Ποια κρασιά επιλέγουμε για το Πασχαλινό τραπέζι;

Tips

To Πάσχα είναι η μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης, που συμπίπτει με την άνοιξη και της γης την αναγέννηση… Είναι μια ευκαιρία γιορτής και γλεντιού για όλη την οικογένεια και τους φίλους.

Βασική προϋπόθεση στο τραπέζι σας να παρίστανται και οι πιο ηλικιωμένοι της οικογένειας … δικαιούνται μέρος της χαράς και σίγουρα έχουν ανάγκη την αγάπη μας.

Αν έχουμε κήπο ή εξοχικό και είμαστε εμείς οι οικοδεσπότες ας ετοιμαστούμε για μια επική μαγειρική.

Eμείς πάντως φροντίσαμε να σας προτείνουμε τις καλύτερες γευστικές δημιουργίες, που είναι πρωτότυπες και ετοιμάζονται γρήγορα.

Ο οβελίας ζητά τη συμμετοχή όλων, αλλά όπως και να το κάνουμε έχει σημαντικό βαθμό δυσκολίας… Αντίθετα το κατσικάκι στις κληματόβεργες είναι νόστιμο, αρωματικό … το αφήνουμε στο φούρνο και το «ξεχνάμε» τρόπος του λέγειν….  Η επιλογή δική σας.

Στο πασχαλινό τραπέζι το ούζο και το τσίπουρο για τα μεζεδάκια απαραίτητο και ίσως κάποιες μπύρες. Τα πασχαλινά μας πιάτα θα συνοδεύσουν κυρίως κρασιά. Υπάρχουν πολλές επιλογές κρασιών  σε όλα τα χρώματα και τα στυλ, με εξαιρετική σχέση τιμής ποιότητας, ακόμα και σε χαμηλά επίπεδα τιμών που θα σας βγάλουν ασπροπρόσωπους, γιατί ας μην ξεχνάμε ότι η παρέα είναι συνήθως πολυπληθής…

Τι κρασιά θα πρέπει να επιλέξουμε λοιπόν;

Τα κρασιά πρέπει να δένουν αρμονικά και να αναδεικνύουν τις γιορτινές γεύσεις. Σκοπός άλλωστε της ημέρας είναι να περάσουμε εμείς και οι προσκεκλημένοι μας super…

Oι επιλογές αρχίζουν από το δείπνο της Ανάστασης με την μαγειρίτσα. Σαν σούπα ξεχωριστή δεν είναι και η πιο εύκολη επιλογή. Έτσι μια ρετσίνα, το παραδοσιακό αυτό στυλ κρασιών μπορεί να σταθεί επάξια δίπλα της. Επίσης ένα δροσερό ασύρτικο ή sauvignon blanc μια χαρά δένουν.

Ροζέ κρασιά

Δεν θα μπορούσαν να λείπουν από τις προτάσεις μας τα ροζέ κρασιά, που είναι κρασιά passepartout, γιατί είναι κρασιά από ερυθρές ποικιλίες που έχουν οινοποιηθεί σαν λευκά. H απουσία τανινών τα φέρνει πιο κοντά στα λευκά… Έτσι θα βγούμε ασπροπρόσωποι σε κάθε περίπτωση.

Τα ροζέ σίγουρα ταιριάζουν με την μαγειρίτσα.

Για το πασχαλινό τραπέζι

Ας είναι το πασχαλινό τραπέζι μια ευκαιρία οινογνωσίας και ανακάλυψης κρασιών που ενθουσιάζουν. Άλλωστε πόσον καιρό θέλαμε να δοκιμάσουμε κρασιά, αλλά η ποσότητα της φιάλης μεγάλη… Τώρα οι εθελοντές δοκιμαστές θα είναι πολλοί. Ευκαιρία λοιπόν για ένα παιχνίδισμα του ουρανίσκου. Λέμε ναι λοιπόν στους πειραματισμούς…. Επιλέγουμε αγιωργήτικο, ξινόμαυρο, syrah μονοποικιλιακά ή χαρμάνια ενδιαφέροντα. Μπορούμε να τα σερβίρουμε και λίγο δροσερά, σε θερμοκρασία 10 – 12 °C θα είναι ευχάριστα αποδεκτά από όλους η μέρα το απαιτεί…

Πάντως είναι μύθος ότι αν αλλάξουμε κρασί θα μεθύσουμε. Μπορούμε να πιούμε άλλο κρασί για καλωσόρισμα, άλλο με το κυρίως φαγητό ή κάποιο κρασί ή απόσταγμα για επιδόρπιο.

Σίγουρα δεν θα λέγαμε όχι και σε ένα πλούσιο ροζέ γιατί δένει αρμονικά με τις πασχαλινές γεύσεις, τις σαλάτες και τις πίτες.

Υπάρχουν και κάποιοι που εμμένουν στα λευκά, αν αυτό το γνωρίζουμε τότε θα πρέπει να έχουμε μια επιλογή και για εκείνους.

Σε ποια κρασιά λέμε όχι …

Στα πολύ πλούσια και με υψηλό αλκοόλ ερυθρά κρασιά, γιατί λόγω της ποικιλίας των πιάτων και των πολλών ωρών που είμαστε στο τραπέζι είναι εύκολο να ξεφύγουμε…

Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !