Shepherd’s pie. Η αγγλική πίτα του βοσκού

Τα μυστικά των Chef

Αλήθεια πόσο χρόνο χρειάζονται τα κρεατικά, τα ψάρια για να έχουν το σωστό μαρινάρισμα;

Πρώτα επιλέγουμε τη μαρινάδα και περιχύνουμε το κρέας ή το ψάρι και το μαρινάρισμα γίνεται αποκλειστικά στο ψυγείο. Ο Κώστας Συντάκας, executive chef μας ενημερώνει...

Πόσους μήνες διατηρούνται ασφαλώς τα τρόφιμα στην κατάψυξη;

Τα τρόφιμα που θέλουμε να διατηρήσουμε στην κατάψυξη τα βάζουμε σε ειδικά σκεύη ή τα τυλίγουμε καλά με μεμβράνη σιλικόνης, για να παραμείνουν σε...

Πότε οι τροφές διατηρούν τα θρεπτικά τους οφέλη, ωμές ή μαγειρεμένες;

Ορισμένες τροφές έχουν διαφορετική θρεπτική αξία όταν τρώγονται ωμές ή όταν μαγειρεύονται. Εμείς σας ενημερώνουμε πώς είναι καλύτερα να τις καταναλώνετε.  Ντομάτα Η ντομάτα περιέχει λυκοπένιο, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που...

Ποιο λάδι είναι το καλύτερο για το τηγάνισμα ;

Tο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι το πλέον κατάλληλο. Eίναι ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό λάδι στις υψηλές θερμοκρασίες.  Eτσι μπορεί να το χρησιμοποιήσουμε και πάλι αφού...

Το συγκεκριμένο φαγητό πρωτοεμφανίστηκε στα τέλη του 18ου αιώνα με την ονομασία “cottage pie”, όπου “cottage” σημαίνει αγροτόσπιτο και υποδηλώνει την εποχή που οι φτωχοί άνθρωποι που ζούσαν σε αγροτόσπιτα άρχισαν να χρησιμοποιούν τις πατάτες για το φαγητό τους μαζί με ψιλοκομμένο ψητό κρέας που είχε απομείνει από την προηγούμενη μέρα.

Οι Βρετανοί τη λένε shepherd’s pie όταν τη φτιάχνουν με αρνίσιο κιμά και cottage pie όταν χρησιμοποιούν μοσχαρίσιο. Είναι η επιτομή του comfort food για τους Βρετανούς και αποτελεί βασικό πιάτο στο μενού αρκετά καλών εστιατορίων στο εξωτερικό.

Παρακάτω σου δίνουμε την αυθεντική συνταγή του συγκεκριμένου φαγητού, την οποία μπορείς να προσαρμόσεις στις δικές σου γεύσεις.

Υλικά για 4 άτομα

600 γρ. κιμάς αρνίσιος ή περισσεύματα από ψητό αρνί (ψιλοκομμένα)

2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα

2 καρότα σε κυβάκια

2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες

2 κλωνάρια σέλερι ψιλοκομμένα

2 κούπες ζωμό κρέατος

1 κονσέρβα τοματάκια ή 2 κ.σ πελτέ ντομάτας

2 κ.σ Worcestershire sauce (προαιρετικά)

αλάτι

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

μερικά φύλλα θυμάρι

40 ml ελαιόλαδο

Για τον πουρέ πατάτας

1 κιλό πατάτες

120 ml γάλα

30 γρ. βούτυρο ή 50 ml ελαιόλαδο

αλάτι

πιπέρι

Εκτέλεση

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ρίξε λίγο λάδι και τσιγάρισε τον κιμά ή τα κομμάτια κρέατος μέχρι να πάρουν χρώμα. Αφαίρεσέ τα από το τηγάνι και σοτάρισε τα κρεμμύδια και το σκόρδο με λίγο λάδι. Πρόσθεσε το σέλερι και τα καρότα και συνέχισε το σοτάρισμα για λίγα λεπτά. Ρίξε ξανά στο ίδιο τηγάνι τον κιμά, το ζωμό την Worcestershire sauce, τον πελτέ ή την κονσέρβα τομάτας, θυμάρι, αλάτι, πιπέρι και λάδι. Ανακάτεψε καλά και άσε το μείγμα να βράσει για μισή ώρα περίπου. Συμπλήρωσε με νερό αν χρειαστεί.

Όσο μαγειρεύεται ο κιμάς μπορείς να προετοιμάσεις τον πουρέ πατάτας. Καθάρισε τις πατάτες, κόψε τις σε μεγάλα κομμάτια ώστε να βράσουν πιο γρήγορα και ρίξε τις σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν. Μόλις είναι έτοιμες οι πατάτες, σούρωσε και τοποθέτησέ σε μια κατσαρόλα μαζί με το γάλα, το βούτυρο το αλάτι και το πιπέρι. Πίεσε με το ειδικό εργαλείο μέχρι να γίνουν πουρές, αλλά αρκετά σφιχτός ώστε να μπορεί να σταθεί πάνω στον κιμά.

Προθέρμανε το φούρνο στους 200οC. Μόλις ο κιμάς ψηθεί, τοποθέτησέ τον σε ένα πυρέξ και άπλωσε από πάνω ομοιόμορφα τον πουρέ, ώστε να καλυφθεί όλη η επιφάνειά του. Πίεσε ελαφρά με ένα πιρούνι την επιφάνεια του πουρέ για να ψηθεί καλύτερα στο φούρνο και να γίνει πιο τραγανός. Ράντισε την επιφάνεια με λίγο ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.

Βάλε το πυρέξ στο φούρνο και ψήσε για 30 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.

Παραλλαγές

Γενικά κυκλοφορούν πολλές παραλλαγές του συγκεκριμένου φαγητού, για παράδειγμα οι χορτοφάγοι μπορούν να αντικαταστήσουν τον κιμά με λευκά μανιτάρια ψιλοκομμένα. Επίσης για μια πιο υγιεινή εκδοχή, μπορείς να προσθέσεις στον πουρέ πατάτας λιωμένα λαχανικά ή να τον αντικαταστήσεις με πουρέ σελινόριζας.

Επίσης, αν θέλεις έξτρα γεύση μπορείς να πασπαλίσεις την επιφάνεια του πουρέ με τριμμένη γραβιέρα πριν το τελικό ψήσιμο στο φούρνο.

Η Worcestershire sauce χρησιμοποιείται στις κουζίνες της Αγγλίας, αλλά μπορείς να την παραλείψεις αφού διαθέτουμε πολλά ενδιαφέροντα αρωματικά που μπορείς να προσθέσεις στη σάλτσα του κιμά.

Η ιδιότυπη αυτή πίτα καταναλώνεται ζεστή και συνοδεύεται ιδανικά με κόκκινο κρασί ή μια μοναστηριακή μπίρα.

Η Shepherd’s pie είναι ένα πεντανόστιμο φαγητό της αγγλικής κουζίνας, μια διαφορετική πίτα χωρίς φύλλο αλλά με κρούστα από πουρέ πατάτας που σίγουρα θα λατρέψεις!

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σαλάτα με ψητά ροδάκινα, ρόκα και πασατέμπο

Τα ροδάκινα αυτή την εποχή είναι στα καλύτερά τους. Είναι νόστιμα, θρεπτικά και ξεχειλίζουν κάλιο και αντιοξειδωτικά.   Για να ξεφύγουμε από τα συνηθισμένα και για...

Σαλάτα με μαριναρισμένες φακές, μυζήθρα και βινεγκρέτ καρότου και λουίζας

Μια δροσερή σαλάτα που είναι superfood. H βινεγκρέτ καρότου και λουίζας είναι τόσο πρωτότυπη και νόστιμη που αυτή η γευστική δημιουργία απογειώνεται… Αν αφαιρέσουμε το...

Σαλάτα με πολύχρωμες ντομάτες, μοτσαρέλα και πέστο βασιλικού

Μια παραλλαγή της γνωστής ιταλικής σαλάτας caprese με τη διαφορά ότι χρησιμοποιούμε τις πολύχρωμες ντομάτες έτσι για ένα τουίστ στη γεύση. Επιλέγουμε από την αγορά...

Σαλάτα με δίχρωμα ντοματίνια, φέτα και σάλτσα ελιάς Καλαμών

Μια καθαρά ελληνική σαλάτα που τα έχει όλα και είναι τόσο νόστιμη. Ο ταλαντούχος Σίμος Tριανταφύλλου, μας αποκαλύπτει τα μυστικά του μαριναρίσματος των υλικών...

Μύδια σαγανάκι της Κατερίνας

Μια γευστική δημιουργία επική, που  θα λατρέψει η οικογένεια και οι φίλοι… Η νόστιμη σάλτσα τους είναι ότι καλύτερο για «βούτες» με καψαλισμένο ψωμάκια....

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !