραίες βινεγκρέτ, ξηρούς καρπούς, κοτόπουλο και έτσι θα προσφέρετε στον οργανισμό σας τα απαιτούμενα σε ότι αφορά τις βιταμίνες, τα αντιοξειδωτικά και τις διαλυτές φυτικές ίνες.
Επίσης είναι σύμμαχοί μας στην απώλεια βάρους, ενισχύουν την ομορφιά μας και είναι και προσφέρουν αντικαρκινική δράση….
Νομίζω ήδη σας πείσαμε…
Όλες οι πράσινες σαλάτες αποτελούν καλή πηγή βιταμινών και μετάλλων
Οι περισσότερες σαλάτες είναι πλούσιες σε βιταμίνες και μέταλλα, όμως το μαρούλι και οι πράσινες σαλάτες ξεχωρίζουν.
Πράγματι, το μαρούλι σε όποιο είδος και αν ανήκει είναι πολύ καλή πηγή βιταμίνης Α, εξαιρετική πηγή βιταμίνης Κ, καλή πηγή βιταμίνης Β9, Β6, αλλά και πηγή βιταμίνης C.
Eπίσης τα μαρούλια όπως και το σπανάκι είναι καλές πηγές μαγνησίου, σιδήρου, χαλκού, μαγγανίου και καλίου είναι πηγές μαγγανίου.
Είναι πηγή ωμέγα-3
Τα ωμέγα-3 είναι τα λεγόμενα «απαραίτητα» λιπαρά οξέα επειδή ο οργανισμός μας δεν μπορεί να τα συνθέσει μόνος του. Οπότε οι ανάγκες πρέπει να καλυφθούν με την κατανάλωση τροφών που τα περιέχουν και η πράσινη σαλάτα είναι μια ενδιαφέρουσα πηγή.
Οι πράσινες σαλάτες όλων των ειδών έχουν από 150-360mg Ω3 λιπαρά οξέα ανά μερίδα 100 γρ.
Μάλιστα για να εφοδιαστείτε με ακόμα περισσότερα Ω3 προσθέστε μια κουταλιά χτυπημένο λιναρόσπορο στο dressing σας ή ξηρούς καρπούς.
Διαλυτές φυτικές ίνες
Το μαρούλι Romaine είναι το πιο πλούσιο σε διαλυτές φυτικές ίνες, ακολουθεί το σπανάκι, το μαρούλι, το iceberg και η λόλα.
Οι διαλυτές φυτικές ίνες μειώνουν την απορρόφηση της κακής χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων και συμβάλλουν στην καλή λειτουργία της καρδιάς. Επίσης είναι γνωστό ότι μειώνουν την απορρόφηση των υδατανθράκων, γεγονός που επιβραδύνει την αύξηση του σακχάρου στο αίμα.
Οι πράσινες σαλάτες χορταίνουν
Μια αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American Dietetic Association και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι που τρώνε μια σαλάτα πριν από ένα γεύμα, κατανάλωναν κατά μέσο όρο 10% λιγότερες θερμίδες, κατά τη διάρκεια του γεύματος.
Αλλά αν θέλετε να αποτελεί η πράσινη σαλάτα το ελαφρύ μεσημεριανό σας ή το βραδινό, μπορείτε να προσθέσετε μια πηγή πρωτεΐνης όπως το κοτόπουλο, αυγά ή τυρί μαζί με ένα καλό ελαιόλαδο και ξηρούς καρπούς.
Ενυδατώνει
Η πράσινη σαλάτα αποτελείται κατά 95% από νερό οπότε ενυδατώνει τον οργανισμό μας.
Αυτή είναι η αιτία που το καλοκαίρι πρέπει να προτιμάμε πράσινες σαλάτες ενώ το χειμώνα δένουν αρμονικά με τα πιο βαριά φαγητά για να φέρουν εξισορρόπηση στον οργανισμό μας.
Αντικαρκινική δράση
Η κατανάλωση σαλάτας μπορεί να προστατεύσει από τον καρκίνο! Σε κάθε περίπτωση, αυτό φαίνεται να δείχνουν κάποιες μελέτες που ενδεικτικά αναφέρουμε: Stahl W, Sies H. Βιοδραστικότητα και προστατευτικές επιδράσεις των φυσικών καροτενοειδών. Biochim Biophys Acta, 2005.
(2) Brown MJ, Ferruzzi MG, et al . Η βιοδιαθεσιμότητα των καροτενοειδών είναι υψηλότερη από σαλάτες που προσλαμβάνονται με πλήρη λιπαρά παρά με σάλτσες σαλάτας με μειωμένα λιπαρά, όπως μετράται με ηλεκτροχημική ανίχνευση. Am J Clin Nutr, 2004.(3) Vargas AJ, Burd R. Hormesis and synergy: μονοπάτια και μηχανισμοί της κερκετίνης στην πρόληψη και διαχείριση του καρκίνου. Nutr Rev. 2010.
Πράγματι, το μαρούλι, το αρνίσιο μαρούλι και το σπανάκι περιέχουν καροτενοειδή, κυρίως βήτα-καροτίνη και λουτεΐνη. Αυτές οι ενώσεις έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες και συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης ορισμένων μορφών καρκίνου. Για τους fans των τυριών έχουμε καλά νέα γιατί τα καροτενοειδή σύμφωνα με μελέτες απορροφώνται καλύτερα από τον οργανισμό