Όνειρα … αυτό το μυστήριο

Tips

Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα τα όνειρα είναι ένα μυστήριο… Γέννημα του εγκεφάλου και της νύχτας, τότε που πέφτουν οι διαδραστικές λειτουργίες του εγκεφάλου και εκείνος καλείται να τακτοποιήσει τα μηνύματα και τις δραστηριότητες της ημέρας στα συρταράκια του. Έτσι με απλό τρόπο έχουν αναφερθεί στη διαδικασία του ονείρου οι φιλόσοφοι και οι ψυχολόγοι όλων των εποχών.

Πολλοί ερευνητές έχουν προσπαθήσει να λύσουν τον μηχανισμό δημιουργίας του ονείρου, αλλά εξακολουθεί πεισματικά να παραμένει μυστήριο. To σίγουρο είναι ότι τα όνειρα εμπνέονται από το παρελθόν, το παρόν και τις προσδοκίες μας για το μέλλον. Έτσι δημιουργείται το φόντο που εμπλουτίζεται

Τι όμως επηρεάζει τα όνειρά μας;νειρ

Οι νευροεπιστήμονες δίνουν κάποιες απαντήσεις που ακολουθούν:

Οι εμπειρίες της καθημερινότητας

Τα όνειρα «εμπνέονται» από το παρόν, το παρελθόν, τις μνήμες. Οι δραστηριότητές μας, η διάθεσή μας, οι σχέσεις μας, οι γνώσεις μας ή οι εμπειρίες της ημέρας ή της ζωής μας μπορούν να συνθέσουν το παζλ ενός ονείρου.

Σύμφωνα με έρευνες το 80% του ονείρου δανείζονται στοιχεία της καθημερινότητάς μας, παίρνουν κομμάτια από αυτήν και κομμάτια αναμνήσεων που έχουν καταγραφεί βαθιά στη μνήμη μας και δημιουργείται η σύνθεση του ονείρου.

Συναισθηματική κατάσταση

Δύο οι κύριες κατηγορίες των συναισθηματικών ονείρων.

Όνειρα που τα συναισθήματα συνδέονται με πρόσφατα γεγονότα  και άλλα με πρωτόγονα συναισθήματα κυρίως φόβου και άγχους.

Ο εγκέφαλος επεξεργάζεται σκέψεις και συναισθήματα κυρίως από προηγούμενες ημέρες. Προσπαθεί να ρυθμίσει και να διευθετήσει συναισθηματικές καταστάσεις.

Όταν είμαστε σε κακή διάθεση ή έχουμε πολύ άγχος, έχουμε συχνά την τάση να βλέπουμε εφιάλτες.

Πολλές φορές έχουμε ονειρευτεί ότι ξεχνάμε ολόκληρα κεφάλαια στις εξετάσεις ή ότι κάτι γίνεται και δεν μπορούμε να φθάσουμε ….. και τόσα άλλα.

Επηρεασμός από το περιβάλλον

Ο τρόπος της ζωής μας επηρεάζει. Για παράδειγμα αν έχουμε ένα βαρύ δείπνο με πολλά λιπαρά τότε ο ύπνος είναι ανήσυχος και τα όνειρα αγχωτικά.

Οι τελευταίες σκέψεις μας πριν πάμε για ύπνο σίγουρα θα επηρεάσουν τα όνειρά μας και ίσως βρεθεί κάποια λύση μέσω αυτών.

Οι Αιγύπτιοι συνήθιζαν να αρωματίζουν τα βασιλικά δωμάτια για να έχει ο Φαραώ ευχάριστα όνειρα… Τελικά αυτό το πείραμα έγινε πρόσφατα και αποδείχθηκε ότι όταν τα αρώματα ήταν ευχάριστα τα όνειρα ήταν χαρούμενα … αισιόδοξα. Οι άσχημες μυρωδιές «έδωσαν» δυσάρεστα όνειρα.

Αν ακούσουμε μια γάτα να νιαουρίζει ενώ κοιμόμαστε, είναι πιθανόν να εμφανιστεί στο όνειρό μας κάτι σχετικό.

Η στάση του ύπνου μας, ένα ανοικτό παράθυρο, ένα μικρό φως ή το απόλυτο σκοτάδι επηρεάζει θετικά ή αρνητικά αντίστοιχα τα όνειρά μας.

Ελέγχονται τα όνειρα;

Η πιο πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου του Harvard είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα. Ζητήθηκε από φοιτητές σε ήρεμη κατάσταση, αργά το απόγευμα ακούγοντας μουσική Vivaldi σε όμορφο και ευάερο περιβάλλον, να στείλουν στον καθηγητή τους μέσω mail το πρόβλημα της ζωής τους, που θα ήθελαν να επιλύσουν. Oι περισσότεροι έγραψαν ότι τους απασχολεί η επαγγελματική τους αποκατάσταση, κάποιοι άλλοι ότι τους απασχολεί η προσωπική τους ζωή και 2 φοιτητές μόνον έγραψαν ότι δεν τους απασχολεί κάτι σημαντικό.

Σε δεύτερο mail μετά από 2 ώρες τους ζητήθηκε να γράψουν πως θα ήθελαν να επιλύσουν αυτό το πρόβλημα. Σε 2 επόμενα mails τους ζητήθηκαν περισσότερες λεπτομέρειες.

Την άλλη μέρα μόλις ξύπνησαν τους ζητήθηκε να γράψουν το όνειρο που είδαν.

Οι περισσότεροι είχαν όνειρα σχετικά με το πρόβλημα ζωής τους και μάλιστα μέσω του ονείρου κάποιοι πίστεψαν ότι τους δόθηκε κάποια λύση ή είδαν τα πράγματα κάτω από άλλο πρίσμα.

Οι 2 φοιτητές που δεν δήλωσαν κάποιο πρόβλημα έγραψαν ότι δεν θυμούνται το όνειρο ή δεν νομίζουν καν ότι ονειρεύτηκαν.

Τα συμπεράσματα δικά σας….

Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !