Τραχανάς σούπα

Tips

Χειμώνας και ζεστές σούπες πάνε χέρι – χέρι… Εμείς προτείνουμε μια πανεύκολη σούπα τραχανά, παραδοσιακή και υπέροχη.

Ο χειμώνας ζητά σούπες αχνιστές και παράλληλα θρεπτικές για να μας δυναμώσουν.  Η σούπα τραχανά είναι ίσως από τις καλύτερες, θρεπτική και χορταστική.

Ο τραχανάς που έχει τη δική του ιστορία στην ελληνική γαστρονομία, πριν από χρόνια απαξιώθηκε… απλά επανέκαμψε δυναμικά. Το τραχανότο και γενικά ο τραχανάς σε διάφορες μορφές αρέσει στους chef, σαν υλικό και το χρησιμοποιούν σε ευφάνταστες δημιουργίες τους … ακόμα και με γαρίδες.

Ο τραχανάς είναι το αποξηραμένο μίγμα κοπανισμένου σιταριού – σπάνια κριθαριού- ή αλευριού και γάλακτος, ξινού ή γλυκού ή γιαουρτιού ή πολτού λαχανικών. Τα υλικά του διαφέρουν σε κάθε περιοχή Θράκη, Μυτιλήνη, Αρκαδία, Μάνη και Κρήτη έχουν τις δικές τους ιδιαιτερότητες  περιοχή σε περιοχή.

Ο τραχανάς λαχανικών ενδείκνυται και για τις νηστείες.

Μπορούμε να μαγειρέψουμε τον τραχανά με πολλούς τρόπους και να τον σερβίρουμε με φέτα, μείγμα μπαχαρικών, γιαούρτι, ψητά λαχανικά, κρέας κομμένο σε μικρά κομμάτια, λουκάνικα… με λιαστή ντομάτα ακόμα και κάπαρη.

Είναι πολύ θρεπτικός και τρώγεται σαν πρωινό ή ακόμα σαν βραδινό… η επιλογή δική σας.

Η λίμνη Αποκάλυψη

 

Στην Εύβοια και ιδιαίτερα στην περιοχή του Αλιβερίου, όπου φτιάχνουν χειροποίητο τραχανά δοκίμασα εκτός από τις σούπες και πολύ νόστιμες τραχανόπιτες από τη φίλη Σοφία Κόλλια. Το Αλιβέρι τα έχει όλα γαστρονομία, ομορφιές, ωραίους ανθρώπους. Η περιοχή γύρω από το Αλιβέρι είναι υπέροχη με λίμνες έκπληξη,  την Αποκάλυψη και τη Μαρμαρένια, που μοιάζει με πισίνα κλεισμένη ολόγυρα με το ξακουστό μάρμαρο Αλιβερίου. Στους περιπάτους σας θα δείτε πύργους με πολεμιστές μεσαιωνικούς. Η λίμνη του Δύστου αποξηράνθηκε και μεταμορφώθηκε σε αμπελοτόπια υπέροχα και μποστάνια εύφορα.

Tραχανάς σούπα

Από τη Σοφία Σπανού – Δαρδουμα, Βέλος Αλιβερίου Υλικά

1 φλιτζάνι τραχανά

4 φλιτζάνια νερό ή ζωμό λαχανικών ή κοτόπουλου

αλάτι

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ελαιόλαδο

κρουτόν

τυρί φέτα τριμμένη

Διάφορα είδη τραχανά με λαχανικά ή γάλα

 

Τρόπος παρασκευής

Σε τηγάνι με καυτό ελαιόλαδο τηγανίζουμε για λίγο τα κρουτόν και τα αραδιάζουμε σε πιατέλα, που έχουμε στρώσει με απορροφητικό χαρτί αν θέλουμε πασπαλίζουμε με ρίγανη η πάπρικα.

Σε κατσαρόλα βάζουμε νερό και προσθέτουμε τον τραχανά.

Ανάβουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε τον τραχανά σε μέτρια θερμοκρασία για 10 – 15 λεπτά.

Προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι και το ελαιόλαδο ανακατεύοντας καλά με ξύλινη κουτάλα, για να μη μας κολλήσει.

Μόλις αρχίσει να χυλώνει ο τραχανάς κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και σερβίρουμε σε βαθιά πιάτα.

Γαρνίρουμε με κρουτόν, κομμάτια φέτα  ή ακόμα και κομμάτια λουκάνικο ψημένο.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !