Πώς θα θωρακίσουμε τα παιδιά μας από τους εθισμούς;

Tips

Οι έφηβοι είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στο εθισμό στο διαδίκτυο, το κάπνισμα και στο αλκοόλ. Τα παιδιά από μικρή ηλικία είναι εθισμένα. Πρόκειται για ένα νέο φαινόμενο που δεν έχει μελετηθεί καλά, ίσως γιατί δεν έχει το ίδιο κοινωνικό στίγμα με άλλους εθισμούς. Εγείρει όμως ανησυχίες και απαιτεί επείγουσα προσοχή, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Prolepsis, που συμμετέχει στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα ADD-freeTraining μαζί με 5 ακόμα χώρες.

Πρόκειται για μια νέα ηλεκτρονική εκπαιδευτική πλατφόρμα, το ADD-freeTraining, που παρέχει τα «εργαλεία» σε γονείς και εκπαιδευτικούς να «θωρακίσουν» τα παιδιά έναντι των εθισμών, που αναφέραμε. Οι ομάδες-στόχοι είναι ενήλικες εκπαιδευόμενοι συμπεριλαμβανομένων μεταξύ άλλων γονέων, δασκάλων, εκπαιδευτών ενηλίκων, εκπροσώπων συλλόγων κλπ.

Το έργο αυτό προωθεί μια προσέγγιση με επίκεντρο την οικογένεια για την πρόληψη, αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα το σχολείο και το ευρύτερο κοινωνικό πλαίσιο προάγοντας την υγιή αλληλεπίδραση μέσα στην οικογένεια, το σχολείο, τους συνομηλίκους και την κοινωνία.

Ιδιαίτερα τώρα, μετά την πανδημία, που τα παιδιά έμαθαν να ασχολούνται περισσότερο με το διαδίκτυο, τα κινητά τους και τις διάφορες εφαρμογές. Τώρα γονείς και εκπαιδευτικοί καλούνται να βρουν τρόπους να τους συστήσουν τη σωστή χρήση με έναν εύκολο και εύληπτο τρόπο. Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι για μεγάλο χρονικό διάστημα το διαδίκτυο έγινε μονόδρομος, για όλες τις καθημερινές δραστηριότητες, όπως η εργασία, το σχολείο αλλά και οι κοινωνικές σχέσεις, όπως η επικοινωνία με φίλους και συγγενείς.

Έτσι η οριοθέτηση της χρήσης του διαδικτύου από την πλευρά των γονέων είναι ακόμα δυσκολότερη μετά την επιστροφή στην κανονικότητα. Οι γονείς πρέπει να μάθουν πότε η χρήση του διαδικτύου είναι φυσιολογική και πότε υπερβαίνει την κανονικότητα και γίνεται προβληματική.

Στις εκπαιδευτικές ενότητες  της πλατφόρμας ADD-freeTraining, παρέχονται πληροφορίες σχετικά με τις ενδείξεις, που θα πρέπει να παρατηρήσουν οι γονείς για να βάλουν τα όρια, αλλά και να προτείνουν εναλλακτικές στα παιδιά τους. Μη αποτρέποντας τη χρήση διαδικτύου θα μπορούν να τους βρουν ενασχόληση με ενδιαφέροντα θέματα παιχνίδια, χόμπυ, ταξίδια εικονικά στο διάστημα αλλά και στη γη. Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι γονείς είναι πρότυπα για μίμηση και η δική τους συμπεριφορά τα επηρεάζει άμεσα.

Αν ο γονιός ασχολείται συνεχώς με το κινητό του σερφάροντας στο διαδίκτυο είναι δύσκολο να αντιμετωπίσει τον εθισμό των παιδιών του, αφού πρώτα εκείνος είναι εθισμένος.

Οι πληροφορίες για τις εξαρτήσεις γίνονται θεματικά και με κατανοητό τρόπο. Σκοπός είναι μετά την εκπαίδευση αυτή να μπορεί ο χρήστης να δράσει. Η εκπαίδευση γίνεται σε χρόνο που θα επιλέξετε, όπως και η συχνότητα.

Πώς θα χρησιμοποιήσουμε την εκπαιδευτική πλατφόρμα;

Με την εγγραφή, κάθε χρήστης αποκτά πρόσβαση σε 10 εκπαιδευτικές ενότητες, που περιλαμβάνουν πληροφορίες, εργαλεία και τεχνικές, μέσω των οποίων μπορεί ως ενήλικας να επικοινωνήσει πιο αποτελεσματικά με τα παιδιά και τους εφήβους.

Κάθε ενότητα συνοδεύεται από ασκήσεις και εργασίες που θα σας βοηθήσουν τον χρήστη να κάνει πρακτική εξάσκηση σε όσα διαβάζει.

Η πλατφόρμα περιλαμβάνει και πιο εξειδικευμένες πληροφορίες (case studies και παραδείγματα) για συγκεκριμένες εθιστικές συμπεριφορές (κάπνισμα, αλκοόλ, προβληματική χρήση διαδικτύου) και πώς μπορούμε να προσεγγίσουμε το πρόβλημα από τη θέση του γονέα ή του εκπαιδευτικού.

Η εγγραφή στην πλατφόρμα ADD-freeTraining είναι δωρεάν και είναι διαθέσιμη στην ελληνική γλώσσα στη διεύθυνση: https://addfree-training.eu/.

Η ιστοσελίδα καθώς και η εκπαίδευση μέσω της πλατφόρμας θα είναι διαθέσιμα για δύο ακόμη χρόνια.

Aπό τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !