Πώς να δημιουργήσετε τη δική σας κάβα για τις γιορτές

Tips

Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν … οργανωθείτε λοιπόν και φτιάξτε τη δικής σας κάβα έτσι, ώστε όχι μόνον να μπορείτε να αποφασίσετε ποιο είναι το κατάλληλο κρασί για την κατάλληλη περίσταση, αλλά και να το απολαύσετε… στο σπίτι σας, τη στιγμή που εσείς θέλετε.

Αρχικά θα χρειαστείτε μια κλασσική σαμπάνια, μια εκλεπτυσμένη για τις ειδικές περιστάσεις και αφρώδη κρασιά ελληνικά αλλά και κάποιο ιταλικό Prosecco.Champagne

Τα ελληνικά κρασιά αγαπημένων σας οινοποιών, αντιπροσωπευτικά του ελληνικού αμπελώνα θα έχουν την τιμητική τους. Ξεκινήστε από Αγιωργίτικο Νεμέας, Ασύρτικο Σαντορίνης, Μοσχοφίλερο Μαντινείας και Ξινόμαυρο Νάουσας. Μην παραλείψετε να συμπεριλάβετε κάποιες φιάλες από τα γλυκά κρασιά του Αιγαίου Visanto από τη Σαντορίνη και το Μοσχάτο της Σάμου.

Επιλέξτε επίσης κάποιες γηγενείς ελληνικές ποικιλίες Μαλαγουζιά, Σαββατιανό, Ροδίτη, Βιδιανό, Κυδωνίτσα, Μισενικόλας, Ρομπόλα, Μαυροδάφνη και όχι μόνον, που είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες.

Τα αντίστοιχα ροζέ από Αγιωργήτικο, Ξινόμαυρο και άλλες ποικιλίες είναι must και αρέσουν πολύ. Κάποια ροζέ είναι και αφρώδη και άκρως εορταστικά.

Aν θέλετε να χαρίσετε αέρα Hollywood σε κάποιο από τα γιορτινά σας τραπέζια, τότε το ροζέ Μiraval του Μπραντ Πιτ και της Αντζελίνα Τζολί από τις γαλλικές πλαγιές της Provence, είναι ό,τι καλύτερο.

Αν η κάβα σας θέλετε να είναι πιο διευρυμένη, θα πρέπει να αποτίσετε φόρο τιμής στη Γαλλία με την απόκτηση ορισμένων από το Bordeaux και την Βουργουνδία, που οι επιλογές είναι πολλές.  Αν θέλετε να ικανοποιήσετε πιο εκλεπτυσμένα γούστα δοκιμάστε και κάποια λευκά της Βουργουνδίας και οπωσδήποτε ένα Chablis. Από ιταλικές ετικέτες δοκιμάστε τα πολύ οικονομικά λευκά Soave, Pinot Grigio και αν θέλετε μια ισπανική πινελιά στην κάβα σας κάποιες φιάλες από τα κόκκινα ρωμαλαία κρασιά της Ριόχα είναι ό,τι πιο αντιπροσωπευτικό.

Τώρα αν θέλετε μια πιο πολυσυλλεκτική κάβα τότε θα πρέπει να συμπεριλάβετε κρασιά από άλλες ηπείρους όπως η Αμερική με κύριο αντιπρόσωπο το λευκό Chardonnay της Καλιφόρνια.

Κρασιά σε πολύ καλές τιμές προέρχονται από Χιλή, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία που φημίζεται χάρη στα λευκά της κρασιά  Sauvignon Blanc.

Το σίγουρο είναι ότι για να μπορείτε να αποκαλείτε τη συλλογή σας από κρασιά «κάβα» πρέπει να έχετε 6 φιάλες από τα κλασσικά και δύο φιάλες από τα εκλεκτά.

Στην υγειά σας…

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !