Κιμαδόπιτα Βουνίσια

Tips

Νοστιμιά και θαλπωρή…

Είμαστε στην καρδιά του φθινοπώρου και η αλήθεια είναι ότι λόγω συνθηκών, μένουμε περισσότερο στο σπίτι και μαγειρεύουμε. Οι πίτες είναι πάντα καλοδεχούμενες γιατί, εκτός από συνοδευτικό μπορούν να αποτελέσουν και ένα πλήρες γεύμα με μια πλούσια σαλάτα, πράσινη.

Το μυστικό είναι ότι το φαγητό που προσφέρουμε στην οικογένειά μας είναι αγάπη…  θέλει την φροντίδα μας και την προσοχή μας και το περίεργο είναι ότι όσο πιο πολύ το προσέχουμε, τόσο πιο νόστιμο γίνεται, γιατί το μυστικό είναι το slow cooking.

Αν θέλουμε μπορούμε να φτιάξουμε την κιμαδόπιτα, ακριβώς με τον ίδιο τρόπο χρησιμοποιώντας κιμά κοτόπουλου ή γαλοπούλας.

Πάντως η κιμαδόπιτα της Έφης, ήταν από τις πιο νόστιμες που δοκίμασα, η δεύτερη στην νοστιμιά ήταν αυτή που απόλαυσα στα Βαρδούσια.

Εύχομαι η συνταγή που μοιράζομαι μαζί σας να σας χαρίσει δυνατές στιγμές… με ένα ωραίο ροζέ ή λευκό κρασί και ωραία παρέα.

Κιμαδόπιτα Βουνίσια

Από την Έφη Μαρκοζάνες, περίφημη μαγείρισσα

Υλικά

2 φύλλα σφολιάτας

700 γρ. κιμά μοσχαρίσιο ή ανάμεικτο με χοιρινό

1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, τριμμένο

1 πράσο μέτριο, ψιλοκομμένο μόνο το λευκό μέρος

2 ντομάτες ώριμες, τριμμένες

1 κ.γ. πελτέ ντομάτας διαλυμένο σε νερό

Μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο εκλεκτό

1 ποτήρι λευκό κρασί, μοσχοφίλερο ή ροδίτη ή σαββατιανό

Μισό κ.γ. μοσχοκάρυδο

¼ κ.γ. μπαχάρι σε σκόνη

¼  κ.γ. κανέλα σε σκόνη

¼  κ.γ. κύμινο

150 γρ. γραβιέρα Κρήτης, χοντροτριμμένη

1 πιπεριά μικρή, κομμένη σε φέτες

1 ντομάτα, κομμένη σε λεπτές φέτες

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένη ποικιλία πιπεριών

Για την επάλειψη

1 αυγό χτυπημένο

Τρόπος παρασκευής

Σε πλατιά κατσαρόλα σοτάρουμε το κρεμμύδια και το πράσο για λίγα λεπτά μέχρι να μαραθούν και προσθέτουμε τον κιμά. Ένα μυστικό για την επιτυχία του κιμά είναι να μην ανακατεύουμε συνεχώς, αλλά να τον αφήνουμε να ροδίσει από κάτω για 3-4 λεπτά και μετά να τον ανακατέψουμε με ξύλινη κουτάλα, να ροδίσει και από την άλλη.

«Σβήνουμε» με το κρασί και αφήνουμε να εξατμισθεί το αλκοόλ.

Ανακατεύουμε ελαφρά και προσθέτουμε τον πελτέ διαλυμένο σε λίγο ζεστό νερό.

Ρίχνουμε τη τριμμένη ντομάτα αφήνοντας να βράσει σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ο κιμάς και να απορροφηθούν τα υγρά.

Προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο, το κύμινο, την κανέλα, το μπαχάρι και αφήνουμε να πάρουν μια βράση ανακατεύοντας.

Όταν μισοκρυώσει προσθέτουμε το τυρί.

Περνάμε με ελαιόλαδο το ταψί και στρώνουμε τα φύλλα.

Ρίχνουμε τον κιμά και βάζουμε τις φέτες ντομάτας και πιπεριάς και στρώνουμε την επιφάνεια με την μαρίζ.

Προσθέτουμε και το άλλο φύλλο γυρίζοντας τις άκρες του, που τυχόν περισσεύουν στο ταψί.

Με το πινέλο περνάμε την επιφάνεια με το αυγό και βάζουμε το ταψί στο φούρνο.

Χαράζουμε και τα κομμάτια της πίτας.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 45 λεπτά να ροδίσει όμορφα.

Αφήνουμε να σταθεί για 20 λεπτά και τότε την κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

Προηγούμενο άρθροΜακαρονάδα ολικής άλεσης
Επόμενο άρθροΠένες φουρνιστές

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !