Πένες φουρνιστές

Τα μυστικά των Chef

Πλούσια γεύση…

Λαχταριστές, αρωματικές και πλούσιες σε γεύσεις και αρώματα είναι οι πένες, που μόλις βγαίνουν από το φούρνο πλημμυρίζει το σπίτι, γαργαλιστικά αρώματα.

Αν θέλετε να αντικαταστήσετε την κρέμα γάλακτος μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και χυμό ντομάτας, το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο νόστιμο.

Μια άλλη επιλογή είναι να χρησιμοποιήσετε ανάμεσα στις πένες αντί για κρέμα, ένα κρεμώδες τυράκι και η γεύση θα κερδίσει ακόμα περισσότερο.

Αν θέλετε μπορείτε να βάλετε μικρότερη ποσότητα μπέικον και να χρησιμοποιήσετε ζαμπόν ή γαλοπούλα καπνιστή ή και λουκανικάκια, κομμένα σε λεπτές φέτες.

Για να έχετε ακόμα ωραιότερα χρώματα και γεύση μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τρίχρωμες πένες με σπανάκι, ντομάτα ή πιπεριά.

Οι φουρνιστές πένες δένουν αρμονικά με μια πλούσια σαλάτα από λάχανο λευκό και κόκκινο, ελαιόλαδο και λίγο ξύδι.

Η επιλογή δική σας.

Πένες φουρνιστές

Από την Έφη Μαρκοζάνες, περίφημη μαγείρισσα

Υλικά

500 γρ. πένες

200 ml ζωμό κοτόπουλου ή λαχανικών

1 κ.σ. ελαιόλαδο

1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη

Θυμάρι,  τριμμένο

12 φέτες μπέικον καπνιστό, κομμένες σε κομμάτια

200 γρ. κρέμα γάλακτος ελαφριά

Φρεσκοτριμμένα πιπέρια

1 κ.σ. φύλλα βασιλικού, ψιλοκομμένα

200 γρ. γραβιέρα Νάξου ΠΟΠ  ή Κρήτης, τριμμένο

200 γρ. κασέρι ΠΟΠ, τριμμένο

 Για το φινίρισμα

5 φέτες τυρί  έμμενταλ, κομμένες σε ορθογώνια κομμάτια

Τρόπος παρασκευής

Σε μεγάλη κατσαρόλα με 2 λίτρα ζωμό κοτόπουλου, βράζουμε τις πένες, ανάλογα με την ένδειξη της συσκευασίας και 2 λεπτά λιγότερο.

Σουρώνουμε τις πένες και τις αφήνουμε στην άκρη για λίγα λεπτά.

Παράλληλα με το βράσιμο σε ένα τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το θυμάρι και ανακατεύουμε.

Προσθέτουμε το μπέικον και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει τραγανό και να καραμελώσουν τα κρεμμύδια, για 2-3 λεπτά.

Στη συνέχεια, ρίχνουμε το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί.

Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, το φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύουμε. Αφήνουμε να πάρει μια βράση για 2-3 λεπτά.

Σε πυρίμαχο ταψί ρίχνουμε λίγο από την κρέμα και ελάχιστο τυρί και το απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια.

Βάζουμε τις μισές πένες πασπαλίζουμε την μισή ποσότητα τυριού και τη μισή ποσότητα από το μείγμα του μπέικον και το βασιλικό.

Επαναλαμβάνουμε με τις υπόλοιπες πένες, το μπέικον και πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί.

Πάνω στην επιφάνεια στρώνουμε το τυρί έμμενταλ.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200οC για 25 λεπτά.

Τα τελευταία 5 λεπτά αν θέλουμε, ανοίγουμε το γκριλ για να πάρουν ωραίο χρώμα και να ψηθεί καλά το τυρί.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !