Ποια κρασιά επιλέγουμε για το Πασχαλινό τραπέζι;

Τα μυστικά των Chef

Αλήθεια πόσο χρόνο χρειάζονται τα κρεατικά, τα ψάρια για να έχουν το σωστό μαρινάρισμα;

Πρώτα επιλέγουμε τη μαρινάδα και περιχύνουμε το κρέας ή το ψάρι και το μαρινάρισμα γίνεται αποκλειστικά στο ψυγείο. Ο Κώστας Συντάκας, executive chef μας ενημερώνει...

Πόσους μήνες διατηρούνται ασφαλώς τα τρόφιμα στην κατάψυξη;

Τα τρόφιμα που θέλουμε να διατηρήσουμε στην κατάψυξη τα βάζουμε σε ειδικά σκεύη ή τα τυλίγουμε καλά με μεμβράνη σιλικόνης, για να παραμείνουν σε...

Πότε οι τροφές διατηρούν τα θρεπτικά τους οφέλη, ωμές ή μαγειρεμένες;

Ορισμένες τροφές έχουν διαφορετική θρεπτική αξία όταν τρώγονται ωμές ή όταν μαγειρεύονται. Εμείς σας ενημερώνουμε πώς είναι καλύτερα να τις καταναλώνετε.  Ντομάτα Η ντομάτα περιέχει λυκοπένιο, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που...

Ποιο λάδι είναι το καλύτερο για το τηγάνισμα ;

Tο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι το πλέον κατάλληλο. Eίναι ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό λάδι στις υψηλές θερμοκρασίες.  Eτσι μπορεί να το χρησιμοποιήσουμε και πάλι αφού...

To Πάσχα είναι η μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης, που συμπίπτει με την άνοιξη και της γης την αναγέννηση… Είναι μια ευκαιρία γιορτής και γλεντιού για όλη την οικογένεια και τους φίλους.

Βασική προϋπόθεση στο τραπέζι σας να παρίστανται και οι πιο ηλικιωμένοι της οικογένειας … δικαιούνται μέρος της χαράς και σίγουρα έχουν ανάγκη την αγάπη μας.

Αν έχουμε κήπο ή εξοχικό και είμαστε εμείς οι οικοδεσπότες ας ετοιμαστούμε για μια επική μαγειρική.

Eμείς πάντως φροντίσαμε να σας προτείνουμε τις καλύτερες γευστικές δημιουργίες, που είναι πρωτότυπες και ετοιμάζονται γρήγορα.

Ο οβελίας ζητά τη συμμετοχή όλων, αλλά όπως και να το κάνουμε έχει σημαντικό βαθμό δυσκολίας… Αντίθετα το κατσικάκι στις κληματόβεργες είναι νόστιμο, αρωματικό … το αφήνουμε στο φούρνο και το «ξεχνάμε» τρόπος του λέγειν….  Η επιλογή δική σας.

Στο πασχαλινό τραπέζι το ούζο και το τσίπουρο για τα μεζεδάκια απαραίτητο και ίσως κάποιες μπύρες. Τα πασχαλινά μας πιάτα θα συνοδεύσουν κυρίως κρασιά. Υπάρχουν πολλές επιλογές κρασιών  σε όλα τα χρώματα και τα στυλ, με εξαιρετική σχέση τιμής ποιότητας, ακόμα και σε χαμηλά επίπεδα τιμών που θα σας βγάλουν ασπροπρόσωπους, γιατί ας μην ξεχνάμε ότι η παρέα είναι συνήθως πολυπληθής…

Τι κρασιά θα πρέπει να επιλέξουμε λοιπόν;

Τα κρασιά πρέπει να δένουν αρμονικά και να αναδεικνύουν τις γιορτινές γεύσεις. Σκοπός άλλωστε της ημέρας είναι να περάσουμε εμείς και οι προσκεκλημένοι μας super…

Oι επιλογές αρχίζουν από το δείπνο της Ανάστασης με την μαγειρίτσα. Σαν σούπα ξεχωριστή δεν είναι και η πιο εύκολη επιλογή. Έτσι μια ρετσίνα, το παραδοσιακό αυτό στυλ κρασιών μπορεί να σταθεί επάξια δίπλα της. Επίσης ένα δροσερό ασύρτικο ή sauvignon blanc μια χαρά δένουν.

Ροζέ κρασιά

Δεν θα μπορούσαν να λείπουν από τις προτάσεις μας τα ροζέ κρασιά, που είναι κρασιά passepartout, γιατί είναι κρασιά από ερυθρές ποικιλίες που έχουν οινοποιηθεί σαν λευκά. H απουσία τανινών τα φέρνει πιο κοντά στα λευκά… Έτσι θα βγούμε ασπροπρόσωποι σε κάθε περίπτωση.

Τα ροζέ σίγουρα ταιριάζουν με την μαγειρίτσα.

Για το πασχαλινό τραπέζι

Ας είναι το πασχαλινό τραπέζι μια ευκαιρία οινογνωσίας και ανακάλυψης κρασιών που ενθουσιάζουν. Άλλωστε πόσον καιρό θέλαμε να δοκιμάσουμε κρασιά, αλλά η ποσότητα της φιάλης μεγάλη… Τώρα οι εθελοντές δοκιμαστές θα είναι πολλοί. Ευκαιρία λοιπόν για ένα παιχνίδισμα του ουρανίσκου. Λέμε ναι λοιπόν στους πειραματισμούς…. Επιλέγουμε αγιωργήτικο, ξινόμαυρο, syrah μονοποικιλιακά ή χαρμάνια ενδιαφέροντα. Μπορούμε να τα σερβίρουμε και λίγο δροσερά, σε θερμοκρασία 10 – 12 °C θα είναι ευχάριστα αποδεκτά από όλους η μέρα το απαιτεί…

Πάντως είναι μύθος ότι αν αλλάξουμε κρασί θα μεθύσουμε. Μπορούμε να πιούμε άλλο κρασί για καλωσόρισμα, άλλο με το κυρίως φαγητό ή κάποιο κρασί ή απόσταγμα για επιδόρπιο.

Σίγουρα δεν θα λέγαμε όχι και σε ένα πλούσιο ροζέ γιατί δένει αρμονικά με τις πασχαλινές γεύσεις, τις σαλάτες και τις πίτες.

Υπάρχουν και κάποιοι που εμμένουν στα λευκά, αν αυτό το γνωρίζουμε τότε θα πρέπει να έχουμε μια επιλογή και για εκείνους.

Σε ποια κρασιά λέμε όχι …

Στα πολύ πλούσια και με υψηλό αλκοόλ ερυθρά κρασιά, γιατί λόγω της ποικιλίας των πιάτων και των πολλών ωρών που είμαστε στο τραπέζι είναι εύκολο να ξεφύγουμε…

Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σαλάτα με ψητά ροδάκινα, ρόκα και πασατέμπο

Τα ροδάκινα αυτή την εποχή είναι στα καλύτερά τους. Είναι νόστιμα, θρεπτικά και ξεχειλίζουν κάλιο και αντιοξειδωτικά.   Για να ξεφύγουμε από τα συνηθισμένα και για...

Σαλάτα με μαριναρισμένες φακές, μυζήθρα και βινεγκρέτ καρότου και λουίζας

Μια δροσερή σαλάτα που είναι superfood. H βινεγκρέτ καρότου και λουίζας είναι τόσο πρωτότυπη και νόστιμη που αυτή η γευστική δημιουργία απογειώνεται… Αν αφαιρέσουμε το...

Σαλάτα με πολύχρωμες ντομάτες, μοτσαρέλα και πέστο βασιλικού

Μια παραλλαγή της γνωστής ιταλικής σαλάτας caprese με τη διαφορά ότι χρησιμοποιούμε τις πολύχρωμες ντομάτες έτσι για ένα τουίστ στη γεύση. Επιλέγουμε από την αγορά...

Σαλάτα με δίχρωμα ντοματίνια, φέτα και σάλτσα ελιάς Καλαμών

Μια καθαρά ελληνική σαλάτα που τα έχει όλα και είναι τόσο νόστιμη. Ο ταλαντούχος Σίμος Tριανταφύλλου, μας αποκαλύπτει τα μυστικά του μαριναρίσματος των υλικών...

Μύδια σαγανάκι της Κατερίνας

Μια γευστική δημιουργία επική, που  θα λατρέψει η οικογένεια και οι φίλοι… Η νόστιμη σάλτσα τους είναι ότι καλύτερο για «βούτες» με καψαλισμένο ψωμάκια....

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !