Πώς θα καταπολεμήσετε τη ζήλεια;

Tips

H ζήλεια είναι μια αρνητική στάση που μας δηλητηριάζει τη ζωή όταν είναι υπερβολική. Είναι ένας φόβος … που δεν έχει ηλικία … ξεκινά από την παιδική ηλικία και καταλήγει στα βαθειά γεράματα. Αν αφεθείτε και νικηθείτε από τον φόβο, ότι θα χάσετε την αποκλειστικότητα των αγαπημένων σας ή θα παύσει η επιρροή σας σε πρόσωπα και καταστάσεις, τότε θέλει αγώνα και προσπάθεια για να βγείτε νικητές.

Πολύ πιθανόν αν εσείς αισθάνεστε ότι ζηλεύετε χωρίς αιτία και αφορμή, τότε χρειάζεστε τη βοήθεια ειδικού, πριν η ζήλεια καταστρέψει την καθημερινότητά σας. Η πρώτη κίνηση είναι να αναγνωρίσετε το πρόβλημά σας, που κάποιες φορές έχει τις ρίζες του στην παιδική σας ηλικία. Μόνον έτσι θα αντιμετωπιστεί. Ίσως όλα προέρχονται από κάποια δυνατή συναισθηματική εξάρτηση που σας καταδυναστεύει. Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες η ζήλεια προέρχεται από έλλειψη αυτοπεποίθησης και αυτή είναι η πηγή των κακών… που θα πρέπει να αποκατασταθεί.

Ζηλεύετε τον/την σύντροφό σας;

Η εμπιστοσύνη αποτελεί προϋπόθεση της σχέσης με τον  σύντροφό σας. Αν η  ζήλεια από πλευράς σας γίνει ενοχλητική για εκείνον, τότε προσπαθήστε να έρθετε στη θέση του. Μια αντιστροφή των ρόλων θα σας κάνει να αναρωτηθείτε πως θα αντιδρούσατε εσείς σε αυτή την πίεση.

Αν αγαπάτε πραγματικά τον σύντροφό σας τότε σίγουρα θα θέλετε να είναι χαρούμενος και όχι τόσο πιεσμένος, που πολλές φορές μπορεί με τη ζήλεια σας να δοκιμάσετε τα όριά του. Και τότε πραγματικά μπορεί να επιβεβαιωθούν οι φόβοι σας και να τον χάσετε. Η ζήλεια και οι πράξεις που απορρέουν από αυτή, όπως η συνεχής παρακολούθηση, το ψάξιμο του κινητού κλπ. στα μάτια του φαίνονται μικροπρεπείς και η εκτίμηση που σας έχει ψαλιδίζεται…

Σκεφθείτε πριν είναι αργά…

Δώστε προσοχή στον σύντροφό σας, με τρυφερότητα δείξτε την αγάπη σας και ζητείστε συγγνώμη… ίσως αυτό μετριάσει τις συνέπειας της καταπιεστικής ζήλειας σας. Προσπαθήστε να αλλάξετε συμπεριφορά και ζητείστε την βοήθεια ειδικών…

Μιλήστε

Τολμήστε να μιλήσετε στους αγαπημένους σας για το πρόβλημα σας. Αυτό είναι το πρώτο βήμα αποδοχής και δηλώνετε την επιθυμία να απαλλαχτείτε από  τον φόβο σας. Εμπιστευθείτε κάποιους στενούς σας φίλους σας και ζητείστε τους τη συμβουλή τους.

Ζηλεύετε τη φίλη σας;

Κάποιες φορές μια επιτυχία στη προσωπική ή στην επαγγελματική ζωή γίνεται αιτία να την ζηλέψουμε τη φίλη μας.  Μήπως όμως τελικά πρέπει να αντιμετωπίζετε τη φίλη σας σαν παράδειγμα προς μίμηση ή σαν έμπνευση, παρά να τη ζηλεύετε.

Αναρωτηθείτε ζηλεύετε μόνον τη συγκεκριμένη φίλη ή γενικώς τις φίλους σας … εντοπίστε την πηγή της ζήλειας και διερευνείστε εσωτερικά το πρόβλημα και τότε ίσως και εσείς  οι ίδιοι μπορείτε να βοηθήσετε τον εαυτό σας στη επίλυσή του.

Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !