Πώς να κάνω μέτριο ελληνικό καφέ

Τα μυστικά των Chef

Αλήθεια πόσο χρόνο χρειάζονται τα κρεατικά, τα ψάρια για να έχουν το σωστό μαρινάρισμα;

Πρώτα επιλέγουμε τη μαρινάδα και περιχύνουμε το κρέας ή το ψάρι και το μαρινάρισμα γίνεται αποκλειστικά στο ψυγείο. Ο Κώστας Συντάκας, executive chef μας ενημερώνει...

Πόσους μήνες διατηρούνται ασφαλώς τα τρόφιμα στην κατάψυξη;

Τα τρόφιμα που θέλουμε να διατηρήσουμε στην κατάψυξη τα βάζουμε σε ειδικά σκεύη ή τα τυλίγουμε καλά με μεμβράνη σιλικόνης, για να παραμείνουν σε...

Πότε οι τροφές διατηρούν τα θρεπτικά τους οφέλη, ωμές ή μαγειρεμένες;

Ορισμένες τροφές έχουν διαφορετική θρεπτική αξία όταν τρώγονται ωμές ή όταν μαγειρεύονται. Εμείς σας ενημερώνουμε πώς είναι καλύτερα να τις καταναλώνετε.  Ντομάτα Η ντομάτα περιέχει λυκοπένιο, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που...

Ποιο λάδι είναι το καλύτερο για το τηγάνισμα ;

Tο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι το πλέον κατάλληλο. Eίναι ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό λάδι στις υψηλές θερμοκρασίες.  Eτσι μπορεί να το χρησιμοποιήσουμε και πάλι αφού...

Ο καφές είναι καθημερινή απαραίτητη συνήθεια για την πλειονότητα των Ελλήνων. Και ο ελληνικός καφές έχει αμέτρητους φανατικούς φίλους του που δεν τον αλλάζουν με τίποτα. Ο καθένας μάλιστα έχει τις προτιμήσεις του ως προς την ποσότητα της ζάχαρης. Ο σκέτος και ο γλυκός παρασκευάζονται εύκολα όμως ο μέτριος θέλει προσοχή καθώς υπάρχουν στη γεύση του κάποιες διαβαθμίσεις ανάλογα με τα γούστα.

Ας δούμε πώς μπορείς να φτιάξεις μέτριο καφέ για κάθε γούστο.

Ο ελληνικός καφές θέλει μαεστρία:

  1. Βάζουμε στο μπρίκι μας την επιθυμητή ποσότητα νερού, και το τοποθετούμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι το νερό να ζεσταθεί
  2. Όταν το νερό είναι χλιαρό, προσθέτουμε πρώτα τον καφέ και στη συνέχεια τη ζάχαρη, χωρίς να ανακατεύουμε. Αφήνουμε το υλικό να βυθιστεί μόνο του.
  3. Μόλις βυθιστεί, με ένα κουταλάκι ανακατεύουμε προς μία κατεύθυνση
  4. Βγάζουμε το κουτάλι και αφήνουμε τον καφέ να βράσει
  5. Όταν αρχίζει να δημιουργείται περιμετρικά του χείλους του μπρικιού ένας δακτύλιος, τον παρακολουθούμε συνεχώς και αποσύρουμε το μπρίκι από τη φωτιά όταν ο δακτύλιος κλείσει τόσο ώστε στη μέση να έχει μείνει ένας μικρός δίσκος διαμέτρου 1-2 εκατοστών
  6. Σερβίροντας τον καφέ από ψηλά δημιουργούμε ένα πιο λεπτό καϊμάκι που σχεδόν εξαφανίζεται μετά την πρώτη ρουφηξιά ενώ σερβίροντας των καφέ από χαμηλά έχουμε πιο παχύ καϊμάκι που μένει για περισσότερο.

Ας δούμε και τις αναλογίες:

Μέτριος προς πικρός

1 δόση καφές

½  δόση ζάχαρη

Μέτριος

1 δόση καφές

1 δόση ζάχαρης

Μέτριος προς γλυκός

1 δόση καφές

1 ½ δόση ζάχαρη

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σαλάτα με ψητά ροδάκινα, ρόκα και πασατέμπο

Τα ροδάκινα αυτή την εποχή είναι στα καλύτερά τους. Είναι νόστιμα, θρεπτικά και ξεχειλίζουν κάλιο και αντιοξειδωτικά.   Για να ξεφύγουμε από τα συνηθισμένα και για...

Σαλάτα με μαριναρισμένες φακές, μυζήθρα και βινεγκρέτ καρότου και λουίζας

Μια δροσερή σαλάτα που είναι superfood. H βινεγκρέτ καρότου και λουίζας είναι τόσο πρωτότυπη και νόστιμη που αυτή η γευστική δημιουργία απογειώνεται… Αν αφαιρέσουμε το...

Σαλάτα με πολύχρωμες ντομάτες, μοτσαρέλα και πέστο βασιλικού

Μια παραλλαγή της γνωστής ιταλικής σαλάτας caprese με τη διαφορά ότι χρησιμοποιούμε τις πολύχρωμες ντομάτες έτσι για ένα τουίστ στη γεύση. Επιλέγουμε από την αγορά...

Σαλάτα με δίχρωμα ντοματίνια, φέτα και σάλτσα ελιάς Καλαμών

Μια καθαρά ελληνική σαλάτα που τα έχει όλα και είναι τόσο νόστιμη. Ο ταλαντούχος Σίμος Tριανταφύλλου, μας αποκαλύπτει τα μυστικά του μαριναρίσματος των υλικών...

Μύδια σαγανάκι της Κατερίνας

Μια γευστική δημιουργία επική, που  θα λατρέψει η οικογένεια και οι φίλοι… Η νόστιμη σάλτσα τους είναι ότι καλύτερο για «βούτες» με καψαλισμένο ψωμάκια....

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !