Πιέστανι Σλοβακίας, στο περίφημο Spa Island

Tips

Σίσσυ Νίκα Δημοσιογράφος

Η Μπρατισλάβα της Σλοβακίας απέχει μόνον 2 ώρες με απευθείας πτήση της Aegean Αirlines από την Αθήνα.

Ενδείκνυται για ταξίδι 5 ημερών

Από εκεί σε λιγότερο από 1 ώρα φθάνετε με transfer στο Πιέστανι, στο περίφημο Spa Island, τον τόπο της απόλυτης αναζωογόνησης και της ίασης. Ο Παράδεισος των ιαματικών και της ευεξίας, ένας από τους καλύτερους της Ευρώπης, σε τιμές οικονομικές.

Προσκεκλημένη της  Lucia Nogová, διευθύντριας πωλήσεων των Ensana Hotels, έφτασα στο Πιέστανι, στα όρια της υπερκόπωσης.

Tρεις μέρες ήταν αρκετές και το θεραπευτικό άγγιγμα της φύσης στα φημισμένα ιαματικά νερά, η φροντίδα και η διατροφή ενδυνάμωσης μου χάρισαν την απόλυτη ευεξία και το stress εξατμίστηκε. Αυτά τα στοιχεία συνθέτουν το παζλ ενός μικρόκοσμου, που σε κάνει να θέλεις να ζήσεις για πάντα εδώ.

Η φυσική νησίδα-λουτρόπολη αναπτύσσεται στην αριστερή αμμουδερή όχθη του ποταμού Βα.

Η επίσκεψη εδώ είναι ένα δώρο που οφείλεται να το κάνετε στον εαυτό σας. Θα αναγεννηθείτε.

Ουσιαστικά πρόκειται για ένα τεράστιο συγκρότημα spa με δέκα διαφορετικές ιαματικές πηγές. Το θειούχο νερό αναβλύζει από βάθος 2.000 μέτρων και η θερμοκρασία του κυμαίνεται από 67- 69οC, ενώ η ζεστή μαύρη λάσπη φτάνει τους 39οC.

Αποδεδειγμένα οι ιαματικές πηγές είναι ευεργετικές για ρευματοπάθειες, μυοσκελετικά, δερματολογικά και άλλα προβλήματα.

Η λάσπη και το νερό αποτελούν επίσης την τέλεια βάση για 60 διαφορετικές θεραπευτικές προσεγγίσεις, που χαρίζουν αναζωογόνηση, ευεξία, μακροβιότητα και ομορφιά.

Το απίθανο Thermia Palace Hotel

Το εκπληκτικής πολυτέλειας Thermia Palace Hotel επιλέγεται από τον 19ο αιώνα από βασιλείς και αριστοκράτες.

Σήμερα στο νησί υπάρχουν πέντε ξενοδοχεία του ομίλου Ensana, διαφόρων κατηγοριών, που είναι προσιτά σε όλους. Οι θεραπείες και η ποιότητά τους είναι ίδιες σε κάθε ξενοδοχείο

Τα ιαματικά λουτρά έχουν τη δική τους ιστορία … με πρώτη γραπτή αναφορά το 1113. Οι ιαματικές πηγές ήταν ήδη δημοφιλείς από τον Μεσαίωνα, καθώς τις επισκέπτονταν βασιλείς. Το 1682, ο αυτοκράτορας Λεοπόλδος Α’ με έγγραφο προστατεύει το Πιέστανι ως το πρώτο spa, στην Ευρώπη. Η οικογένεια Erdοdy κατείχε την περιοχή από το 1720 και το 1820 επέκτειναν και ανακαίνισαν σε νεοκλασικό στιλ τα κτίρια του spa, δίνοντας το όνομα «Napoleon spa».

Η πριγκίπισσα Σίσσυ συχνή επισκέπτρια χάρισε αίγλη μοναδική.

Το 2022 τα Ensana κατέκτησαν χρυσό βραβείο σε έγκριτο διεθνή διαγωνισμό για τις υπηρεσίες spa.

Το σίγουρο είναι ότι τα κέντρα θεραπείας και spa προσφέρουν εμπειρία μοναδική και υπευθυνότητα. Ο γιατρός του κέντρου μετά από εξετάσεις προτείνει τις ενδεικνυόμενες θεραπείες.

Η παλέτα των θεραπειών μεγάλη 60 για το σώμα και 20 ομορφιάς και οι θεραπευτές χαρισματικοί. Οι πισίνες με το ιαματικό νερό λειτουργούν από τις 6 το πρωί μέχρι τις 21.οο μ.μ. Θυμάμαι ξυπνούσα με εξαιρετική διάθεση από τις 6 το πρωί για να τρέξω στην εξωτερική θερμαινόμενη πισίνα με το ιαματικό νερό. Η εξωτερική θερμοκρασία 2οC και του νερού 30ο εμπειρία μοναδική. Μια ολιστική θεραπεία αναζωογόνησης ξεκινά από την πισίνα, συνεχίζει με λασποθεραπεία, μασάζ, διάφορες θεραπείες ακόμα και αγιουρβεδικής ιατρικής.

Στα ξενοδοχεία της λουτρόπολης η φιλοσοφία της κουζίνας είναι «good mood food», έτσι προσφέρουν μια διατροφή ενδυνάμωσης που θωρακίζει το ανοσοποιητικό, ανεβάζει τη διάθεση και διώχνει το stress.

Για τη διατροφή επιλέγονται τροφές σύμμαχοι στη μάχη κατά των  ελευθέρων ριζών, που είναι το ζητούμενο για την αναζωογόνηση και την μακροβιότητα. Κάποια διατροφικά ατοπήματα επιτρέπονται σε ότι αφορά τα ονειρικά γλυκάκια και τα υπέροχα κρασιά τους. Οι αμπελώνες της Σλοβακίας απλώνονται σε έκταση 58.000 στρεμμάτων και 12  οινικές ζώνες, που χαρίζουν εξαιρετικά λευκά κρασιά που επιλέγονται αιώνες τώρα από βασιλικούς οίκους.

Μια φύση μαγική

Στα ονειρικά πάρκα της λουτρόπολης θα περάσετε το υπόλοιπο της ημέρας σας, αφού ολοκληρώσετε τις θεραπείες σώματος. Ο νους αναζωογονείται απολαμβάνοντας τη μουσική της φύσης, το κελάρυσμα του νερού, τα απίθανα νούφαρα στις λιμνούλες με τα ψάρια. Μοναδικό το σκηνικό που μεταμορφώνεται ανάλογα με τη εποχή.

Τα πάρκα φημίζονται για την αρχιτεκτονική τους, τους συνδυασμούς των χρωμάτων των λουλουδιών, τα απίθανα γλυπτά. Σύμβολο της λουτρόπολης είναι το μπρούτζινο άγαλμα άνδρα που σπάει το μπαστούνι του, μετά τη θεραπεία του στα θαυματουργά ιαματικά λουτρά.

Σε γωνιές του πάρκου υπάρχουν σηματοδοτημένες βρύσες με ιαματικό πόσιμο νερό σε θερμοκρασία 69οC, με την άδεια του γιατρού του spa μπορείτε να δοκιμάσετε. Η σωματική άσκηση στη φύση είναι απαραίτητο συστατικό της ευεξίας, οπότε στα πάρκα μπορείτε να περπατήσετε, να τρέξετε, να κάνετε ποδήλατο.

Στην καντίνα και στα διάφορα καφέ του πάρκου θα ρηλαξάρετε εκλεκτικά. Αν θέλετε να επισκεφθείτε το γραφικό Πιέστανι, μια πεζογέφυρα που στη μέση έχει το χάλκινο άγαλμα του ιδρυτή της λουτρόπολης Ludovit Winter, περνά πάνω από το ποτάμι και οδηγεί στο κέντρο της γραφικής πολιτείας. Σπίτια σε στυλ art nouveau και χρώματα παστέλ. Δοκιμάσετε οπωσδήποτε τις νόστιμες στρογγυλές λεπτές και τραγανές  γκοφρέτες του Guden Guden.

Για γευσιγνωσία μπύρας με το ανάλογο food pairing η μπυραρία Astoria, είναι ό,τι καλύτερο και οι μπύρες τους απλά υπέροχες…

Η χαρισματική Renata δημιουργεί…

Αν θέλετε αναμνηστικά ξεχωριστά αναζητείστε τα κεραμικά δημιουργήματα της χαρισματικής Renata Hermysova, που έχει αναβιώνει την παραδοσιακή λαϊκή κεραμική μαγιόλικα. Αξίζει…

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !