Πώς να Φροντίσετε Ένα Νεογέννητο Γατάκι που Βρήκατε στον Δρόμο

Tips

Είναι αρκετές οι φορές που για διάφορους, ανθρωπογενείς ή και όχι, παράγοντες μπορεί ένα ή περισσότερα νεογέννητα γατάκια να βρεθούν μόνα και απροστάτευτα, μακριά από τη μαμά τους. Το να βρείτε ένα μικρό γατάκι στον δρόμο είναι μια κατάσταση που απαιτεί άμεση προσοχή και φροντίδα. Όταν αναλαμβάνετε τη φροντίδα ενός νεογέννητου γατιού που έχετε βρει στον δρόμο, υπάρχουν μερικά σημαντικά πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη για την επιτυχημένη ανάπτυξη και ευημερία του.

Ασφάλεια

Αφού εντοπίσετε το μικρό γατάκι, βεβαιωθείτε ότι βρίσκεται σε ασφαλές μέρος μακριά από κινδύνους όπως αυτοκίνητα, επικίνδυνα αντικείμενα και άλλα ζώα.

Σίτιση

Παρέχετε στο γατάκι ειδική τροφή, που είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και θρεπτικά συστατικά. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ειδικό γάλα για γατάκια, το οποίο θα βρείτε σε κάποιο pet shop, και θα του το χορηγήσετε με σύριγγα, σταγονόμετρο, πιπέτα ή ειδικό μπιμπερό για γατάκια, καθώς δεν είναι ακόμα σε ηλικία να καταναλώνει στερεά τροφή.
Τα μωρά γατάκια έχουν ανάγκη από πολύ συχνά και μικρά γεύματα.

Βοηθήστε το να ενεργηθεί

Τα νεογέννητα γατάκια έχουν ανάγκη από το γάλα της μαμάς τους. Οποιοδήποτε άλλο γάλα συχνά τους δημιουργεί δυσκοιλιότητα που σε αυτή την πρώιμη  φάση της ζωής τους  μπορεί να αποδειχτεί μοιραία.  Μετά από κάθε γεύμα, κάντε ελαφρύ μασάζ στην κοιλίτσα του και με ένα μωρομάντηλο τρίψτε την περιοχή του πρωκτού για να προκαλέσετε κένωση.

Επίσκεψη στον Κτηνίατρο

Προγραμματίστε μια άμεση επίσκεψη στον κτηνίατρο για έναν γενικό έλεγχο υγείας και για να λάβετε συμβουλές για την περαιτέρω φροντίδα και τους εμβολιασμούς.

Ζεστασιά και Αγάπη

Προσφέρετε ζεστασιά και αγάπη στο γατάκι σας. Τα νεογέννητα γατάκια χρειάζονται πολλή ζεστασιά και αγκαλιές για να αισθάνονται ασφαλή. Βάλτε το σε ένα κουτάκι που θα έχετε στρώσει με μια μαλακή κουβέρτα, σκεπάστε το καλά και τοποθετήστε το κουτί σε ζεστό μέρος. Μην το κάνετε μπάνιο, ακόμα και αν έξω κάνει ζέστη γιατί αυτό θα διαταράξει τη θερμική του ισορροπία. Αν είναι βρώμικο, προσπαθήστε να το καθαρίσετε με υγρό μαντηλάκι και με κομπρέσες χαμομηλιού στα ματάκια του.

Το να φροντίζετε ένα μικρό γατάκι που βρήκατε στον δρόμο απαιτεί εντατική προσπάθεια, αλλά σύντομα το γατάκι θα μεγαλώσει και θα γίνει σχετικά ανεξάρτητο. Με την προσφορά αγάπης, φροντίδας και προσοχής, μπορείτε να βοηθήσετε το μικρό γατάκι σας να αναπτυχθεί ευτυχισμένο και υγιές.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !