Πολπέτες με σάλτσα ντομάτας

Tips

Μια γευστική δημιουργία της ιταλικής κουζίνας που λατρεύεται. Η συνταγή γεννήθηκε στην Καλαβρία, που είχαν πολύ ανεπτυγμένη την αγελαδοτροφία και το κρέας ήταν σε πλήρη επάρκεια και πολύ νόστιμο. Έτσι ξεκίνησε σαν ποιμενικό φαγητό, ένα πιάτο που ανήκει στην κουζίνα povera αλλά η γεύση είναι πλούσια.  Οι ιταλοί προτιμούν να απολαμβάνουν τις πολπέτες με ζεστό ψωμί. Εσείς αν θέλετε μπορείτε να τις συνοδεύσετε με ρύζι ή πουρέ. Τα παιδιά σας θα ξετρελαθούν …

Πολπέτες με σάλτσα ντομάτας

Από την Εριέττα Παραβιτσίνι, Κρότωνας, Ιταλία

Υλικά για 4 άτομα

400 γρ. μοσχαρίσιο κιμά, περασμένος μία φορά

100 γρ. κιμά χοιρινό, περασμένος μια φορά

1 λίτρο χυμό ντομάτας σπιτικό

100 γρ. ψίχα από μπαγιάτικο σταρένιο ψωμί, ψιχουλιασμένο

50 γρ. τυρί πεκορίνο, τριμμένο

80 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη

3 αυγά

500 γρ. κρεμμύδια λευκά ξηρά, ψιλοκομμένα

3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

5 φύλλα φρέσκου βασιλικού

5 κ.σ. εκλεκτό ελαιόλαδο

2 κ.σ. φρέσκος μαϊντανός, ψιλοκομμένος

Ελάχιστο μοσχοκάρυδο, τριμμένο

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Τρόπος παρασκευής

Σε μεγάλο μπολ βάζουμε τον κιμά και προσθέτουμε το ψωμί, την παρμεζάνα, το πεκορίνο, τον μαϊντανό, τα αυγά, το αλάτι, το πιπέρι, το μοσχοκάρυδο.

Ζυμώνουμε δυνατά γυρίζοντας τον κιμά και από τις δύο πλευρές.

Σκεπάζουμε το μπολ και το αφήνουμε για 1-2 ώρες στο ψυγείο.

Ετοιμάσουμε τη σάλτσα ντομάτας, σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και προσθέτουμε το σκόρδο και το κρεμμύδι και σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά για 8 λεπτά, μέχρι το κρεμμύδι να γίνει διάφανο.

Προσθέτουμε τον χυμό ντομάτας, αλάτι, πιπέρι και σιγοβράζουμε σε χαμηλή θερμοκρασία.

Μοιράζουμε το μείγμα του κιμά περίπου 10-15 γρ. και πλάθουμε τις πολπέτες.

Μόλις βράσει η σάλτσα ντομάτας ρίχνουμε τις πολπέτες και τις  μαγειρεύουμε για 40 λεπτά, σε χαμηλή φωτιά μέχρι να αρχίσει να πήζει η σάλτσα.

Σιγοβράζουμε για άλλα 15 λεπτά, και 5 λεπτά πριν το τέλος του μαγειρέματος προσθέτουμε τα φύλλα βασιλικού.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε τις πολπέτες ζεστές και δίπλα βάζουμε καψαλισμένο ψωμί.

Μικρά μυστικά

Μπορούμε να τηγανίσουμε αν θέλουμε τις πολπέτες ελαφρά και μετά να τις βάλουμε να βράσουν με τη σάλτσα, οπότε ο χρόνος θα είναι λιγότερος.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !