Πώς να φτιάξεις σπιτική γρανίτα λεμόνι

Τα μυστικά των Chef

Αλήθεια πόσο χρόνο χρειάζονται τα κρεατικά, τα ψάρια για να έχουν το σωστό μαρινάρισμα;

Πρώτα επιλέγουμε τη μαρινάδα και περιχύνουμε το κρέας ή το ψάρι και το μαρινάρισμα γίνεται αποκλειστικά στο ψυγείο. Ο Κώστας Συντάκας, executive chef μας ενημερώνει...

Πόσους μήνες διατηρούνται ασφαλώς τα τρόφιμα στην κατάψυξη;

Τα τρόφιμα που θέλουμε να διατηρήσουμε στην κατάψυξη τα βάζουμε σε ειδικά σκεύη ή τα τυλίγουμε καλά με μεμβράνη σιλικόνης, για να παραμείνουν σε...

Πότε οι τροφές διατηρούν τα θρεπτικά τους οφέλη, ωμές ή μαγειρεμένες;

Ορισμένες τροφές έχουν διαφορετική θρεπτική αξία όταν τρώγονται ωμές ή όταν μαγειρεύονται. Εμείς σας ενημερώνουμε πώς είναι καλύτερα να τις καταναλώνετε.  Ντομάτα Η ντομάτα περιέχει λυκοπένιο, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που...

Ποιο λάδι είναι το καλύτερο για το τηγάνισμα ;

Tο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι το πλέον κατάλληλο. Eίναι ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό λάδι στις υψηλές θερμοκρασίες.  Eτσι μπορεί να το χρησιμοποιήσουμε και πάλι αφού...

Το καλοκαίρι σημαίνει ζέστη, ήλιος και θάλασσα. Αν θέλεις να δροσιστείς άμεσα και υγιεινά,  χωρίς περιττά λιπαρά και συντηρητικά, η σπιτική γρανίτα από λεμόνι είναι η ιδανική λύση για σένα, αφού είναι προσαρμοσμένη στην υγιεινή διατροφή και παράλληλα μπορεί να σε ξεδιψάσει.

Οι γρανίτες είναι το κατάλληλο ρόφημα για τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού, μπορούν να ενυδατώσουν το σώμα και παράλληλα να του χαρίσουν τις πολύτιμες βιταμίνες που τόσο έχει ανάγκη με ελάχιστες θερμίδες.

Υλικά

3 φρέσκα λεμόνια

1 ½ ποτήρι νερό

½ ποτήρι γλυκαντική ουσία (ζάχαρη κρυσταλλική, στέβια, ζαχαρίνη ή ό,τι άλλο προτιμάς)

1 πορτοκάλι (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Πλύνε καλά τα λεμόνια και βάλε το ξύσμα τους σε μια μικρή κατσαρόλα μαζί με το νερό, τη ζάχαρη και το πορτοκάλι κομμένο στα δύο. Άσε το μείγμα να βράσει για περίπου δέκα λεπτά μέχρι να λιώσει η γλυκαντική ουσία και να πάρει λίγο χρώμα. Σούρωσέ το και άφησέ το στο ψυγείο να παγώσει.

Στύψε τα λεμόνια, σούρωσε το χυμό τους και μόλις παγώσει το σιρόπι ρίξε το όλο μέσα. Πρόσθεσε το νέο μείγμα σε ένα μπλέντερ με πολλά παγάκια ή τριμμένο πάγο και χτύπα καλά μέχρι να γίνει σαν γρανίτα. Η σπιτική γρανίτα λεμόνι είναι παγωμένη και έτοιμη να την απολαύσεις.

Extra tip 1: Αν δεν επιθυμείς, μπορείς να μην προσθέσεις το πορτοκάλι, αφού το βάζουμε μόνο για να έχει πιο έντονο άρωμα η γρανίτα.

Εναλλακτική συνταγή

Αν δεν διαθέτεις μπλέντερ, βράσε το νερό με τη ζάχαρη μέχρι να λιώσει και άσε το σιρόπι να κρυώσει. Πρόσθεσε το χυμό λεμονιού και άδειασε το μείγμα σε θήκες για ξυλάκια και βάλτο στην κατάψυξη.

Extra tip 2: Μπορείς μέσα στο μείγμα να κόψεις φράουλες ή να προσθέσεις δυόσμο για περισσότερη γεύση.

Οφέλη από μια δροσερή γρανίτα

Οι γρανίτες έχουν συνδεθεί με το καλοκαίρι και είναι το ιδανικό δροσιστικό για εσένα και την οικογένειά σου. Ειδικά για τα παιδιά είναι ιδανικές καθώς έχουν πολλαπλά και πολύτιμα οφέλη.

Το λεμόνι ανήκει στην οικογένεια των εσπεριδοειδών και έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, φυτικές ίνες και διάφορες ωφέλιμες φυτικές ενώσεις, που είναι υπεύθυνες για πολλά θετικά στην υγεία.

Οι ενώσεις ινών και φυτών στο λεμόνι μειώνουν σημαντικά ορισμένους παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις και ταυτόχρονα βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης.

Τα λεμόνια χαρακτηρίζονται ως τροφή συνδεδεμένη με την διατήρηση ή τη μείωση του βάρους κυρίως γιατί οι διαλυτές ίνες πηκτίνης επεκτείνονται στο στομάχι σου και δημιουργούν μια αίσθηση πληρότητας.

Παράλληλα το κιτρικό οξύ δημιουργεί ένα λιγότερο ευνοϊκό περιβάλλον για τον σχηματισμό πέτρας στα νεφρά, ενώ τα ένζυμα και οι βιταμίνες ρυθμίζουν το σάκχαρο στο αίμα.

Τα λεμόνια περιέχουν κάποιο σίδηρο, αλλά προλαμβάνουν κατά κύριο λόγο την αναιμία βελτιώνοντας την απορρόφηση του σιδήρου από τη διατροφή σας.

Γενικά ο χυμός του λεμονιού είναι πλούσιος με, πρωτεΐνες, βιταμίνες Β και C, φλαβονοειδή, φώσφορο, κάλιο, υδατάνθρακες και πτητικά έλαια. Είναι ένα φυσικό αντιοξειδωτικό που ενισχύει το ανοσοποιητικό και έχει αντιικές και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες.

Αν λοιπόν το λεμόνι σου φαίνεται ξινό ή αν τα παιδιά σου δεν μπορούν να το απολαύσουν σαν χυμό, το καλοκαίρι θα σε βοηθήσει να το εντάξεις στη διατροφή τους μέσα από τις γρανίτες. Φτιάξε νόστιμη γρανίτα λεμόνι στο σπίτι μαζί με παιδιά, εύκολα, γρήγορα και οικονομικά και είναι σίγουρο ότι μικροί και μεγάλοι θα ξετρελαθούν με τη γεύση της.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σαλάτα με δίχρωμα ντοματίνια, φέτα και σάλτσα ελιάς Καλαμών

Μια καθαρά ελληνική σαλάτα που τα έχει όλα και είναι τόσο νόστιμη. Ο ταλαντούχος Σίμος Tριανταφύλλου, μας αποκαλύπτει τα μυστικά του μαριναρίσματος των υλικών...

Μύδια σαγανάκι της Κατερίνας

Μια γευστική δημιουργία επική, που  θα λατρέψει η οικογένεια και οι φίλοι… Η νόστιμη σάλτσα τους είναι ότι καλύτερο για «βούτες» με καψαλισμένο ψωμάκια....

Τραγανά μπαστουνάκια μελιτζάνας με γλυκόξινη σάλτσα πορτοκαλιού και σουσάμι

Η μελιτζάνα είναι το δώρο της φύσης για το καλοκαίρι… Έχει φανατικούς φίλους αλλά και ορκισμένους εχθρούς. Την καλύτερη έκδοση της τηγανητής μελιτζάνας με μια...

Καρπάτσιο μοσχάρι

Μια γευστική δημιουργία υψηλής διατροφικής αξίας. Γίνεται εύκολα και έχει το δικό του φανατικό κοινό. Δεν είναι πιάτο για όλους. Τα μυστικά του είναι τα...

Κριθαρότο με γαρίδες

Μια νοσταλγική γευστική δημιουργία της θαλασσινής κουζίνας που ξυπνά αναμνήσεις. Είναι νόστιμο και πολύ χορταστικό… Το πιο νόστιμο κριθαρότο το δοκιμάσαμε στην Πρέβεζα με...

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !