Μια σαλάτα που ξεχειλίζει βιταμίνες και αντιοξειδωτικά είναι αυτή η μοναστηριακή σαλάτα, μια γευστική δημιουργία του πολλά υποσχόμενου νεαρού chef Xρήστου Μαυραγάνη, που μαγειρεύει κυριολεκτικά στη σκιά των Μετεώρων.
Αν δεν βρείτε τα ξεχωριστά αυτά ξύδια μπορείτε να τα αντικαταστήσετε με άλλα της αρεσκείας σας ή να βάλετε σε ένα μπουκαλάκι ξύδι ροδοπέταλα ροζ τριαντάφυλλου, το αποτέλεσμα θα σας εκπλήξει.
Πάντως αυτή η σαλάτα είναι ιδανική για την πασχαλινή περίοδο, που τα διατροφικά ατοπήματα είναι πολλά.
Χρόνος παρασκευής 20 λεπτά / Πολύ εύκολη
Μοναστηριακή σαλάτα με παντζάρια, σταφίδες, καρύδια, φέτα, χώμα παντζαριού, βινεγκρέτ κουφοξυλιάς και τσουκνίδα
Από τον χαρισματικό chef Χρήστο Μαυραγάνη, restaurant Μετεώρων Πανόραμα, Καλαμπάκα
Υλικά για 4 άτομα
800 γρ. καθαρισμένα παντζάρια
100 ml. ξύδι τριαντάφυλλου
200 ml. ξύδι κουφοξυλιάς
100 γρ. σταφίδες
120 γρ. καρύδια, χοντροσπασμένα
600 γρ. τσουκνίδα
Ελαιόλαδο
160 γρ. τυρί φέτα, σε μικρά κυβάκια
Tρόπος παρασκευής
Βάζουμε τα παντζάρια, το ξύδι τριαντάφυλλου και 50 ml ελαιόλαδο σε σακούλα για κενό αέρος και βράζουμε σε κατσαρόλα με νερό στους 90° μέχρι να αποκτήσουν την επιθυμητή υφή που θέλουμε.
Σε μπολ χτυπάμε το ελαιόλαδο μαζί με το ξύδι κουφοξυλιάς για να φτιάξουμε την βινεγκρέτ μας.
Σε νερό που κοχλάζει ζεματάμε για 5 λεπτά τις τσουκνίδες και τις μεταφέρουμε σε παγωμένο νερό για να διατηρήσουν το χρώμα και τη γεύση τους.
Ο chef καπνίζει με θερμό ή κρύο κάπνισμα αν στην κουζίνα μας έχουμε τα σχετικά τις καπνίζουμε διαφορετικά τις αφήνουμε έτσι.
Κόβουμε τα παντζάρια σε διάφορες κοπές και τα αναμειγνύουμε με τη βινεγκρέτ, τη φέτα, τις σταφίδες και τα καρύδια.
Σερβίρουμε σε πιάτο βάζοντας στο κέντρο τα παντζάρια και περιμετρικά τα καπνιστά χόρτα.
Αν θέλουμε δημιουργούμε και ένα τριαντάφυλλο παντζαριού για τη μέση.