Crossfit. Άραγε απευθύνεται σε όλους;

Tips

Τα τελευταία χρόνια η νέα τάση στον χώρο του fitness ονομάζεται Crossfit. Ο Greg Glassman, πρώην γυμναστής, ξεκίνησε τη δεκαετία του 1970 με τη θεωρία του ιδανικού τρόπου να προπονείς τη συνολική φυσική κατάσταση στο γυμναστήριο που είχε στο σπίτι του στην Καλιφόρνια και το 1995 άνοιξε το πρώτο επίσημο γυμναστήριο Crossfit. Ίδρυσε ένα θυγατρικό μοντέλο γυμναστηρίων, με αποτέλεσμα το crossfit να διαδοθεί πολύ γρήγορα, ενώ σε αυτό συνετέλεσε και η δημιουργία της ιστοσελίδας crossfit.com.

Γιατί είναι το Crossfit τόσο μοναδικό;

Το  Crossfit είναι ένα πρόγραμμα προπόνησης που συνδυάζει μια μεγάλη γκάμα προπονητικών μεθόδων. Ουσιαστικά αποτελείται από ασκήσεις της ολυμπιακής άρσης βαρών, της ενόργανης γυμναστικής, του power lifting, του στίβου, της κωπηλασίας και πολλών άλλων ασκήσεων οι οποίες επιλέγονται με βασικό ανταγωνιστή το χρόνο.

Είναι δηλαδή ένα πρόγραμμα γυμναστικής που εστιάζει σε κάθε φυσική δραστηριότητα και στοχεύει στη βελτίωση δέκα χαρακτηριστικών: καρδιοαναπνευστική αντοχή, δύναμη, ισχύς, ευλυγισία, ευκινησία, συντονισμός, ισορροπία, ταχύτητα, αντοχή αλλά και ακρίβεια των κινήσεων.

Επίσης σε συνδυασμό με διατροφή βοηθάει στην απώλεια βάρους και σε κάνει να αντιμετωπίζεις τις δυσκολίες της καθημερινότητας με θετική σκέψη.

Τελικά είναι για όλους;

Θεωρητικά το Crossfit απευθύνεται σε όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας ή γυμναστικής εμπειρίας. Αν είσαι αρχάριος στην προπόνηση με βάρη, to crossfit είναι μια πολύ καλή αρχή, αρκεί να υπάρχει ο κατάλληλος προπονητής που θα σε καθοδηγήσει και θα σου μάθει σωστά όλες τις κινήσεις της άρσης βαρών.

Αν κάτι χαρακτηρίζει ένα πρόγραμμα crossfit είναι η έννοια της ομαδικότητας και της κοινωνικοποίησης. Υπό την επίβλεψη του προπονητή, όλοι προσπαθούν να πετύχουν τον ίδιο στόχο και βοηθούν ο ένας τον άλλο.

Κάθε προπόνηση crossfit είναι δομημένη έτσι ώστε να σε κρατάει σε διαρκή ένταση, αφού στόχος σου είναι να ολοκληρώνεις κάθε άσκηση το συντομότερο δυνατό. Αν σου αρέσει ο συναγωνισμός, μπορείς να συγκρίνεις κάθε φορά το χρόνο που ολοκληρώνεις τις ασκήσεις με των υπολοίπων.

Όλοι οι ασκούμενοι συμμετέχουν στο ίδιο πρόγραμμα αλλά οι ασκήσεις προσαρμόζονται ανάλογα με το επίπεδο του καθενός. Έτσι αν κάποιος δεν μπορεί να εκτελέσει μια άσκηση, μπορεί να κάνει λιγότερες επαναλήψεις ή να κάνει μια πιο εύκολη παραλλαγή της άσκησης.

Πόσες προπονήσεις την εβδομάδα;

Αν δοκιμάσεις πρώτη φορά αυτού του είδους την προπόνηση, η ιδανική συχνότητα είναι δυο φορές την εβδομάδα και σταδιακά να αυξήσεις τη συχνότητα των προπονήσεων. Ίσως στην αρχή να μην μπορείς να βγάλεις ολόκληρο το πρόγραμμα, αλλά γρήγορα θα εξοικειωθείς, θα αποκτήσεις σωστή τεχνική και θα μπορείς να γυμνάζεσαι τρεις με πέντε φορές την εβδομάδα.

 Πότε να μην επιλέξεις το crossfit

Γενικά το crossfit είναι μια επίπονη μορφή άθλησης που περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα ασκήσεων και στοχεύει στη συνολική μυϊκή ενδυνάμωση. Αυτό σημαίνει πως αν επιθυμείς εξειδίκευση σε κάποια συγκεκριμένη μυϊκή ομάδα θα πρέπει να ακολουθήσεις κάποιο άλλο είδος άσκησης αφού το crossfit γυμνάζει συνολικά αλλά δεν εξειδικεύεται.

Το crossfit κινείται γύρω από την ομαδικότητα, που σημαίνει ότι αν προτιμάς την ατομική προπόνηση θα πρέπει να αγοράσεις εξοπλισμό crossfit και να ζητήσεις τη βοήθεια κάποιου εξειδικευμένου γυμναστή αφού η κακή στάση σώματος, η μεγάλη ταχύτητα επανάληψης ή το σήκωμα βάρους με λάθος τεχνική μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμό.

Επίσης αν πάσχεις από κάποιο σοβαρό θέμα υγείας, αν υποφέρεις από κάποιο τραυματισμό ή αν είσαι έγκυος, καλό είναι να συμβουλευτείς το γιατρό σου πριν ασχοληθείς με το crossfit.

Αν θέλεις να δεις το σώμα σου να αλλάζει και να βρεθείς στην καλύτερη φυσική κατάσταση που υπήρξες ποτέ και αν πάντα θεωρούσες τη γυμναστική βαρετή, τότε το crossfit αποτελεί την ιδανική λύση για σένα. Βεβαιώσου ότι η κατάσταση της υγείας σου επιτρέπει να παρακολουθήσεις ένα τέτοιο πρόγραμμα και ξεκίνα π

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !