Τάρτα μήλου «σκεπαστή»

Τα μυστικά των Chef

Το φθινόπωρο τα μήλα είναι στα καλύτερά τους και οι μηλόπιτες πρωταγωνιστούν…

Εμείς ζητήσαμε από τον έγκριτο καθηγητή ζαχαροπλαστικής να μας δώσει τη συνταγή που αγαπάμε και φτιάξαμε μαζί του τάρτα μήλου σκεπαστή…

Είναι ότι καλύτερο για τον καφέ ή το τσάι αλλά και τα παιδιά την εκτίμησαν ιδιαίτερα. Αν θέλετε την σερβίρετε και με κρέμα σαντιγί και φυλλαράκια μέντας.

Xρόνος παρασκευής 1 ώρα και 20 λεπτά / Χρόνος ψύξης 1 ώρα / Μέτριας δυσκολίας

Τάρτα μήλου «σκεπαστή»

Από τον Αλέξανδρο Κριτσαντώνη, chef patissier, καθηγητή της σχολής μαγειρικής Praxis

 Υλικά

650 γρ. αλεύρι μαλακό ζαχαροπλαστικής

250 γρ. ζάχαρη άχνη

325 γρ. μαργαρίνη μαλακή

3 μεγάλα αυγά

1 γρ. βανίλια

12 γρ. baking powder

Ξύσμα από μισό πορτοκάλι ή μισό λεμόνι

Μια πρέζα κανέλα

Γέμιση με μήλα

750 γρ μήλα καθαρισμένα και κομμένα κυβάκια ή φέτες

120 γρ. ψίχα καρυδιού

100 γρ. σταφίδα μαύρη

400 ml νερό εμφιαλωμένο

100 γρ ζάχαρη κρυσταλλική

30 γρ. κορν φλάουρ και ίση ποσότητα κρύου νερού

Για το φινίρισμα

1 αυγό

Τρόπος παρασκευής

Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε τη μαργαρίνη και τη ζάχαρη και χτυπάμε με το σύρμα μέχρι να αφρατέψουν.

Προσθέτουμε τα αυγά ένα ένα, τη βανίλια, το ξύσμα, την κανέλα και τέλος βροχηδόν το αλεύρι με το baking powder.

Ζυμώνουμε με τον γάντζο μέχρι να έχουμε μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη.

Βγάζουμε τη ζύμη, την καλύπτουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε να «ξεκουραστεί» στο ψυγείο για 1 ώρα.

Παράλληλα ετοιμάζουμε τη γέμιση της τάρτας.

Σε κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τα μήλα και τη ζάχαρη και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν ανακατεύοντας κατά διαστήματα,  για 15-20 λεπτά.

Παράλληλα διαλύουμε σε μπολ με κρύο νερό το κορν φλάουρ και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα.

Λίγο πριν το τέλος, προσθέτουμε τα καρύδια και τη σταφίδα, ανακατεύουμε ελαφρά  και  αφήνουμε τη γέμιση να σταθεροποιηθεί.

Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και την απλώνουμε στον πάγκο που έχουμε πασπαλίσει με αλεύρι. Με τον πλάστη ανοίγουμε  δύο φύλλα του 1εκ.

Απλώνουμε το πρώτο φύλλο πάνω στην ταρτιέρα ή τη φόρμα με αποσπώμενη βάση μέχρι να καλύψει και τα πλαϊνά και όσο περισσέψει το κόβουμε.

Απλώνουμε τη γέμιση και στρώνουμε με τη μαρίζ την επιφάνειά της.

Από πάνω απλώνουμε το δεύτερο φύλλο ζύμης και κόβουμε ολόγυρα.

Με το πινέλο περνάμε το αυγό και χαράζουμε με ένα πιρούνι ελαφρά την επιφάνεια.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 35-40  λεπτά.

Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει για να την κόψουμε σε κομμάτια.

Μικρά μυστικά

Με τα ίδια υλικά μπορούμε να δημιουργήσουμε 4-6 ατομικές τάρτες, εξαρτάται από το μέγεθος της ταρτιέρας.

Δεν χρειάζεται να βουτυρώσουμε την ταρτιέρα γιατί αυτή η ζύμη δεν κολλάει!

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !