Πως θα αντιμετωπίσετε τη ψυχολογική βία στη σχέση σας;

Tips

Πολλοί πιστεύουν ότι μόνο η σωματική βία είναι κακοποίηση και όμως η ψυχολογική βία είναι χειρότερη και πολύ συχνή. Έτσι βρισκόμαστε συχνά παγιδευμένοι σε έναν τοξικό δεσμό που πονάει…

Σε πολλές περιπτώσεις η ψυχολογική βία και η άσχημη συμπεριφορά προηγείται της σωματικής. Κάποιες φορές δεν είναι άμεσα αντιληπτό ανάμεσα στους συντρόφους, γιατί ο θύτης συνήθως κατηγορεί το θύμα του ότι δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του.

Η ψυχολογική βία και η συναισθηματική κακοποίηση δύσκολα αναγνωρίζεται κυρίως αν το θύμα έχει υποστεί προηγούμενη κακοποίηση. Η επιτυχία του θύτη είναι ότι όσο περνά ο καιρός, κατορθώνει με τη συμπεριφορά του να αποδυναμώσει μέχρι και να εκμηδενίσει την αυτοεκτίμηση του συντρόφου του. Κατορθώνει να τον κάνει να αισθάνεται ένοχος, αδύναμος και να αμφιβάλλει για τις δυνατότητές του να ανταποκριθεί στο ρόλο του.

Από μελέτες έχει αποδειχθεί ότι ο θύτης είναι συνήθως άτομο που έχει υποστεί στην παιδική του ηλικία σωματική βία ή και ψυχολογική. Συνήθως όμως ισχύει η πρώτη περίπτωση και από φόβο αν ο/η σύντροφος έχει δύναμη οικονομική ή άλλη αποφεύγει να ασκήσει σωματική βία και επιδίδεται σε πιο εύκολες καταστάσεις για εκείνον … επιδίδεται στην ψυχολογική βία.

Τα πρώτα σημάδια

Αν ο/η σύντροφός σας παύσει να είναι στοργικός και να ενδιαφέρεται για πράγματα που σας αρέσουν.

Όταν σας κάνει να νοιώσετε ότι περνάτε εντελώς απαρατήρητη… σαν να μην υπάρχετε.

Όταν αρχίζει να φωνάζει συχνά ή αρχίζει να ασκεί εξουσία και έλεγχο χρησιμοποιώντας τα χρήματα, τη επιρροή του στην οικογένεια ή σε φίλους.

Όταν προσπαθεί να σας μειώσει … τότε είστε ήδη το θύμα του.

Κάποιοι στο γάμο χρησιμοποιούν τα παιδιά ικανοποιώντας τις επιθυμίες τους, θέλοντας ενσυνείδητα να φαίνονται δυνατοί και καλοί … και αρχίζουν να μιλάνε όχι και τόσο κολακευτικά για εσάς, τότε ναι … έχει αρχίσει να «ροκανίζει» τη σχέση ακόμα και με τα παιδιά σας.

Κορύφωση της ψυχολογικής κακοποίησης

Όταν ο θύτης παύει να σέβεται εσάς και την ιδιωτική σας ζωή ή ακόμα και την κοινή σας ζωή…

Όταν ελέγχει το κινητό σας ή ζητά πρόσβαση στα mail σας ή ακόμα και κωδικούς από τα social media. Τότε μην πέσετε στην παγίδα ότι ενδιαφέρεται για εσάς ή ότι σας ζηλεύει γιατί σας αγαπά…

Αρχίστε να τον παρατηρείται προσεκτικά.

Συνήθως ο θύτης κατηγορεί τον/την σύντροφό του δίνοντας την επιλογή «να διορθωθεί» πριν αρχίσει τα τελεσίγραφα.

Πως αντιμετωπίζεται η κατάσταση

Αρχίζετε να παίρνετε αποστάσεις ασφαλείας…

Απαντάτε στις προκλήσεις του με ήρεμο τρόπο ώστε να μην του αφήσετε περιθώρια για μεγαλύτερη δράση…

Συζητάτε μαζί του το πρόβλημα δίνοντας του μια ευκαιρία για να διορθωθεί η κατάσταση.

Ζητάτε τη βοήθεια ειδικών και κάποιων έμπιστων φίλων.

Αν η κατάσταση δείτε ότι δεν διορθώνεται θα πρέπει να κάνετε τα πάντα για να «απελευθερωθείτε» από αυτή την τοξική σχέση το συντομότερο.

Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !