Plateau τυριών και αλλαντικών για το γιορτινό τραπέζι

Tips

Τα τυριά και η αρμονία τους με αλλαντικά και τα συνοδευτικά τους παίζουν  σημαντικό ρόλο στο γιορτινό τραπέζι.

Η επιλογή μπορεί να είναι διαφορετική κάθε φορά. Θα πρέπει να δημιουργήσουμε μια αρμονική ποικιλία από κίτρινα σκληρά τυριά, καπνιστά, λευκά τυριά αλλά και κρεμώδη.

Πάντα δίπλα στο plateau θα πρέπει να υπάρχει το ειδικό μαχαίρι και μάλιστα ανάλογα με τα τυριά υπάρχουν και ειδικά μαχαίρια κυρίως για τα σκληρά τυριά. Επίσης θα πρέπει να υπάρχει κουτάλι για τα κρεμώδη τυριά.

Αν θέλουμε μπορούμε να βάλουμε ολόκληρα τα τυριά περίπου μισό κιλό από το καθένα, ανάλογα πάντα με τα άτομα. Μπορούμε όμως να τα κόψουμε και σε κομμάτια για να διευκολυνθούν τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι.

Από τυριά μπορούμε να επιλέξουμε ελληνικά ή ξένα. Η γραβιέρα, το μετσοβόνε, το πεκορίνο, η παρμεζάνα, το κασέρι, το κρασοτύρι δεν πρέπει να λείπουν. Από τα λευκά τυριά το κατσικίσιο υπάρχει σε διάφορες εκδοχές και αρέσει πολύ, το ροκφορ, το καμαμπέρ, ή το ανθότυρο ή ένα καλό μανούρι ενδείκνυνται επίσης.

Από τα κρεμώδη τυριά μπορούμε να επιλέξουμε τσαλαφούτι Ευρυτανίας, κατίκι Δομοκού, ξινομυζήθρα και άλλα.

Από αλλαντικά θα πρέπει να υπάρχει οπωσδήποτε προσούτο, ίσως μπρεζάολα, μορταδέλα, δύο ειδών ζαμπόν, καπνιστά όπως φιλέτο χοιρινό, σαλάμι αέρος και οι επιλογές πολλές…

Το plateau συνοδεύεται από φρούτα, κριτσίνια ή παξιμάδια, μαρμελάδες, τσάτνευ ή μέλι.

Η επιλογή δική σας. ..

Το plateau μπορεί να είναι μαρμάρινο, ξύλινο, πλεξιγκλας ή ακόμα και μεταλλικό.

Plateau ξύλινο ιταλικής εκδοχής με διαφορετικά αλλαντικά και ένα μόνον τυρί μια μπουφάλα μοτσαρέλα, στη μέση.

Τα αλλαντικά είναι προσούτο, μπρεζάολο, μορταδέλα με φιστίκι και δύο διαφορετικά σαλάμια αέρος.

Ένας δίσκος στρωμένος με κόκκινο χαρτί ή πετσέτα και ολόγυρα μια γιρλάντα.

Έχει τυριά σκληρά όπως ένα έμμενταλ ή γραβιέρα, το ροκφόρ που είναι πάντα ευπρόσδεκτο, ένα κατσικίσιο τυρί, που μπορεί να είναι σε διάφορες εκδοχές, ένα καμαμπέρ και ένα κρεμώδες τυρί μέσα ξύλινο μπολ που σερβίρεται με κουταλάκι.

Ιταλικά τυριά σε κομμάτια που προσφέρονται σε πήλινα πιάτα και έχουν συνήθως προβολόνε ή μοτσαρέλα αλλά και άλλα τοπικά τυράκια πάνω σε ρόκα και συνοδεύονται τα Χριστούγεννα με λουκουμαδάκια διαφόρων σχημάτων. Είναι ένας τρόπος σερβιρίσματος τυριού οικογενειακός…΄Ετσι τα σερβίρουν στην Ιταλία

Το plateau σερβίρεται μετά το κυρίως πιάτο αν πρόκειται για καθιστό δείπνο. Αν όμως πρόκειται για μπουφέ βγαίνει μαζί με τα γλυκά.

Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !