Ποιες τροφές ξεχειλίζουν  κολλαγόνο;

Tips

Σίσσυ Νίκα Δημοσιογράφος

Κολλαγόνο, ένα συστατικό του οργανισμού μας, που αν το διαθέτουμε πλούσιο μας γεμίζει χαρά … αλλά αυτό συμβαίνει μόνον για μια μικρή χρονική περίοδο, γιατί όσο μεγαλώνουμε τα επίπεδά του μειώνονται.

Συνήθως το έχουμε ανάγκη και το ψάχνουμε σε οποιαδήποτε μορφή του.

Μην το αναζητάτε μόνον στα καλλυντικά, που καθένα διαφημίζει ότι το κολλαγόνο εμπεριέχεται σε μεγαλύτερο ποσοστό… Υπάρχει άφθονο και σε ορισμένα τρόφιμα,  που θα πρέπει να τα εντάξουμε στη διατροφή μας. Οι τροφές αυτές βοηθούν στην παραγωγή κολλαγόνου ή είναι πλούσια σε κολλαγόνο.

Τί ακριβώς είναι το κολλαγόνο;

Eίναι μια απαραίτητη πρωτεΐνη για τη φροντίδα του δέρματος, των οστών, των αρθρώσεων, των χόνδρων, των ματιών, όπου και βρίσκεται. Είναι ένα είδος κόλλας που διατηρεί το σώμα υγιές.

Το κολλαγόνο είναι ιδιαίτερα γνωστό για τη βελτίωση της υφής και της ελαστικότητας του δέρματος.

Εννοείται ότι βοηθά και στην καλή λειτουργία των αρθρώσεων, διατηρεί την υγεία των οστών και βελτιώνει την ποιότητα των μαλλιών και των νυχιών.

Ποιες τροφές είναι καλές πηγές κολλαγόνου;

Tα αυγά και το σκόρδο είναι πλούσια σε αμινοξέα που σχηματίζουν κολλαγόνο και μπορούν να συμβάλλουν την παραγωγή του, από τον οργανισμό.

Πολλά τρόφιμα βοηθούν στην τόνωση της παραγωγής κολλαγόνου.

Ορισμένα θρεπτικά συστατικά είναι απαραίτητα για την δημιουργία κολλαγόνου όπως η βιταμίνη C, o ψευδάργυρος, το μαγγάνιο, ο χαλκός και διάφορα αντιοξειδωτικά.

Τροφές που ξεχειλίζουν κολλαγόνο ή διεγείρουν καλύτερα την παραγωγή του είναι :

  • Αυγά
  • Μπακαλιάρος
  • Σολομός
  • Τόνος
  • Σαρδέλες
  • Σκουμπρί
  • Ζωμός οστών
  • Σπιρουλίνα
  • Ζελέ
  • Λάχανο
  • Καρότα
  • Γλυκοπατάτες
  • Πράσινα λαχανικά
  • Σπόροι κολοκύθας
  • Εσπεριδοειδή
  • Φράουλες
  • Βατόμουρα
  • Σμέουρα.
  • Σκόρδο
  • Βότανα και μπαχαρικά
  • Γιαούρτι
  • Κεφίρ
  • Μηλόξυδο
  • Ξινολάχανο

Πότε μειώνεται η παραγωγή κολλαγόνου στον οργανισμό μας;

H αλήθεια είναι ότι η παραγωγή κολλαγόνου από το σώμα μας, με την πάροδο της ηλικίας μειώνεται σταδιακά.

Έτσι επηρεάζεται το δέρμα, οι αρθρώσεις μας, τα νύχια, τα μαλλιά ακόμα και το πεπτικό μας σύστημα.

Θα πρέπει να εντάξουμε συχνά στη διατροφή μας όσο πιο συχνά μπορούμε κάποιες από τις τροφές που είναι πλούσιες σε κολλαγόνο ή συμβάλλουν στη δημιουργία του. Έτσι θα είμαστε υγιείς και όμορφοι.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !