Μυστικά για να μειώσουμε το αλάτι έξυπνα…

Tips

Πολύ ενδιαφέρον το μήνυμα και μεγάλη η προσπάθεια της Διεύθυνσης  Διατροφικής Πολιτικής και Ερευνών του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) προκειμένου να μας  ενημερώσει για το ρόλο του αλατιού στη ζωή μας και να μας ευαισθητοποιήσει δίνοντας μας τα μυστικά για να μειώσουμε  έξυπνα το αλάτι.

Λιγότερο αλάτι … καλύτερη υγεία

Το αλάτι έχει βαθιές ρίζες στο ελληνικό τραπέζι από τις εποχές που το ελληνικό νοικοκυριό, είχε περιορισμένους τρόπους στη διάθεσή του για να συντηρεί και να νοστιμεύει το φαγητό του.

Η ψύξη και η κατάψυξη έχουν μειώσει την ανάγκη χρήσης του αλατιού σε ότι αφορά την συντήρηση των τροφίμων, η επίκτητη όμως συνήθεια του ιδιαίτερα αλατισμένου φαγητού έχει παραμείνει στους έλληνες.

Θυμηθείτε η συνιστώμενη ημερήσια κατανάλωση αλατιού που προτείνει ο Παγκόσμιος οργανισμός Υγείας είναι μικρότερη από 5 γραμμάρια, δηλαδή ίση με ένα κουταλάκι του γλυκού. Όμως τα παιδιά μικρότερα των 11 ετών θα πρέπει να προσλαμβάνουν ακόμα μικρότερη ποσότητα.

Πως θα μειώσουμε έξυπνα το αλάτι στη διατροφή μας;

Πρώτη κίνηση:  Απομακρύνουμε την αλατιέρα από το τραπέζι και δεν προσθέτουμε αλάτι πριν δοκιμάσουμε το φαγητό σας.

Μάθετε να χρησιμοποιείτε μπαχαρικά και αρωματικά βότανα όπως άνηθο, ρίγανη, θρούμπι, δεντρολίβανο, σχοινόπρασο, μάραθο,  για να  ενισχύσετε τη γεύση του φαγητού.

Προσπαθήστε να καταναλώνετε περισσότερες φρέσκες ακατέργαστες τροφές. Τα κατεψυγμένα φρέσκα λαχανικά που δεν έχουν υποστεί καμία άλλη επεξεργασία δεν περιέχουν πρόσθετο αλάτι.

Όταν ψωνίζετε, μην ξεχνάτε να διαβάζετε τις ετικέτες της συσκευασίας του τροφίμου που επιλέγετε. Η προμήθεια τροφίμων χαμηλής περιεκτικότητας σε αλάτι είναι σήμερα ευκολότερη από ότι παλαιότερα. Αναζητήστε λοιπόν τρόφιμα χαμηλής περιεκτικότητας σε αλάτι.

Να είστε προσεκτικοί στην επιλογή έτοιμων σαλτσών και στιγμιαίων προϊόντων που ενδεχομένως έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι. Προσοχή, θα πρέπει να δοθεί στη μεγάλη κατανάλωση αλλαντικών, παστών ψαριών, τουρσιών και αρτοπαρασκευασμάτων με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι.

Ζητήστε στα εστιατόρια να μην προσθέτουν αλάτι στα φαγητά πριν το σερβίρισμα όπως συμβαίνει με τις τηγανητές πατάτες και τα ψητά κρέατα και ψάρια. Μην διστάσετε, οι ευρωπαίοι το συνηθίζουν.

Στο σπίτι μπορεί επίσης να ξαρμυρίζετε τις ελιές και το τυρί φέτα.

Ακόμα μπορείτε να ξεπλένετε τις κονσερβοποιημένες τροφές που διατηρούνται σε άλμη πριν τις καταναλώσετε.

Όταν βράζετε ζυμαρικά και ρύζι προσθέτετε μόνον μια πρέζα αλάτι στο νερό.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι από την υπερβολική κατανάλωση αλατιού;

Η αυξημένη πρόσληψη αλατιού αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες εμφάνισης της υπέρτασης. Στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ η υπέρταση είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας, καθώς διαδραματίζει πρωτεύοντα ρόλο στην εκδήλωση στεφανιαίας νόσου, εγκεφαλικών , καρδιακής ανεπάρκειας και άλλων χρόνιων νοσημάτων.

Το μαγειρικό αλάτι είναι μια χημική ένωση που αποτελείται κατά 40% από νάτριο (Na) και κατά 60% από χλώριο (CI). To ένα γραμμάριο αλατιού ισοδυναμεί με 0,4 γραμμάρια νατρίου. Το νάτριο είναι το στοιχείο που ενοχοποιείται για την υπέρταση. Ενώ το νάτριο δεν είναι καρκινογόνο αυτό καθεαυτό, η υψηλή πρόσληψη αλατιού μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο στομάχι σε συνδυασμό βέβαια με άλλους παράγοντες.

Πολλοί πιστεύουν ότι πετυχαίνουν χαμηλή πρόσληψη αλατιού, επειδή δεν προσθέτουν επιπλέον αλάτι στο πιάτο τους. όμως εκτός από το προστιθέμενο αλάτι υπάρχουν πολλές τροφές που περιέχουν κρυμμένο αλάτι. Έρευνες σε ευρωπαϊκά κράτη έχουν δείξει ότι το 70-75% του αλατιού που προσλαμβάνουμε προέρχεται από επεξεργασμένες τροφές και από γεύματα εκτός σπιτιού ( 10-15% προέρχεται  από φυσικές μη επεξεργασμένες τροφές και 10-15% από την προσθήκη αλατιού στο τραπέζι).

Aς ευαισθητοποιηθούμε λοιπόν και ας συνηθίσουμε να μην επικαλύπτουμε και ισοπεδώνουμε τις γεύσεις του φαγητού μας προσθέτοντας πολύ αλάτι και κυρίως ας μάθουμε και τα παιδιά μας σε αυτό. Αξίζει…

Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !