Μούρλια καλοκαιρινό φαγάκι
Το μπριάμ είναι από τις αγαπημένες γευστικές δημιουργίες αφού όλα τα λαχανικά είναι στα «καλύτερά τους» και οι ντομάτες πολύ νόστιμες. Αν μάλιστα έχουμε τη χαρά να είναι και μποστανίσια, όπως αυτά της Κατίνας, τότε το φαγητό απογειώνεται. Το τυρί φέτα ΠΟΠ και ένα προζυμένιο χωριάτικο ψωμί δένουν αρμονικά με το μπριάμ και χαρίζουν ξεχωριστή νοστιμιά. Ο συνδυασμός όλων των λαχανικών μας χαρίζει πολλές φυτικές ίνες που συμβάλλουν στην καλή υγεία του εντέρου και τα λαχανικά αποτελούν καλή πηγή βιταμινών, μαγνησίου, χαλκού, σιδήρου κλπ. Στο μπριάμ βάζουμε αν θέλουμε και πολύχρωμες πιπεριές ή ντομάτες σε φέτες. Το μπριάμ γίνεται σε πολλά μέρη της Ελλάδας αλλά και των χωρών της Μεσογείου. Συναντάται με πολλά ονόματα όπως σοφαγάδα, τουρλού, συμπεθεριό και σουφικό. Σε περιοχές της Ηπείρου αλλά και της Σικελίας και Κάτω Ιταλίας το συνδυάζουν με κοτόπουλο ή ακόμα και ψάρι.
Το μυστικό είναι να μελώσουν τα λαχανικά χωρίς να χάσουν το σχήμα τους και δεν πρέπει να προσθέσουμε πολύ νερό στο τέλος του ψησίματος πρέπει να μείνει ελάχιστη σάλτσα και συμπυκνωμένη.
Μπριαμ του καλοκαιριού
Από την περίφημη μαγείρισσα Κατίνα, της ταβέρνας Κατίνας, Παραλία Τολοφώνας Φωκίδα
Υλικά
5 μελιτζάνες φλάσκες ή αργείτικες, σε φέτες
5 κολοκύθια, σε φέτες
5 μεγάλες πατάτες, σε φέτες
5 ώριμες και σφιχτές ντομάτες, τριμμένες
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
1 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική
3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
3 μέτρια ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
2 κ.σ. δυόσμος φρέσκος, ψιλοκομμένος
2 κ.σ. βασιλικός φρέσκος, ψιλοκομμένος
3 κ.σ. μαϊντανός φρέσκος, ψιλοκομμένος
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο εκλεκτό
1 σφηνάκι ούζο
1 φλιτζάνι νερό
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Τρόπος παρασκευής
Σε ένα ταψί βάζουμε όλα τα λαχανικά και τα ανακατεύουμε.
Μέσα στο ελαιόλαδο ανακατεύουμε το σκόρδο και περιχύνουμε το μπριάμ.
Προσθέτουμε την ντομάτα πασπαλισμένη με τη ζάχαρη, τον πελτέ και όλα τα μυρωδικά, το αλάτι, το πιπέρι και ραντίζουμε με το ούζο. Ανακατεύουμε καλά με τα χέρια μας.
Ρίχνουμε το νερό και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C για 45 – 50 λεπτά.
Σκεπάζουμε το ταψί τα πρώτα 30 λεπτά και μετά το ξεσκεπάζουμε.
Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και αφήνουμε να χλιάνει το μπριάμ.
Σερβίρουμε και αν θέλουμε τρίβουμε λίγο τυρί φέτα πάνω από το μπριάμ.