Πώς να απαλλαγείτε από μια τοξική μητέρα

Tips

Όσο περίεργο και αν ακούγεται η πραγματικότητα είναι αδυσώπητη. Ναι, υπάρχουν μεγάλες δυσκολίες για ένα παιδί που μεγαλώνει με μια τοξική μητέρα. Αυτό το παιδί πρέπει να προσπαθήσει πολύ για την ολοκλήρωσή του, την ανάπτυξή του και τη διαμόρφωση του χαρακτήρα. Πρέπει να παλέψει για να έρθει η χαρά στη ζωή του και η αρμονία, που στερήθηκε όλα αυτά τα χρόνια από μια τόσο τοξική μητέρα.

Είναι σημαντικό να μελετήσετε τις παραμέτρους και να καταλάβετε την τοξικότητα της μητέρας σας, να διαγνώσετε την δύσκολη συμπεριφορά της και να ηρεμήσετε επιτέλους.

Πόσα προφίλ από τοξικές μητέρες υπάρχουν;

Υπάρχουν διάφορα προφίλ τοξικών μητέρων:

Η αποτυχημένη μητέρα που δεν καλύπτει τις ανάγκες του παιδιού, παρά μόνον μερικώς τις βασικές του ανάγκες.

Η κυρίαρχη μητέρα, που κάνει κατάχρηση της γονικής εξουσίας, έχοντας το παιδί της κάτω από μόνιμο έλεγχο και δεν μπορεί να αποδεχθεί την ιδέα ότι το παιδί της πρέπει να είναι αυτόνομο και ανεξάρτητο. Αυτό συμβαίνει γιατί δεν θα μπορούσε πλέον να εξουσιάζει το παιδί της, με την δικαιολογία ότι οι κίνδυνοι είναι πολλοί και εκείνη μόνον μπορεί να το προστατέψει…

H βίαιη μητέρα που ασκεί πέραν της λεκτικής και σωματική βία στα παιδιά της. Οι τιμωρίες είναι συχνά αδικαιολόγητες.

Η παρεμβατική μητέρα είναι τοξική με την έννοια ότι ανακατεύεται στη ζωή του παιδιού, χωρίς κανέναν ενδοιασμό και θεωρεί ότι έχει κάθε δικαίωμα να το κάνει, γιατί είναι προς το συμφέρον του.

Η αντίπαλη μητέρα που θεωρεί το παιδί της ανταγωνιστή, αυτή η σχέση αναπτύσσεται ανάμεσα σε μητέρα και κόρη. Αυτός ο τύπος της μητέρας βλέπει τον εαυτό της στην κόρη της και θεωρεί άδικο το γεγονός ότι η τελευταία ομορφαίνει και ανθίζει. Κάποιες μητέρες ζηλεύουν τις διαπροσωπικές δεξιότητες, την ομορφιά, την ηλικία, τις σπουδές της.

Όλα αυτά τα προφίλ της τοξικής μητέρας, έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό την επιρροή που ασκείται στο παιδί.

Θα πρέπει πάντα να θυμόμαστε ότι η τοξικότητα επηρεάζεται και από το φύλο.

Μία μητέρα συχνότερα γίνεται αντίπαλος με την κόρη της, αλλά λιγότερο από τον γιο της. Πάντως όταν υπάρχει τοξικότητα στις σχέσεις μητέρας και γιού υπάρχει φόβος από την πλευρά της μητέρας ότι η σύντροφος του γιού θα πάρει την θέση της.

 Ποιοι οι λόγοι και η αιτία για τη μητρική τοξικότητα;

Oι λόγοι είναι διάφοροι και ίσως πρόκειται για γυναίκα μειωμένης αυτογνωσίας και χαμηλής αυτοπεποίθησης. Συνήθως είναι και αυτή δέσμια απόλυτων οικογενειακών πεποιθήσεων.

Μπορεί επίσης να ήταν μια γυναίκα που της έλειπε η αγάπη στην παιδική της ηλικία.

Θέλει να είναι σε θέση να δώσει στο παιδί της, αυτό που δεν έλαβε ποτέ από τους δικούς της τοξικούς γονείς και μπορεί ασυνείδητα να αναπαράγει τα ίδια μοτίβα στα δικά της παιδιά.

Τελικά δεν είναι σε θέσει να διακρίνει ποια είναι πραγματικά μια υγιής σχέση γονέα παιδιού.

Πώς να απαλλαγείτε από μια τοξική μητέρα;

Το συναισθηματικό τραύμα που προκαλείται από έναν τοξικό γονέα είναι δύσκολο να το σβήσεις. Είναι βαρύ φορτίο αυτό που μεταφέρεις αλλά υπάρχουν τρόποι να μετριάσεις τις επιπτώσεις δουλεύοντας πολύ με τον εαυτό σου και ίσως αφού τώρα το έχεις επιτέλους συνειδητοποιήσει να μπορείς να ζητήσεις τη βοήθεια κάποιου ειδικού.

Μάθε να διεκδικείς τον εαυτό σου

Ο στόχος μιας τοξικής μητέρας είναι να μην αφήσει το παιδί της να υπάρχει. Η τοξική μητέρα αναγκάζει με τον τρόπο της το παιδί της να διαγράψει τον εαυτό του και να ακολουθεί τη δικής της κατεύθυνση. Στην ενήλικη ζωή του, το παιδί μπορεί να υποφέρει και να μην έχει καμία αυτοπεποίθηση και να ψάχνεται μια ζωή ποιος είναι και που πάει. Το σίγουρο είναι ότι είναι δύσκολο να αποκοπείτε από μια τέτοια μητέρα.

Πρώτα πρέπει εσείς να είστε δυνατός για να μπορέσετε να απελευθερωθείτε από εκείνη. Να πατάτε καλά στα πόδια σας και επιτέλους να νιώσετε ελεύθεροι…

Μη διστάσετε λοιπόν να εκφράσετε τις ανάγκες σας, τις διαφωνίες σας και τις θέσεις σας μπροστά της, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι θα την στενοχωρήσετε ή θα την απογοητεύσετε.

Η μητέρα πρέπει να καταλάβει ότι είστε πια ένα ολοκληρωμένο  άτομο και ότι δεν χρειάζεται να υπάρχετε μόνον μέσω εκείνης.

Όσο περισσότερο της επιβληθείτε με θέσεις και επιχειρήματα τόσο πιο εύκολα θα καταλάβει, ότι δεν έχει πλέον τον έλεγχο πάνω σας.

Ενοχές

Η τοξική μητέρα δεν θα υποχωρήσει εύκολα. Θα σας κάνει να νιώσετε ενοχές και εσείς δεν θα μπορέσετε ούτε να ομολογήσετε σε φίλους, το στενό μαρκάρισμα που δέχεστε από εκείνη, ούτε τις ενοχές που σας φορτώνει.

Επειδή δεν έχετε μάθει να τα βάζετε με τη μητέρα σας και να την κατηγορείτε, υπάρχει κίνδυνος να αρχίσετε να κατηγορείτε τον εαυτό σας. Είναι δύσκολο να σηκώσετε αυτό το βάρος  μια ζωή…

Ο ψυχολόγος που θα μπορούσατε να απευθυνθείτε είναι σίγουρο ότι θα σας βάλει να συμπληρώσετε μια λίστα καταγράφοντας τα προβλήματά σας αρχίζοντας από τις λέξεις «οι γονείς μου ήταν υπεύθυνοι για…».

Αυτό θα σας βοηθήσει να συνειδητοποιήσετε την ευθύνη του τοξικού γονέα σας.

Αντιμετωπίστε face to face την τοξική μητέρα

Αυτό το βήμα είναι αναμφίβολα το πιο δύσκολο, αλλά και το πιο λυτρωτικό. Πρέπει να αντιμετωπίσετε face to face την αντίδραση της τοξικής μητέρας σας αφού της ρίξετε πολλές ευθύνες.

Έτσι θα ξεφορτωθείτε το βάρος που κουβαλούσατε καρτερικά μια ζωή. Μην περιμένετε βέβαια να αναγνωρίσει τα λάθη της και ίσως η αντίδρασή της είναι εντελώς αρνητική.

Μην αφήσετε το εγχείρημα σας αυτό στη μέση γιατί σκοπεύετε στη λύτρωσή σας. Στόχος σας, είναι να μπορέσετε να ζήσετε αρμονικά με τον εαυτό σας και όχι για εκείνη.

Πρέπει να της στείλετε το μήνυμα ότι η συμπεριφορά της είχε συνέπειες, καθοριστικές σε εσάς και ότι δεν σκοπεύετε να τις επαναλάβετε στο δικό σας παιδί, όταν έρθει…

 Ζητήστε βοήθεια

Μην διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια από τους ειδικούς, αν καταλάβετε ότι είναι δύσκολο να απαλλαγείτε από την τοξική σας μητέρα.

Θα πρέπει οπωσδήποτε να μετρήσετε την κατάσταση, να την περιγράψετε ορθά για να μπορέσετε να απαλλαγείτε από εκείνη, το δυνατόν νωρίτερα.

Έτσι υπάρχει η ελπίδα για μια καλύτερη ζωή.

Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !