Πώς θα περάσετε ευκολότερα την εμμηνόπαυση;

Tips

Η εμμηνόπαυση αποτελεί μια λέξη ταμπού, που στις περισσότερες γυναίκες το άκουσμά της και μόνον φέρνει ανησυχία. Όμως παρά της δυσκολίες της συγκεκριμένης περιόδου πρέπει να τις αποδεχόμαστε φυσικά, χωρίς φόβο και έλλειψη αυτοπεποίθησης. Άλλωστε η εμμηνόπαυση είναι μια φυσική μεταβατική περίοδος στη ζωή της γυναίκας, που σηματοδοτεί το τέλος της γόνιμης περιόδου. Η αλήθεια είναι ότι συνοδεύεται από σωματικές αλλά και συναισθηματικές αλλαγές. Σε κάποιες περιπτώσεις τα συμπτώματα είναι πιο έντονα. Πρόσφατες ιατρικές μελέτες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι τα συμπτώματα βιώνονται πιο έντονα από τις γυναίκες, που έχουν μεγαλύτερη ανησυχία, έλλειψη αυτοπεποίθησης αλλά και φόβο…

Εμείς το ερευνήσαμε συζητώντας με ειδικούς επιστήμονες και έχουμε να σας δώσουμε κάποιες σημαντικές συμβουλές, για να είναι αυτή η περίοδος της ζωής σας λιγότερο επιβαρυντική για την ψυχολογία σας.

Η αποδοχή

Πρέπει να αποδεχθείτε ότι  η εμμηνόπαυση δεν τίποτα άλλο από μια διαδικασία στη ζωή κάθε γυναίκας, που συνοδεύεται από αλλαγές. Το ίδιο συμβαίνει και με την εφηβεία, αλλά τότε σκεφτόμαστε ότι όλη η ζωή είναι μπροστά μας, ενώ κατά την εμμηνόπαυση υπάρχει φόβος αφού τα περιθώρια αρχίζουν και στενεύουν.

Όμως όσο και αν σας τρομάζει η λέξη εμμηνόπαυση θα πρέπει να αποδεχθείτε την κατάσταση γιατί πρόκειται για μια φυσική διαδικασία του οργανισμού μας που όλες οι γυναίκες θα την περάσουν… είναι θέμα χρόνου.

Θα πρέπει να το συζητήσετε με τον γυναικολόγο σας και εκείνος θα σας δώσει τις ανάλογες συμβουλές, για να βελτιώσετε την ποιότητα της ζωής σας. Ίσως και κάποιες συνεδρίες με ψυχολόγο σας βοηθήσουν.

Εσείς είστε η μόνη που θα σταθμίσετε τις ανάγκες σας ανάλογα με τον χαρακτήρα σας. Ελβετοί γιατροί έχουν περάσει το μήνυμα ότι η εμμηνόπαυση μπορεί να σημαίνει και ελευθερία. Μπορείτε να κάνετε ότι επιλέξετε χωρίς «οι δύσκολες ημέρες του μήνα» να αποτελούν εμπόδιο…

Είναι μια σκέψη αισιόδοξη και αυτό.

Σωματική άσκηση

Το σίγουρο είναι ότι η σωματική άσκηση συμβάλλει στην εύρυθμη λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος, στη μείωση του κινδύνου της οστεοπόρωσης, στη βελτίωση της διάθεσης αλλά και στην ποιότητα του ύπνου, ώστε να είναι ήρεμος και αναζωογονητικός.

Μάλιστα συνιστάται η σωματική άσκηση να είναι τακτική και για τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα.

 Άγχος

Η διαχείριση του άγχους είναι θεμελιώδους σημασίας, για την περίοδο της εμμηνόπαυσης. Είναι γνωστό ότι το άγχος και η κακή ψυχολογία όπως και ο φόβος για το αύριο της γυναικείας μας υπόστασης, επιβαρύνουν τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης που βιώνονται πιο συχνά εναλλαγές διάθεσης, ευσυγκινησία, αλλά και εξάψεις.

Ο διαλογισμός, η γιόγκα καθώς και οι βαθιές αναπνοές μπορούν να μετριάσουν το stress και να βοηθήσουν στην διαχείρισή του.

Ισορροπημένη διατροφή

Είναι σημαντικό να εντάξετε στη διατροφή σας τροφές πλούσιες σε θρεπτικά στοιχεία, με έμφαση στο ασβέστιο, τη βιταμίνη D για να διατηρήσετε τα οστά σε καλή κατάσταση.

Επίσης τροφές πλούσιες σε βιταμίνες, πολυφαινόλες, αντιοξειδωτικά αλλά και φυτοοιστρογόνα, όπως η σόγια, μπορεί επίσης να προσφέρουν ανακούφιση από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.

Θα πρέπει να φροντίζετε να είστε πάντα καλά ενυδατωμένη.

Χαρίστε χρόνο και αγάπη στον εαυτό σας

Κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης πολλές γυναίκες αισθάνονται άσχημα με τον εαυτό τους και το σώμα τους. Αιτία είναι η πρόσληψη βάρους, κάποια ατονία ή χαλάρωση του μυϊκού συστήματος και μια διαφορετική κατανομή του λίπους στην κοιλιά, το στομάχι και τους γλουτούς.

Η συγκεκριμένη περίοδος στη ζωή κάθε γυναίκας αποτελεί  ορόσημο. Εσείς όμως μπορείτε να την θεωρήσετε σαν μια καινούργια αρχή, με περισσότερη σοφία, εμπειρίες και αγάπη.

Δεν χρειάζεται συνεχώς να κριτικάρετε και να πιέζετε τον εαυτό σας ότι τις επιλογές που κάνατε ή δεν κάνατε τότε που ήταν όλη η ζωή ήταν μπροστά σας … Το παρελθόν δεν αλλάζει ότι και να κάνετε, το παρόν όμως και το μέλλον είναι στο χέρι σας να γίνει καλύτερο…

Χαρίστε χρόνο στον εαυτό σας κάνοντας ταξίδια, που μέχρι τώρα δεν τολμήσατε. Ασχοληθείτε με ένα σπορ, που δεν είχατε χρόνο, αφού έπρεπε να είστε πιο κοντά στα παιδιά σας.

Μπορείτε να αλλάξετε και το look σας υιοθετώντας ένα ιδιαίτερο style. Το σώμα σας και το πρόσωπο τώρα απαιτούν μεγαλύτερη φροντίδα που πρέπει να τους προσφέρετε. Συμβουλευτείτε ένα δερματολόγο ή αισθητικό και κάνετε massage ή κάποιες πιο εναλλακτικές θεραπείες.

Οι φίλοι και οι αγαπημένοι σας μπορεί να είναι το στήριγμά σας αυτή την περίοδο. Έτσι πρέπει να τους βλέπετε πιο συχνά και τους αφιερώνετε χρόνο. Αν μάλιστα διοργανώνεται κάποια ταξίδια μαζί ή εξόδους θα είναι το ιδανικό…

Με φίλες και φίλους συζητάτε πιο εύκολα κάποια προβλήματα και την όποια ψυχολογική επιβάρυνση, παρά με τον σύζυγό σας ή την οικογένεια γενικότερα.

Αυτές οι συμβουλές ελπίζουμε να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε καλύτερα αυτή την ευαίσθητη περίοδο της εμμηνόπαυσης για κάθε γυναίκα.

Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !