Το περίφημο πασχαλινό Folar της Πορτογαλίας

Tips

Το παραδοσιακό γλυκό πασχαλινό ψωμάκι της Πορτογαλίας είναι το word of mouth της Ευρώπης. Με αυγά βαμμένα στη μέση και άρωμα απίθανο… ήταν η φετινή πασχαλινή γλυκιά συνταγή με τα περισσότερα χτυπήματα στο internet.

Εμείς βρήκαμε την αυθεντική συνταγή και σας την αποκαλύπτουμε. Πάντως το δοκιμάσαμε και είναι απίθανο.

Το πασχαλινό Folar της Πορτογαλίας

Υλικά για 6 άτομα

1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή για τσουρέκια

200 γρ. ζάχαρη άχνη

25 γρ. ξηρή μαγιά

1 κ.γ. κανέλα Κεϋλάνης, σε σκόνη

1 κ.γ. σπόρους μάραθου

1 κ.γ. αλάτι

6 αυγά

100 γρ. βούτυρο αγελάδας, μαλακό

200 ml φρέσκο γάλα

Για το φινίρισμα

2 κρόκους και γάλα

6 αυγά βαμμένα

Τρόπος παρασκευής

Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα.

Προσθέτουμε τη μαγιά και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί τελείως. Αφήνουμε να φουσκώσει για 15 λεπτά.

Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το αλεύρι, την άχνη ζάχαρη, την κανέλα, τον μαραθόσπορο και ανακατεύουμε ελαφρά.

Ανοίγουμε στη μέση ένα κενό και ρίχνουμε τη μαγιά με το γάλα και με τον γάντζο ζυμώνουμε για 2 λεπτά σε μέτρια ταχύτητα.

Προσθέτουμε τα 6 αυγά και το βούτυρο και συνεχίζουμε να ζυμώνουμε για 5 λεπτά ακόμα.

Προσθέτουμε το αλάτι και, σε μέτρια ταχύτητα, ζυμώνουμε για 10 λεπτά ακόμα μέχρι να αποκτήσετε μια λεία και ομοιογενή υφή.

Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο χλιαρό γάλα κατά το ζύμωμα.

Βάζουμε τη ζύμη σε ένα μεγάλο μπολ που το έχουμε αλευρώσει ελαφρά, τη σκεπάζουμε με μια πετσέτα και το αφήνουμε στο πιο ζεστό σημείο της κουζίνας για 1 ώρα και 30 λεπτά. Η ζύμη θα πρέπει να διπλασιαστεί σε μέγεθος.

Τότε βγάζουμε τη ζύμη σε αλευρωμένο πάγκο και ζυμώνουμε ελαφρά με το χέρι μας.

Κόβουμε 3 ίσα κομμάτια ζύμης και ένα μικρότερο που θα χρησιμοποιήσουμε για τα διακοσμητικά.

Βάζουμε τα τρία μέρη ζύμης σε βουτυρωμένα και αλευρωμένα στρογγυλά φορμάκια.

Με το άλλο κομμάτι ζύμης το ανοίγουμε σαν φύλο και κόβουμε 6 λωρίδες διακοσμητικές.

Σε κάθε folar βάζουμε 2 αυγά βραστά χρωματιστά, στην επιφάνεια βάζουμε μια μακριά λωρίδα ζύμης για να καλύψουμε κάπως τα δύο αυγά. Από την άλλη κατεύθυνση επαναλαμβάνουμε το ίδιο για να καλύψουμε τα άλλα αυγά και να σχηματίσουμε σταυρό, με τις λωρίδες.

Σε μπολάκι χτυπάμε τους κρόκους με λίγο γάλα και αλείφουμε τα 3 folar.

Αφήνουμε να φουσκώσoυν και πάλι για 10 λεπτά.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160°C για 40 λεπτά.

Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν καλά πάνω σε σχάρα.

Συνταγή και φωτογραφία από το Cuisineaz.com

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !