Μοσχαράκι στιφάδο

Τα μυστικά των Chef

Αλήθεια πόσο χρόνο χρειάζονται τα κρεατικά, τα ψάρια για να έχουν το σωστό μαρινάρισμα;

Πρώτα επιλέγουμε τη μαρινάδα και περιχύνουμε το κρέας ή το ψάρι και το μαρινάρισμα γίνεται αποκλειστικά στο ψυγείο. Ο Κώστας Συντάκας, executive chef μας ενημερώνει...

Πόσους μήνες διατηρούνται ασφαλώς τα τρόφιμα στην κατάψυξη;

Τα τρόφιμα που θέλουμε να διατηρήσουμε στην κατάψυξη τα βάζουμε σε ειδικά σκεύη ή τα τυλίγουμε καλά με μεμβράνη σιλικόνης, για να παραμείνουν σε...

Πότε οι τροφές διατηρούν τα θρεπτικά τους οφέλη, ωμές ή μαγειρεμένες;

Ορισμένες τροφές έχουν διαφορετική θρεπτική αξία όταν τρώγονται ωμές ή όταν μαγειρεύονται. Εμείς σας ενημερώνουμε πώς είναι καλύτερα να τις καταναλώνετε.  Ντομάτα Η ντομάτα περιέχει λυκοπένιο, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που...

Ποιο λάδι είναι το καλύτερο για το τηγάνισμα ;

Tο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι το πλέον κατάλληλο. Eίναι ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό λάδι στις υψηλές θερμοκρασίες.  Eτσι μπορεί να το χρησιμοποιήσουμε και πάλι αφού...

Ένα χειμωνιάτικο φαγητό απολαυστικό και πολύ αρωματικό. Η παρασκευή του φαίνεται δύσκολη, χωρίς να είναι, αφού μπορούμε να αποφύγουμε τη δυσκολία με το καθάρισμα των κρεμμυδιών, χρησιμοποιώντας έτοιμα καθαρισμένα , κατεψυγμένα που το αποτέλεσμα δεν διαφέρει πολύ.

Το μοσχαράκι στιφάδο είναι το εθιμικό φαγητό της Κύμης, της Εύβοιας και δηλώνει παρών σε όλα τα πανηγύρια και τις εορτές.

 Η Κύμη της ναυτοσύνης, της ομορφιάς και του πολιτισμού

Το μυστικό είναι η ποιότητα του κρέατος, το χαρμάνι μπαχαρικών και το αργό μαγείρεμα σε σκεπασμένη κατσαρόλα.

Πως προέκυψε το όνομα στιφάδο αλήθεια για τη νόστιμη γευστική δημιουργία. Ιταλικά stufato σημαίνει σιγομαγειρεμένο φαγητό με κρέας, πάνω στην ξυλόσομπα, τη στόφα. Αργό μαγείρεμα και μελωμένα κρεμμύδια, ο ιδανικός συνδυασμός για ένα στιφάδο που γεννά αναμνήσεις…

Η συνταγή είναι από το βιβλίο «Γαστρονομικός Οδηγός Εύβοιας και Σκύρου» έκδοση του Επιμελητηρίου Εύβοιας.

Μοσχαράκι στιφάδο

από τη Ζαχαρούλα Λιάπη, Κύμη Εύβοιας

 Υλικά

1 κιλό μοσχαράκι ποντίκι η ελιά, κομμένο σε μερίδες

4 ποτήρια ζεστό νερό

1 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο εκλεκτό

1 κ.σ. πελτέ ντομάτας

1 κ.γ. κοφτό κύμινο

12 κόκκους μαύρο πιπέρι

8 κόκκους μπαχάρι

3 φύλλα δάφνης

1 φλιτζάνι τσαγιού ντομάτα φρέσκη, τριμμένη

1 ½ κιλό κρεμμύδια μικρά, καθαρισμένα

αλάτι θαλασσινό

 Τρόπος παρασκευής

Πλένουμε το μοσχάρι με ζεστό νερό και το ταμπονάρουμε με απορροφητικό χαρτί.

Σε μεγάλη κατσαρόλα σε καυτό νερό βράζουμε το κρέας για 5 λεπτά, ξαφρίζουμε και σουρώνοντας αφαιρούμε το νερό.

Σε καθαρή κατσαρόλα βάζουμε το ζεστό νερό, το ελαιόλαδο και το κρέας και το βράζουμε σε μέτρια θερμοκρασία για 90 λεπτά.

Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τα υπόλοιπα υλικά και συμπληρώνουμε ένα ποτήρι νερό ζεστό ακόμα.

Ανακινούμε την κατσαρόλα και βράζουμε το στιφάδο μας για ακόμα 50 λεπτά.

Το κατεβάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε 10 λεπτά ακόμα σταθεί ανακινώντας μια ακόμα φορά τη σκεπασμένη κατσαρόλα.

Σερβίρουμε.

Προηγούμενο άρθροBurger τραγανού κοτόπουλου
Επόμενο άρθροΑυστριακό Κasnocken

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Γαρίδες σαγανάκι

Ένας απίθανος μεζές για ούζο ή κρασί. Μοσχομυρίζει θάλασσα και γίνεται σε χρόνο dt. Για μεγαλύτερη ευκολία χρησιμοποιούμε έτοιμη σάλτσα και το τυράκι που...

Muffins αμυγδάλου με μαύρη σοκολάτα και πορτοκάλι

Πανεύκολα muffins για το πρωινό αλλά και για σνακ όλες τις ώρες της ημέρας. Αρέσουν πολύ και είναι από τις συνταγές, που μπορείτε να...

Παντζάρια … τα πολύτιμα λαχανικά

Μια υπερτροφή για τον οργανισμό μας, που πρέπει άμεσα να την εντάξουμε στη διατροφή μας. Τα 100 γραμμάρια δίνουν 43 θερμίδες. Ο χυμός παντζαριού βελτιώνει...

9 + 1 τρόποι για να περάσουν όμορφα τα παιδιά σας στο σπίτι

Τα σχολεία είναι κλειστά πολύ καιρό λόγω των ειδικών συνθηκών coronavirus. Έτσι τα παιδιά είναι περιορισμένα στο σπίτι και γρήγορα βαριούνται. Εμείς λοιπόν σας προτείνουμε...

Tυροκαυτερή  με κόκκινες πιπεριές

Μια σαλάτα υπερτροφή με κόκκινες πιπεριές που είναι υψηλής διατροφικής αξίας, γιαούρτι και τυρί φέτα. Μια νόστιμη σαλάτα που πλημμυρίζει βιταμίνες και αντιοξειδωτικά. Ευωδιαστή, με...

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !