Πώς η γάτα ωφελεί τον οργανισμό μας;

Tips

Πολύ συχνά πλέον από τους ειδικούς τονίζονται τα οφέλη, που χαρίζουν τα αγαπημένα μας κατοικίδια, στον οργανισμό μας. Τόσο στο σώμα μας όσο και στην ψυχολογία μας.

Οι γάτες σαν κατοικίδια, δεν προσφέρουν μόνον τη γούνινη ζεστή αγκαλιά τους και την σκερτσόζα παρέα τους, που διώχνει τη θλίψη και χαρίζει χαμόγελα. Πρόσφατες επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι οι γάτες κατέχουν τα σκήπτρα… στα ωφελήματα για τον οργανισμό μας. Οι γάτες έχουν θετική επίδραση στην υγεία μας και τον ψυχισμό μας. Άρα δεν είναι μόνο ναζιάρες, έξυπνες και παιχνιδιάρες χαρίζουν και υπηρεσίες ευζωίας. Καθόλου τυχαίο που στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ,  ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια, κέντρα για θεραπεία με purring, δηλαδή με το γουργουρητό των γατιών. Έτσι κρατώντας στην αγκαλιά μας μια γάτα, που γουργουρίζει,  παράγονται δονήσεις και ήχοι απαλοί,  που συμβάλουν στην παραγωγή σεροτονίνης, της ορμόνης της ευτυχίας, που επηρεάζει την καλή μας διάθεση αλλά και τον ύπνο μας.

Θεραπεία με γουργουρητό ή αλλιώς purring

To γουργούρισμα της γάτας, έχει δύναμη. Είναι η γλώσσα της αγάπης, που οι άνθρωποι, δεν μπορούν να μιλήσουν. Ένας ήχος τόσο μυστήριος και παράλληλα ο πλέον αναγνωρίσιμος στο ζωικό βασίλειο. Πολλά πονήματα έχουν γραφτεί τελευταία και πολλές έρευνες έχουν γίνει και συνεχίζονται. Το γουργουρητό δηλώνει σίγουρα τη   συναισθηματική ικανοποίηση της γάτας μας, όπως δηλώνει ο Wailani Sung, κτηνίατρος συμπεριφοριστής στο San Francisco. Το γουργουρητό είναι από τους πιο ανεξερεύνητους ήχος της φύσης. Αρκεί και μόνον οι γάτες να δουν το αγαπημένο τους πρόσωπο και αρχίζουν το γουργουρητό. Οι γάτες γουργουρίζουν μερικές φορές όταν είναι ανήσυχες ή φοβισμένες, όταν γεννούν, ακόμα και όταν πρόκειται να πεθάνουν. Ίσως για να ξεπεράσουν το φόβο τους. Είναι αποδεδειγμένο ότι το γουργουρητό είναι ωφέλιμο όχι μόνον για την ίδια, αλλά και για τους γύρω της. Έχει επανορθωτική δράση ακόμα και στα κατάγματα αλλά και την αρθρίτιδα. Καθόλου τυχαίο ότι η γάτα μας, στέκετε δίπλα στα σημεία που υπάρχει κάποια βλάβη ή πόνος. Εκπέμποντας αυτούς τους χαρακτηριστικούς ήχους του γουργουρίσματος, βοηθά όχι μόνον στην ψυχολογία μας αλλά και στους σκελετικούς πόνους. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι φυσιοθεραπευτές χρησιμοποιούν ηχητικές δονήσεις σε χαμηλές συχνότητες, προκειμένου να επιταχύνουν την επούλωση καταγμάτων, σκελετικών πόνων και αρθρίτιδας. Οι ηχητικές δονήσεις είναι παρεμφερείς με αυτές της γάτας, που η  συχνότητα τους εκτείνεται περίπου στο εύρος μεταξύ 20-150 Hertz. Η NASA έκανε μελέτες ώστε με τη χρήση του γουργουρητού γατιών να αποτρέψει ή και να αντιστρέψει την απώλεια της οστικής μάζας σε αστροναύτες που ζουν αρκετό διάστημα στο διάστημα. Τα αποτελέσματα δεν έχουν ανακοινωθεί επίσημα.

Σημαντικό επίσης είναι ότι ο απαλός και χαρακτηριστικός ήχος του γουργουρητού διευκολύνει την παραγωγή σεροτονίνης, που είναι γνωστή και σαν ορμόνη της ευτυχίας και συμβάλλει στην καλή ψυχολογική μας διάθεση αλλά και στην ποιότητα του ύπνου μας.

Τέλος οι φερομόνες  που εκκρίνονται από τον οργανισμό μας ανιχνεύονται από τις γάτες και έτσι γνωρίζουν την διάθεσή μας, το άγχος, τις αγωνίες μας… και έρχονται κοντά μας.

Ποια τα οφέλη της γάτας στα παιδιά;

H γάτα ηρεμεί και καθησυχάζει τα παιδιά, ειδικά αυτά που φοβούνται το σκοτάδι, νοιώθουν μοναξιά και έχουν τάση στη μελαγχολία.  Η ύπαρξη μιας γάτας στο σπίτι είναι επίσης ιδιαίτερα χρηστική, για τα παιδιά που έχουν συχνά κρίσεις άσθματος ή αλλεργίες.

Επίσης η παρουσία μιας γάτα ενισχύει το ανοσοποιητικό τους σύστημα. Λόγω της ενσυναίσθησης που διακρίνει τις γάτες, στέκονται δίπλα στα παιδιά όταν νοιώθουν ότι είναι άρρωστα. Δεν θα ξεχάσω ποτέ, ότι όταν η κόρη μου ήταν άρρωστη, η γάτα της η Λούλου, μια σιαμέζα σχεδόν απρόσιτη για όλους τους άλλους, δεν ξεκολλούσε από δίπλα της. Ήταν συγκινητικό ότι ακόμα και για να φάει ή να κάνει την ανάγκη της, σηκωνόταν μόνον όταν η κόρη μου πήγαινε στην τουαλέτα, και γύριζε γρήγορα στη θέση της, δίπλα της.

Έχει παρατηρηθεί ότι οι γάτες κάνουν με τα πατουσάκια τους massage στα μικρά παιδιά, όταν αυτά είναι ξαπλωμένα, στους ώμους και στην πλάτη, που πολύ τα ηρεμεί…

Ακόμα τα παιδιά εκπαιδεύονται ώστε να αποκτήσουν υπευθυνότητα, αφού έχουν την φροντίδα μιας γάτας. Έτσι μαθαίνουν να αποκτούν αυτοπεποίθηση, αφού τα καταφέρνουν.

Για τους ηλικιωμένους;

Oι ηλικιωμένοι, που είναι πιο ευάλωτοι στη θλίψη και τη μελαγχολία, από το φόβο της μοναξιάς έχουν πολλαπλά οφέλη. Μια γάτα χαρίζει μια χαρούμενη παρουσία και αποτελεί κέντρο ενδιαφέροντος για εκείνους. Οι γάτες ζουν στο σπίτι και δεν έχουν ανάγκη περιπάτου για τις ανάγκες τους, όπως οι σκύλοι. Παρόλο που είναι πιο ανεξάρτητες από τους σκύλους,  κρατούν καλά κρυμμένη την αγάπη τους, για τους δικούς τους ανθρώπους. Η γάτα έχει ενσυναίσθηση και έχει τη δυνατότητα να ανιχνεύει πότε το αφεντικό της βρίσκεται σε κίνδυνο, αν νοιώθει μοναξιά ή κάποια στενοχώρια. Τότε δεν ξεκολλά από κοντά του.

Τελικά το καλύτερο ηρεμιστικό για τον καθένα μας μια γάτα που γουργουρίζει στην αγκαλιά μας.

Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !