Η αμπελουργική ζώνη και τα κρασιά της Κεντρικής Ελλάδας

Tips

Τα κρασιά 14 περιοχών είναι Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) και μια ποικιλία είναι Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ)

Στη συγκεκριμένη αμπελουργική ζώνη περιλαμβάνονται τα αμπελοτόπια της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, της Αιτωλοακαρνανίας και της Θεσσαλίας. Τα αμπελοτόπια είναι ηπειρωτικά αλλά συναντάμε και ορεινά, ημιορεινά καθώς επίσης παραλίμνια και θαλασσινά που δίνουν κρασιά ευρείας διαφορετικότητας και γκάμας.

Τα ευεργετικά πλεονεκτήματα αυτών των αμπελώνων είναι η μεγάλη ηλιοφάνεια, τα ζεστά και ξηρά καλοκαίρια, οι δροσεροί αέρηδες και το ιδιαίτερα χαρισματικό μικροκλίμα των περιοχών.

Οι υψομετρικές διαφορές είναι έντονες στα αμπελοτόπια της Κεντρικής Ελλάδας έτσι τα κρασιά αναφέρονται και σαν «κρασιά των βουνών», αφού η ευρύτερη περιοχή έχει ένα ιδιαίτερο ανάγλυφο. Οι υδάτινοι όγκοι των λιμνών και των θαλασσών όπως η λίμνη Πλαστήρα, Τριχωνίδα, Κρεμαστών και η θάλασσα της Εύβοιας, της Αγχιάλου, της Φθιώτιδας και της Βοιωτίας «κατευνάζουν» τις ακρότητες του κλίματος των ορέων.

Κρασιά ΠΟΠ και Γεωγραφικής Ένδειξης

Στη Θεσσαλία δύο είναι τα κρασιά ΠΟΠ Κεντρικής Ελλάδας. Η μια γεωγραφική ένδειξη είναι η μικρότερη της Ελλάδας και αφορά τον ερυθρό οίνο Μεσενικόλας ΠΟΠ. Το αμπελοτόπι είναι πολύ κοντά στη Λίμνη Πλαστήρα σε υψόμετρο 700 μέτρων με ιδιαίτερο μικροκλίμα. Οι ποικιλίες των αμπελιών είναι το μαύρο Μεσενικόλα, το Carignan και το Shiraz. H πρώτη ποικιλία καλύπτει επιφάνεια 70% και οι άλλες δύο ποικιλίες μαζί 30%.

Αμπελώνες της Κεντρικής Ελλάδας «ιδιαίτεροι»

Στη περιοχή του Τυρνάβου Θεσσαλίας γνωστές είναι οι δύο ποικιλίες

Το μοσχάτο Τυρνάβου (πρώην Αμβούργου) από την οποία παράγονται κρασιά όλων των χρωμάτων όπως επίσης τσίπουρο με ή χωρίς γλυκάνισο που είναι ξεχωριστά.

Η Λημνιώνα αποτελεί υποσχόμενη ποικιλία και κυρίως καλλιεργείται στην περιοχή των Μετεώρων και Καρδίτσας.

Στη Φθιώτιδα και στη Βοιωτία τα αμπελοτόπια είναι ανεπτυγμένα ακόμα και σε παραθαλάσσιες περιοχές.

Στη Βοιωτία συναντάμε και την σπάνια ποικιλία Μούχταρο, που αναβίωσε μετά από προσπάθειες της οικογενείας των οινοποιών Ζαχαρία.

Στην Εύβοια η επιρροή των θαλασσινών αέρηδων είναι καθοριστική και στο βόρειο τμήμα της συναντάμε τη σπάνια σκουρόχρωμη ποικιλία Βραδιανό ενώ στην Κεντρική Εύβοια συναντάμε την Μαυροκουντούρα.

Πάντως στην Κεντρική Ελλάδα καλλιεργείται η λευκή ελληνική ποικιλία μαλαγουζιά, αγαπημένη από τους Έλληνες οινόφιλους και μάλιστα υποστηρίζεται ότι προέρχεται από την περιοχή της ορεινής Ναυπακτίας.

Γνωστές διεθνείς ποικιλίες έχουν εγκλιματιστεί και μας χαρίζουν ιδιαίτερα κρασιά.  Συναντάμε ευρέως τις ποικιλίες Sauvignon Blanc, Chardoney, Cabernet Sauvignon, Μerlot, Shiraz, Grenache rouge. Tα σταφύλια χρησιμοποιούνται είτε σαν χαρμάνια με ελληνικές ποικιλίες, είτε για οινοποίηση μονοπωλιακή.

Αμπελώνες Κ.Ελλάδας. ΠΓΕ Στερεάς Ελλάδας

Τα κρασιά της Κεντρικής Ελλάδας που είναι Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) είναι:

ΠΓΕ ΕΥΒΟΙΑ

Γεωγραφική ένδειξη που αφορά όλα τα χρώματα κρασιών από ξηρά μέχρι γλυκά και για όλες τις περιοχές του νησιού. Οι αμπελώνες ευνοούνται από τους θαλασσινούς αέρηδες, το μικροκλίμα της περιοχής. Τα κρασιά ΠΓΕ δημιουργήθηκαν εξαιτίας της αμπελοοινικής ανάπτυξης της Εύβοιας, τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

ΠΓΕ ΡΙΤΣΩΝΑ ΑΥΛΙΔΑΣ

Διοικητικά υπάγονται στην Εύβοια αλλά ουσιαστικά ανήκουν στην Στερεά Ελλάδα. Η γεωγραφική ένδειξη αφορά κρασιά λευκά και ερυθρά ξηρά, ημίξηρα και ημίγλυκα καθώς και ροζέ ξηρά και ημίξηρα αποκλειστικά όμως από αμπελώνες της περιοχής της Ριτσώνας. Παλιά αυτοί οι αμπελώνες περιελάμβαναν σαββατιανό και τα οινοποιεία παρήγαγαν ρετσίνα.  Τώρα καλλιεργούν πολλές ποικιλίες ελληνικές και διεθνείς

ΠΓΕ ΚΟΙΛΑΔΑ ΑΤΑΛΑΝΤΗΣ

Στη Φθιώτιδα οι αμπελώνες Αταλάντης, Καλαποδίου και Μεγαπλατάνου βρίσκονται ανάμεσα στα βουνά της Κνημίδας και Ράχες Γαλανού και μπορούν να δώσουν κρασιά λευκά και ερυθρά ξηρά πολύ καλής ποιότητας.

ΠΓΕ ΠΛΑΓΙΕΣ ΚΝΗΜΙΔΑΣ

Στις νότιες πλαγιές του όρους Κνημίδα απλώνονται οι αμπελώνες και ένα μικρό μέρος του «βλέπει» προς τον Αγιο Κωνσταντίνο. Τα ΠΓΕ κρασιά είναι λευκά και ερυθρά ξηρά.

ΠΓΕ ΟΠΟΥΝΤΙΑ ΛΟΚΡΙΔΑΣ

Τα κρασιά της νοτιοανατολικής Φθιώτιδας και αφορά τους αμπελώνες που βρίσκονται δυτικά της Εθνικής οδού Αθηνών – Λαμίας. Το όνομά τους το πήραν από την αρχαία πόλη Οπούς και μπορεί να είναι ξηρά κάθε χρώματος.

ΠΓΕ ΘΗΒΑ

Τα κρασιά της Θήβας έχουν πολλούς φίλους . Τα τελευταία 10 χρόνια περιλαμβάνει και τη σπάνια και πολλά υποσχόμενη σκουρόχρωμη ποικιλία μούχταρο και αφορά τα κρασιά όλων των χρωμάτων και επιπέδων γλυκύτητας.

Αμπελώνες Κ.Ελ .Αμπελώνες Κοιλάδα των Μουσών Βοιωτία
ΠΓΕ ΚΙΘΑΙΡΩΝΑ

Από τους αμπελώνες Αττικοβοιωτίας παράγονται κρασιά όλων των χρωμάτων και όλων των επιπέδων γλυκύτητας. Το μόνο που δεν περιλαμβάνεται στα κρασιά ΠΓΕ είναι το ροζέ ημίγλυκο.

ΠΓΕ ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ

Είναι τα ξηρά κρασιά όλων των χρωμάτων που παράγονται από σταφύλια αμπελώνων της Φωκίδας και της Φθιώτιδας συμπεριλαμβανομένων και αυτών στα βορειοανατολικά του Παρνασσού.

Αμπελώνες Κ.Ελλάδας ΠΓΕ Παρνασσός
ΠΓΕ ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ

Είναι τα ξηρά κρασιά όλων των χρωμάτων από αμπελώνες περιοχών Αττικής, Βοιωτίας, Εύβοιας, Φθιώτιδας. Εδώ κυριαρχούσε το σαββατιανό και εν μέρει κυριαρχεί.

ΠΓΕ ΑΓΧΙΑΛΟΥ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

Είναι λευκά κρασιά, ξηρά, ημίξηρα και ημίγλυκα από ροδίτη σε αναλογία 80% και σαββατιανό.

ΠΓΕ ΤΥΡΝΑΒΟΣ

Πρόκειται για τον σημαντικό ιστορικό αμπελώνα. Τα κρασιά μπορεί να είναι όλων των χρωμάτων ξηρά, ημίξηρα και ημίγλυκα καθώς και ροζέ ημίγλυκα, ημιαφρώδη και κυρίως παράγονται από τη λημνιώνα και το μοσχάτο.

ΠΓΕ ΕΛΑΣΣΟΝΑ

Τα κρασιά είναι όλων των χρωμάτων και όλων των επιπέδων γλυκύτητας και προέρχονται από τους αμπελώνες βόρεια της Λάρισας και βορειότερα του Τυρνάβου όπως επίσης και από τον νοτιοδυτικό Όλυμπο.

ΠΓΕ ΚΑΡΔΙΤΣΑ

Τα κρασιά είναι όλων των χρωμάτων από ξηρά εως ημίγλυκα και προέρχονται από αμπελώνες του πρώην νομού Καρδίτσας αυστηρά. Ανάμεσα στις ποικιλίες που οινοποιούνται είναι και η λημνιώνα.

ΠΓΕ ΜΕΤΕΩΡΑ

Οι αμπελώνες της περιοχής Καλαμπάκας και της περιοχής πρώην νομού Τρικάλων «δίνουν» ωραία κρασιά ΠΓΕ. Πρόκειται για λευκά, ροζέ, ερυθρά ξηρά, ημίξηρα και ημίγλυκα.

Προηγούμενο άρθροΜπριάμ του καλοκαιριού
Επόμενο άρθροΜαγειρική και παιδί

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !