Ο λόγος που δεν πρέπει να ξαπλώνουμε μετά το φαγητό

Tips

Σίσσυ Νίκα Δημοσιογράφος

Πολλές φορές μετά από ένα πλούσιο γεύμα μας δημιουργείται η επιθυμία να ξαπλώσουμε, για να πάρουμε έναν υπνάκο και να ξεκουραστούμε…

Μπορεί να ακούγεται αθώο… αλλά δεν είναι. Οι γιατροί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Γιατί απλά όταν ξαπλώνουμε μετά το φαγητό η πέψη επιβραδύνεται.

Ακόμα και η συνήθεια που έχουν κάποιοι, να ξαπλώνουμε στον καναπέ μετά το φαγητό για να χαλαρώσουμε, τελικά αποδεικνύεται επιζήμια, αφού επιβραδύνει την πέψη.

Οι γαστρεντερολόγοι τονίζουν, ότι σημαντική στην όλη διαδικασία της πέψης είναι η βαρύτητα, αφού βοηθά στη ευκολότερη μετακίνηση της τροφής μέσω του οισοφάγου, του στομάχου και των εντέρων. Αυτή λοιπόν η φυσική κατάσταση αδρανοποιείται όταν ξαπλώνουμε, οπότε η διαδικασία της πέψης είναι πιο αργή.

Τί μπορεί να προκαλέσει αυτό;

Μια κακή διαδικασία πέψης μπορεί να προκαλέσει πολλαπλασιασμό βακτηρίων στο έντερο, μακροπρόθεσμα, δημιουργώντας προβλήματα στο πεπτικό μας. Για το λόγο αυτό, είναι καλύτερο να περιμένετε τουλάχιστον δύο ώρες μετά το γεύμα, πριν πάτε να ξαπλώσετε.

Έτσι η όλη διαδικασία της πέψης ξεκινά φυσιολογικά ώστε να μετακινηθεί με τη σωστή στάση η τροφή από τον οισοφάγο στο στομάχι και από εκεί στα έντερα.

Αυξάνεται ο κίνδυνος γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης

Όταν ξαπλώνουμε μετά το γεύμα τα οξέα του στομάχου μπορεί να ανέβουν στον οισοφάγο, προκαλώντας καούρες, πόνο και δημιουργείται μια δυσάρεστη κατάσταση. Ακόμα και σε άτομα που δεν έχουν διαγνωστεί με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση συμβαίνει να έχουν αυτά τα συμπτώματα.

Μάλιστα η Καναδική Γαστρεντερολογική Εταιρεία μας υποδεικνύει ακόμα και την κατάλληλη πλευρά όταν ξαπλώνουμε ώστε να αποφύγουμε τη δημιουργία γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.

Θα πρέπει να επιλέγουμε να κοιμόμαστε από την αριστερή πλευρά, εννοείται αφού περάσει ο απαραίτητος χρόνος για την διευκόλυνση της πέψης.

Ο λόγος είναι ότι ο οισοφάγος βρίσκεται στο κέντρο του σώματος, αλλά το στομάχι είναι ένα κυρτό όργανο με το μεγαλύτερο μέρος του να βρίσκεται στην αριστερή πλευρά της άνω κοιλίας. Η θέση και η στάση του σώματος μπορεί να έχει μεγάλη επίδραση στη δημιουργία και την αντιμετώπιση της παλινδρόμησης.

Η ποιότητα του ύπνου

Ο ύπνος μετά από ένα πλούσιο γεύμα, χωρίς να έχει παρέλθει ο απαιτούμενος χρόνος, δεν θα είναι ξεκούραστος.

Αυτό σύμφωνα με τους ειδικούς συμβαίνει γιατί κατά την πέψη προκαλείται αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος, που είναι επιβλαβής για έναν ποιοτικό και ξεκούραστο ύπνο.

Το σίγουρο είναι, ότι θα πρέπει να ακολουθήσουμε τις συμβουλές των γαστρεντερολόγων για την ευζωία μας και την ποιότητα του ύπνου, που είναι τα ζητούμενα.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !