Πώς θα «διαχειριστούμε» τα τοξικά άτομα στην εργασία μας;

Tips

H αλήθεια είναι ότι οι τοξικoί άνθρωποι δημιουργούν προβλήματα παντού. Στο φιλικό περιβάλλον μπορούμε ανά πάσα στιγμή να τους απομονώσουμε, όμως στο εργασιακό περιβάλλον δεν είναι τόσο εύκολο. Θέλει τρόπο για να τους διαχειριστούμε, χωρίς να μας δημιουργήσουν πρόβλημα.

Συνήθως οι τοξικοί άνθρωποι φορούν μάσκες, καλύπτονται.. Όμως όλοι έχουν έναν κοινό τρόπο να κάνουν σταδιακά το «θύμα» τους, να χάσει τον έλεγχο.

Εμείς ρωτήσαμε ψυχολόγους εργασίας και έχουμε να σας δώσουμε ορισμένες συμβουλές για να τους αντιμετωπίσετε.

Απόσταση

Οι τοξικοί είναι άτομα ιδιότροπα, εγωκεντρικά, απαισιόδοξα και κατορθώνουν με έναν μαγικό τρόπο, να δημιουργούν τρομερό άγχος και εκνευρισμό στους γύρω τους.

Προσπαθήστε να κρατήσετε απόσταση και αν δεν μπορείτε να τον αποφύγετε αν είναι ο προϊστάμενος ή ο διπλανός σας αποφεύγετε να τον ενημερώνεται, για την προσωπική σας ζωή και να του συμπεριφέρεστε με ειλικρίνεια και καλοσύνη.

Δεν πρέπει δεθείτε στο άρμα του, γιατί θα είστε μονίμως αγχωμένοι…

Να θυμάστε πάντα, ότι ο τοξικός άνθρωπος προσπαθεί πάντα να σας παρασύρει στη δική του τροχιά. Μην εκνευρίζεστε και αφήστε στην άκρη, τα όποια συναισθήματά σας, ώστε να μπορέσετε να διαχειριστείτε τις αλληλοεπιδράσεις μαζί του.

Ψυχραιμία

Το μεγάλο ατού των τοξικών ανθρώπων είναι ότι με τη συμπεριφορά τους είναι εύκολο να σας κάνουν να χάσετε την ψυχραιμία σας. Έτσι κερδίζουν έδαφος και εσείς μπαίνετε στο στόχαστρο. Αναγνωρίστε τα συναισθήματά σας, για αυτό το άτομο και έτσι θα μάθετε να τα διαχειρίζεστε, χωρίς να τα αφήνετε να σας καταβάλουν.

Αυτοπεποίθηση

Το παιχνίδι της αυτοπεποίθησης το ξέρουν καλά. Συνήθως οι επιθέσεις τους είναι σε άτομα με χαμηλή ή καθόλου αυτοπεποίθηση, γιατί είναι πιο ευάλωτα. Εσείς όταν προσβάλλεστε από άτομα τοξικά, που κάποιες φορές γίνονται τυραννικά, πείτε τους ότι μέχρι εκεί μπορείτε να φθάσετε και για κανένα λόγο δεν θα πρέπει να νιώσετε αδύναμοι ή πληγωμένοι. Τώρα λίγο πολύ ξέρετε τη συμπεριφορά αυτών των ατόμων. Αν αντέχετε τους αντιμετωπίζετε, αρκεί να μην σας γίνουν εφιάλτες και να μπορείτε να λειτουργείτε.

Φροντίστε να περνάτε καλά εκτός γραφείου, με τους φίλους ή με την οικογένειά σας, γιατί έχετε ανάγκη αυτή την ισορροπία.

Επίσης θα πρέπει να φροντίσετε και τον εαυτό σας, να τρώτε καλά, να ξεκουράζεστε και να κάνετε κυρίως πράγματα που σας ευχαριστούν.

Έτσι μόνον θα μπορέσετε να ξεπεράσετε το άγχος που σας δημιουργείται στο εργασιακό περιβάλλον, η ψυχραιμία και ο αυτοέλεγχος είναι η απόλυτη «στάση».

Σύμμαχοι

Επιλέξτε κάποια άτομα από το εργασιακό περιβάλλον, που ξέρετε ότι σας εκτιμούν και θα μπορούσαν να σας βοηθήσουν.

Θα πρέπει να τους παρουσιάσετε την κατάσταση αντικειμενικά. Είναι σημαντικό θα έχετε την υποστήριξή τους και ίσως τη συμβουλή τους, για την αντιμετώπιση της κατάστασης, αφού γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα.

Το σίγουρο είναι ότι θα πάρετε δύναμη.

Η αλήθεια είναι ότι μια τοξική σχέση σε αποσυντονίζει και δεν σου επιτρέπει να συγκεντρωθείς στη δουλειά και τους στόχους σου.

Είναι ανάγκη να μείνετε συγκεντρωμένοι στη δουλειά σας, για να είστε αποτελεσματικοί. Δεν αξίζει να θυσιαστείτε για έναν τοξικό άνθρωπο.

Μην προσπαθήσετε να αναζητήσετε την συμπόνια ενός τοξικού ανθρώπου είναι χάσιμο χρόνου και το κυριότερο θα απογοητευτείτε. Οι τοξικοί είναι εγωκεντρικά άτομα χωρίς ενσυναίσθηση. Το μόνον που θέλουν να σε βάλουν σε διαδικασία να αμφιβάλλεις για τον εαυτό σου και να διερωτηθείς μήπως είσαι ανίκανος.

Προσπάθησε να προστατέψεις τον εαυτό σου

Να είσαι προετοιμασμένος για κάποια επερχόμενη σύγκρουση. Προσπάθησε να κρατάς σημειώσεις για γεγονότα, πιθανούς μάρτυρες ή ακόμα και κάποια άλλα στοιχεία που νομίζεις ότι θα σου φανούν χρήσιμα.

Ημερομηνίες, πράξεις, συζητήσεις ώστε να μην ξεχαστούν όταν σου ζητηθούν.

Μη ξεχνάτε …

Οι τοξικοί άνθρωποι κρίνουν τους άλλους, γιατί κάνουν προβολή όλων των δικών τους ελαττωμάτων στους άλλους.

Φροντίστε η επικοινωνία να μην είναι βίαιη από πλευράς σας, μην φωνάζετε και μην βγαίνετε εκτός εαυτού, γιατί αυτό θα χαλάσει την δική σας εικόνα. Αφήστε τον «αντίπαλο» να ξετυλίξει τον κακό του εαυτό την ώρα της αντιπαράθεσης. Εσείς απλά πείτε του «έκανα ό,τι καλύτερο μπορούσα». Χρησιμοποιήστε τα λόγια του, επαναλαμβάνοντάς τις εντολές που σας είχε δώσει.

Μιλάτε αργά και σταθερά χωρίς ένταση. Το σίγουρο είναι ότι θα κερδίσετε στα σημεία κάθε τοξικό συνάδελφο ή διευθυντή.

Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα

Προηγούμενο άρθροΟμελέτα με τυριά
Επόμενο άρθροΡυζόγαλο βουνίσιο

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !