Μαγειρική και παιδί

Τα μυστικά των Chef

Αλήθεια πόσο χρόνο χρειάζονται τα κρεατικά, τα ψάρια για να έχουν το σωστό μαρινάρισμα;

Πρώτα επιλέγουμε τη μαρινάδα και περιχύνουμε το κρέας ή το ψάρι και το μαρινάρισμα γίνεται αποκλειστικά στο ψυγείο. Ο Κώστας Συντάκας, executive chef μας ενημερώνει...

Πόσους μήνες διατηρούνται ασφαλώς τα τρόφιμα στην κατάψυξη;

Τα τρόφιμα που θέλουμε να διατηρήσουμε στην κατάψυξη τα βάζουμε σε ειδικά σκεύη ή τα τυλίγουμε καλά με μεμβράνη σιλικόνης, για να παραμείνουν σε...

Πότε οι τροφές διατηρούν τα θρεπτικά τους οφέλη, ωμές ή μαγειρεμένες;

Ορισμένες τροφές έχουν διαφορετική θρεπτική αξία όταν τρώγονται ωμές ή όταν μαγειρεύονται. Εμείς σας ενημερώνουμε πώς είναι καλύτερα να τις καταναλώνετε.  Ντομάτα Η ντομάτα περιέχει λυκοπένιο, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που...

Ποιο λάδι είναι το καλύτερο για το τηγάνισμα ;

Tο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι το πλέον κατάλληλο. Eίναι ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό λάδι στις υψηλές θερμοκρασίες.  Eτσι μπορεί να το χρησιμοποιήσουμε και πάλι αφού...

Φωτιές, μαχαίρια, βραστό νερό, καυτό λάδι… Αναμφίβολα η κουζίνα είναι ένας επικίνδυνος χώρος για τα παιδιά. Είναι όμως σημαντικό για πολλούς λόγους τα παιδιά να έχουν χρόνο με τους γονείς τους στην κουζίνα.

Έτσι, μπορούμε να προγραμματίσουμε «Μαθήματα Μαγειρικής» και να περάσουμε δημιουργικό χρόνο με τα παιδιά μας στην κουζίνα, λαμβάνοντας πάντα τα μέτρα προφύλαξης και ασφάλειας.

Τα παιδιά μπορούν να μπουν στην κουζίνα μαζί μας από την ηλικία των πέντε ετών. Σύμφωνα με έρευνες, ένα μάθημα Μαγειρικής από το γονέα προς το παιδί, το βοηθά να βελτιώσει τις δεξιότητές του στο μέτρημα και την ανάγνωση, εμπλουτίζει το λεξιλόγιό του, ενισχύει την ανάπτυξη διαφόρων δεξιοτήτων του και αναπτύσσει δημιουργική σκέψη και φαντασία.

Πώς βοηθά η Μαγειρική τα παιδιά

Τους διδάσκει με πρακτικό τρόπο την αξία της συνεργασίας για έναν κοινό σκοπό. Μέσω της επικοινωνίας και της αλληλοβοήθειας κατά τη διάρκεια της μαγειρικής, τα παιδιά μαθαίνουν πόσο σημαντικό είναι το ομαδικό πνεύμα.

Διεγείρει την περιέργεια και τη φαντασία τους. Για τα παιδιά που βλέπουν τόσα χρόνια το γονιό σχεδόν καθημερινά στην κουζίνα, αλλά τις περισσότερες φορές από απόσταση, καθετί αποτελεί πρόκληση. Το ψυγείο, το συρτάρι με τα εργαλεία της κουζίνας, τα βαζάκια με τα μπαχαρικά, είναι όλα ένας νέος κόσμος στα μάτια τους.

Τους μαθαίνει πώς να είναι προσεκτικά και συγκεντρωμένα προκειμένου να πετύχουν το στόχο τους. Μαθαίνουν πόσο σημαντικές είναι οι ποσότητες και οι χρόνοι στη μαγειρική, κάτι που θα τους φανεί χρήσιμο σε πολλές πτυχές της ζωής τους στο μέλλον. Επίσης, μαθαίνουν να «ακολουθούν βήματα», κάτι που θα τα βοηθήσει ακόμη και στον τρόπο που θα μελετούν αργότερα τα μαθήματά τους.

Τονώνει την αυτοπεποίθησή τους και το αίσθημα επιτυχίας. Τα μικρά μας θα νιώσουν χρήσιμα και ικανοποιημένα μόλις δουν έτοιμο το πιάτο που ετοίμαζαν τόση ώρα.

Τους μαθαίνει πως πρέπει να είναι προσεκτικά για να είναι ασφαλή, όχι μόνο από τη φωτιά και τα κοφτερά μαχαίρια, αλλά και τους κανόνες υγιεινής που ακολουθούνται σε κάθε κουζίνα.

Γενικοί κανόνες ασφαλείας

Τα παιδιά πρέπει πάντα να επιτηρούνται από έναν ενήλικα όταν βρίσκονται στην κουζίνα. Μόνα τους θα μπορούν, πάντα υπό επιτήρηση να ολοκληρώσουν ένα φαγητό, μετά την ηλικία των 10 ετών.

Έχουμε πάντα πλαστικά, παιδικά μαχαίρια και δεν τα αφήνουμε να χρησιμοποιούν τα μεταλλικά.

Προτού ξεκινήσουμε οργανωνόμαστε καλά, συγκεντρώνουμε όλα τα απαραίτητα σκεύη και υλικά, ώστε να μη χρειαστεί να αφήσουμε το παιδί χωρίς επιτήρηση.

Αν πέσει κάτι στο πάτωμα, το καθαρίζουμε αμέσως, ώστε να μη γλιστρήσουμε.

Τονίζουμε στα παιδιά ότι δεν πρέπει να πλησιάζουν τα χέρια τους στο μίξερ όταν αυτό είναι σε λειτουργία, την κουζίνα όταν ο φούρνος και τα μάτια βρίσκονται σε λειτουργία κ.λπ.

Τι είναι ασφαλές να κάνουν ανά ηλικία

Από 5 ετών και πάνω

Να πλύνουν λαχανικά

Να μετρήσουν και να προσθέσουν υλικά σε κρύες παρασκευές

Να ανακατέψουν με τα χέρια

Να ζυμώσουν ελαφρά και να πλάσουν από κεφτεδάκια μέχρι κουλουράκια

Από 8 ετών και πάνω

Να σπάσουν και να χωρίσουν τα αβγά

Να ζυγίσουν τα υλικά

Να διαβάσουν δυνατά τις συνταγές

Να χειριστούν το ηλεκτρικό μίξερ, πάντα με την επίβλεψή σας

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Fish and Chips

Η κλασική, αυθεντική συνταγή που είναι νόστιμη πολύ. Το αγαπημένο street food των Άγγλων και όχι μόνον… Σερβίρονται σε χάρτινο χωνάκι ή πιατελίτσα και...

Βάφλες Βρυξελλών

Οι Βέλγοι είναι πολύ περήφανοι για τις βάφλες και θεωρούνται το εθνικό τους γλυκό. Στις Βρυξέλλες προσφέρονται με 30 διαφορετικούς ευφάνταστους συνδυασμούς. Στο περίφημο...

Gazpacho

Tο γκασπάτσο είναι η αυθεντική ισπανική καλοκαιρινή σούπα που δροσίζει και αρέσει πολύ. Είναι πανεύκολη και νόστιμη γιατί οι ντομάτες είναι στα καλύτερά τους,...

Bratkartoffeln, γερμανικές πατάτες

Η αυθεντική γερμανική συνταγή για τις πατάτες, που δένουν αρμονικά με τα λουκάνικα, το κότσι, το σνίτσελ. Στην αγαπημένη μας μπυραρία του Schumacher 1838,...

Γερμανικό χοιρινό κότσι Schweinshaxe

Η αυθεντική συνταγή για ένα κότσι που θα θυμάστε… το δοκιμάσαμε στην περίφημη μπυραρία Schumacher του 1838, στο Dusseldorf. Το περιβάλλον απίθανο, ζεστή...

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !