Μοσχαράκι στιφάδο

Τα μυστικά των Chef

Ένα χειμωνιάτικο φαγητό απολαυστικό και πολύ αρωματικό. Η παρασκευή του φαίνεται δύσκολη, χωρίς να είναι, αφού μπορούμε να αποφύγουμε τη δυσκολία με το καθάρισμα των κρεμμυδιών, χρησιμοποιώντας έτοιμα καθαρισμένα , κατεψυγμένα που το αποτέλεσμα δεν διαφέρει πολύ.

Το μοσχαράκι στιφάδο είναι το εθιμικό φαγητό της Κύμης, της Εύβοιας και δηλώνει παρών σε όλα τα πανηγύρια και τις εορτές.

Η Κύμη της ναυτοσύνης, της ομορφιάς και του πολιτισμού

Το μυστικό είναι η ποιότητα του κρέατος, το χαρμάνι μπαχαρικών και το αργό μαγείρεμα σε σκεπασμένη κατσαρόλα.

Πως προέκυψε το όνομα στιφάδο αλήθεια για τη νόστιμη γευστική δημιουργία. Ιταλικά stufato σημαίνει σιγομαγειρεμένο φαγητό με κρέας, πάνω στην ξυλόσομπα, τη στόφα. Αργό μαγείρεμα και μελωμένα κρεμμύδια, ο ιδανικός συνδυασμός για ένα στιφάδο που γεννά αναμνήσεις…

Η συνταγή είναι από το βιβλίο «Γαστρονομικός Οδηγός Εύβοιας και Σκύρου» έκδοση του Επιμελητηρίου Εύβοιας.

Μοσχαράκι στιφάδο

από τη Ζαχαρούλα Λιάπη, Κύμη Εύβοιας

 Υλικά

1 κιλό μοσχαράκι ποντίκι η ελιά, κομμένο σε μερίδες

4 ποτήρια ζεστό νερό

1 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο εκλεκτό

1 κ.σ. πελτέ ντομάτας

1 κ.γ. κοφτό κύμινο

12 κόκκους μαύρο πιπέρι

8 κόκκους μπαχάρι

3 φύλλα δάφνης

1 φλιτζάνι τσαγιού ντομάτα φρέσκη, τριμμένη

1 ½ κιλό κρεμμύδια μικρά, καθαρισμένα

αλάτι θαλασσινό

 Τρόπος παρασκευής

Πλένουμε το μοσχάρι με ζεστό νερό και το ταμπονάρουμε με απορροφητικό χαρτί.

Σε μεγάλη κατσαρόλα σε καυτό νερό βράζουμε το κρέας για 5 λεπτά, ξαφρίζουμε και σουρώνοντας αφαιρούμε το νερό.

Σε καθαρή κατσαρόλα βάζουμε το ζεστό νερό, το ελαιόλαδο και το κρέας και το βράζουμε σε μέτρια θερμοκρασία για 90 λεπτά.

Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τα υπόλοιπα υλικά και συμπληρώνουμε ένα ποτήρι νερό ζεστό ακόμα.

Ανακινούμε την κατσαρόλα και βράζουμε το στιφάδο μας για ακόμα 50 λεπτά.

Το κατεβάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε 10 λεπτά ακόμα σταθεί ανακινώντας μια ακόμα φορά τη σκεπασμένη κατσαρόλα.

Σερβίρουμε.

Προηγούμενο άρθροBurger τραγανού κοτόπουλου
Επόμενο άρθροΑυστριακό Κasnocken

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !