Πορτοκάλι, ένας θησαυρός … για τη διατροφή μας

Τα μυστικά των Chef

Τα πορτοκάλια το χειμώνα είναι στα καλύτερά τους. Είναι τόσο ζουμερά, τόσο αρωματικά, τόσο γευστικά.

Οι ποικιλίες τους πολλές και η Ελλάδα από τους σημαντικούς παραγωγείς εσπεριδοειδών της Ευρώπης.

Από τις γνωστές ποικιλίες ξεχωρίζουμε τα μέρλιν, τα βαλέντσια, τα σαγκουίνι, της Χίου, της Αργολίδας και της Άρτας.

Portokalia diatrofiki axia

Πολύ νόστιμα είναι και τα κρητικά αφού στους πρόποδες των Λευκών Ορέων, βρίσκεται ο μεγαλύτερος πορτοκαλεώνας τους ανάμεσα στα Πορτοκαλοχώρια. Το άρωμα των ανθέων τους υπέροχο…

Portokalia diatrofiki axia

Η καταγωγή τους κρατά …  από την Ινδία και την Κίνα. Μέχρι τις αρχές του αιώνα το πολυτιμότερο δώρο για την πρωτοχρονιά στη Ρωσία ήταν ένα πορτοκάλι, τυλιγμένο σε πολύτιμο ριζόχαρτο ζωγραφισμένο από τη Χίο.

Η διατροφική αξία

Αποτελούν πλούσια πληγή βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων.

Πλημμυρίζουν από βιταμίνη C, που είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό που βοηθά στην προστασία των κυττάρων και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Άλλωστε είναι γνωστό ότι ένα πορτοκάλι εξασφαλίζει τη συνιστώμενη ημερήσια δόση για τους ενήλικες.

Η χολίνη, ή ξεαξανθίνη και τα καροτενοειδή που βρίσκονται στα πορτοκάλια έχουν αντιοξειδωτικές επιδράσεις στον καρκίνο, βοηθούν στην ενίσχυση της μνήμης και την κίνηση των μυών.

Τα πορτοκάλια είναι επίσης μια καλή πηγή φυτικών ινών, βιταμινών του συμπλέγματος Β, βιταμίνης Α, ασβεστίου και καλίου.

Στην φλούδα του πορτοκαλιού περιέχονται οι υψηλότερες ποσότητες θρεπτικών ουσιών και έτσι το ξύσμα πορτοκαλιού … ενδείκνυται να το βάζουμε στις σαλάτες και στα γλυκά μας.

Πάντως ένα πορτοκάλι την ημέρα είναι ότι καλύτερο για τον οργανισμό μας.

Το αιθέριο έλαιο του πορτοκαλιού προσφέρει αναζωογόνηση, ηρεμία και ένα καλό ύπνο.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !