Το περίφημο πασχαλινό Folar της Πορτογαλίας

Τα μυστικά των Chef

Αλήθεια πόσο χρόνο χρειάζονται τα κρεατικά, τα ψάρια για να έχουν το σωστό μαρινάρισμα;

Πρώτα επιλέγουμε τη μαρινάδα και περιχύνουμε το κρέας ή το ψάρι και το μαρινάρισμα γίνεται αποκλειστικά στο ψυγείο. Ο Κώστας Συντάκας, executive chef μας ενημερώνει...

Πόσους μήνες διατηρούνται ασφαλώς τα τρόφιμα στην κατάψυξη;

Τα τρόφιμα που θέλουμε να διατηρήσουμε στην κατάψυξη τα βάζουμε σε ειδικά σκεύη ή τα τυλίγουμε καλά με μεμβράνη σιλικόνης, για να παραμείνουν σε...

Πότε οι τροφές διατηρούν τα θρεπτικά τους οφέλη, ωμές ή μαγειρεμένες;

Ορισμένες τροφές έχουν διαφορετική θρεπτική αξία όταν τρώγονται ωμές ή όταν μαγειρεύονται. Εμείς σας ενημερώνουμε πώς είναι καλύτερα να τις καταναλώνετε.  Ντομάτα Η ντομάτα περιέχει λυκοπένιο, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που...

Ποιο λάδι είναι το καλύτερο για το τηγάνισμα ;

Tο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι το πλέον κατάλληλο. Eίναι ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό λάδι στις υψηλές θερμοκρασίες.  Eτσι μπορεί να το χρησιμοποιήσουμε και πάλι αφού...

Το παραδοσιακό γλυκό πασχαλινό ψωμάκι της Πορτογαλίας είναι το word of mouth της Ευρώπης. Με αυγά βαμμένα στη μέση και άρωμα απίθανο… ήταν η φετινή πασχαλινή γλυκιά συνταγή με τα περισσότερα χτυπήματα στο internet.

Εμείς βρήκαμε την αυθεντική συνταγή και σας την αποκαλύπτουμε. Πάντως το δοκιμάσαμε και είναι απίθανο.

Το πασχαλινό Folar της Πορτογαλίας

Υλικά για 6 άτομα

1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή για τσουρέκια

200 γρ. ζάχαρη άχνη

25 γρ. ξηρή μαγιά

1 κ.γ. κανέλα Κεϋλάνης, σε σκόνη

1 κ.γ. σπόρους μάραθου

1 κ.γ. αλάτι

6 αυγά

100 γρ. βούτυρο αγελάδας, μαλακό

200 ml φρέσκο γάλα

Για το φινίρισμα

2 κρόκους και γάλα

6 αυγά βαμμένα

Τρόπος παρασκευής

Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα.

Προσθέτουμε τη μαγιά και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί τελείως. Αφήνουμε να φουσκώσει για 15 λεπτά.

Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το αλεύρι, την άχνη ζάχαρη, την κανέλα, τον μαραθόσπορο και ανακατεύουμε ελαφρά.

Ανοίγουμε στη μέση ένα κενό και ρίχνουμε τη μαγιά με το γάλα και με τον γάντζο ζυμώνουμε για 2 λεπτά σε μέτρια ταχύτητα.

Προσθέτουμε τα 6 αυγά και το βούτυρο και συνεχίζουμε να ζυμώνουμε για 5 λεπτά ακόμα.

Προσθέτουμε το αλάτι και, σε μέτρια ταχύτητα, ζυμώνουμε για 10 λεπτά ακόμα μέχρι να αποκτήσετε μια λεία και ομοιογενή υφή.

Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο χλιαρό γάλα κατά το ζύμωμα.

Βάζουμε τη ζύμη σε ένα μεγάλο μπολ που το έχουμε αλευρώσει ελαφρά, τη σκεπάζουμε με μια πετσέτα και το αφήνουμε στο πιο ζεστό σημείο της κουζίνας για 1 ώρα και 30 λεπτά. Η ζύμη θα πρέπει να διπλασιαστεί σε μέγεθος.

Τότε βγάζουμε τη ζύμη σε αλευρωμένο πάγκο και ζυμώνουμε ελαφρά με το χέρι μας.

Κόβουμε 3 ίσα κομμάτια ζύμης και ένα μικρότερο που θα χρησιμοποιήσουμε για τα διακοσμητικά.

Βάζουμε τα τρία μέρη ζύμης σε βουτυρωμένα και αλευρωμένα στρογγυλά φορμάκια.

Με το άλλο κομμάτι ζύμης το ανοίγουμε σαν φύλο και κόβουμε 6 λωρίδες διακοσμητικές.

Σε κάθε folar βάζουμε 2 αυγά βραστά χρωματιστά, στην επιφάνεια βάζουμε μια μακριά λωρίδα ζύμης για να καλύψουμε κάπως τα δύο αυγά. Από την άλλη κατεύθυνση επαναλαμβάνουμε το ίδιο για να καλύψουμε τα άλλα αυγά και να σχηματίσουμε σταυρό, με τις λωρίδες.

Σε μπολάκι χτυπάμε τους κρόκους με λίγο γάλα και αλείφουμε τα 3 folar.

Αφήνουμε να φουσκώσoυν και πάλι για 10 λεπτά.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160°C για 40 λεπτά.

Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν καλά πάνω σε σχάρα.

Συνταγή και φωτογραφία από το Cuisineaz.com

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σαλάτα με ψητά ροδάκινα, ρόκα και πασατέμπο

Τα ροδάκινα αυτή την εποχή είναι στα καλύτερά τους. Είναι νόστιμα, θρεπτικά και ξεχειλίζουν κάλιο και αντιοξειδωτικά.   Για να ξεφύγουμε από τα συνηθισμένα και για...

Σαλάτα με μαριναρισμένες φακές, μυζήθρα και βινεγκρέτ καρότου και λουίζας

Μια δροσερή σαλάτα που είναι superfood. H βινεγκρέτ καρότου και λουίζας είναι τόσο πρωτότυπη και νόστιμη που αυτή η γευστική δημιουργία απογειώνεται… Αν αφαιρέσουμε το...

Σαλάτα με πολύχρωμες ντομάτες, μοτσαρέλα και πέστο βασιλικού

Μια παραλλαγή της γνωστής ιταλικής σαλάτας caprese με τη διαφορά ότι χρησιμοποιούμε τις πολύχρωμες ντομάτες έτσι για ένα τουίστ στη γεύση. Επιλέγουμε από την αγορά...

Σαλάτα με δίχρωμα ντοματίνια, φέτα και σάλτσα ελιάς Καλαμών

Μια καθαρά ελληνική σαλάτα που τα έχει όλα και είναι τόσο νόστιμη. Ο ταλαντούχος Σίμος Tριανταφύλλου, μας αποκαλύπτει τα μυστικά του μαριναρίσματος των υλικών...

Μύδια σαγανάκι της Κατερίνας

Μια γευστική δημιουργία επική, που  θα λατρέψει η οικογένεια και οι φίλοι… Η νόστιμη σάλτσα τους είναι ότι καλύτερο για «βούτες» με καψαλισμένο ψωμάκια....

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !