Μπουρέκια γλυκιάς κολοκύθας με τόφου και πετιμέζι

Tips

Mια απίθανη γιορτινή συνταγή της περίφημης Πυθαγόρειας Διατροφής, αφιερωμένη εξαιρετικά στους vegan φίλους μας.

Ο Πυθαγόρας, ο μεγάλος φιλόσοφος υποστήριζε πως  «Ο άνθρωπος είναι ό,τι τρώει, πίνει και σκέφτεται» και βέβαια μεγαλούργησε στη Σάμο, εκεί που ζουν και όλοι οι δημιουργοί της έκδοσης. Η φίλη δημοσιογράφος Μαργαρίτα Ικαρίου έγραψε ένα πρωτοποριακό βιβλίο  «ΠΥΘΑΓΟΡΕΙΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ: Από την αρχαιότητα, στη σύγχρονη vegan τάση», που εκτός της φιλοσοφικής θεώρησης της διατροφής βάσει ιστορικών στοιχείων, περιλαμβάνει και 24 πρωτότυπες vegan συνταγές του χαρισματικού Ευάγγελου Μπιλιμπά. Στόχος της έκδοσης είναι να προβάλλει την Ελλάδα σαν έναν τόπο που εφαρμόζει την αρχαία φιλοσοφία της διατροφής στην γαστρονομική της ταυτότητα από τον  6ο π.Χ αιώνα μέχρι και σήμερα, αναδεικνύοντας παράλληλα τα εξαιρετικά αγροτοδιατροφικά προϊόντα.

 

Ο κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος Μ.Μ.Sc Παναγιώτης Βαραγιάννης μας δίνει στοιχεία διατροφολογικής ανάλυσης. Η συνταγή, αυτή είναι πλούσια σε βιταμίνη Α, φυτικές ίνες,  μαγγάνιο και σελήνιο, ενώ είναι χαμηλή σε χοληστερίνη.

Οι φωτογραφίες και το art design είναι του Μάνου Σπανού.

Χρόνος παρασκευής 45 λεπτά / Χρόνος αναμονής για το φύλλο 10 λεπτά / Εύκολη

Ο πολυβραβευμένος chef Ευάγγελος Μπιλιμπάς

Μπουρέκια γλυκιάς κολοκύθας με τόφου και πετιμέζι

Από τον πολυβραβευμένο Ευάγγελο Μπιλιμπά, executive chef Σάμος

Υλικά

1 κιλό γλυκιά κολοκύθα, ψημένη

3 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα

100 ml ελαιόλαδο

200 γρ. τόφου, τριμμένο σε χοντρό τρίφτη

1 κ. γ. κανέλα

Μισό κ. γ. μπαχάρι

Μισό κ. γ. πιπέρι

100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

300 ml. πετιμέζι

Για τη ζύμη

500 γρ. αλεύρι σκληρό

χυμό από μισό λεμόνι

250 ml. νερό

Mισό κ. γ. αλάτι

Μισό κ. γ. ζάχαρη

1 κ. σ. ελαιόλαδο

250 γρ. βούτυρο καρύδας

Τρόπος παρασκευής

Ετοιμάζουμε τη γέμιση

Κόβουμε την κολοκύθα σε μεγάλα κομμάτια  και την ψήνουμε στο φούρνο μέχρι να μαλακώσει.

Τη στραγγίζουμε και την αφήνουμε να βγάλει τα υγρά της.

Ψιλοκόβουμε τρία κρεμμύδια και τα σοτάρουμε ελαφρά στο ελαιόλαδο, χωρίς όμως να πάρουν χρώμα.

Προσθέτουμε την κολοκύθα και ανακατεύουμε τα υλικά για 4 λεπτά.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το τόφου,  τα μπαχαρικά και τη ζάχαρη .

Ετοιμάζουμε τη ζύμη για το φύλλο

Μέσα σε λεκάνη ρίχνουμε το χυμό, το αλάτι, τη ζάχαρη, το λάδι και το νερό και προσθέτουμε το αλεύρι.

Δημιουργούμε μια μαλακή ζύμη και προσθέτουμε  στο ζυμάρι το βούτυρο καρύδας.

Ζυμώνουμε καλά και αφήνουμε τη ζύμη να «ξεκουραστεί» για 15 λεπτά. Ανοίγουμε  σε φύλλα πάχους 2 χιλιοστών.

Κόβουμε σε λωρίδες, λαδώνουμε κάθε μία λωρίδα ξεχωριστά.

Απλώνουμε τη γέμιση κατά μήκος της λωρίδας, την τυλίγουμε και μετά, τη στρίβουμε σαν «σαλιγκαράκι».

Λαδώνουμε το ταψί και περνάμε κάθε μπουρεκάκι με το πινέλο να λαδωθεί καλά.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 30 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρουν ωραίο χρυσάφι χρώμα. Σερβίρουμε με πετιμέζι.

Μικρά μυστικά

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και έτοιμο φύλλο χωριάτικο για πίτες για να είναι η παρασκευή μας  πιο εύκολη

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !