Πώς θα τακτοποιήσουμε τα προϊόντα μακιγιάζ μας με ασφάλεια;

Tips

Σίσσυ Νίκα

Καιρός να οργανωθούμε καλύτερα και να τακτοποιήσουμε αποτελεσματικά και με ασφάλεια τα καλλυντικά μας. Θα πρέπει να δούμε τι πραγματικά χρειαζόμαστε και σε τι κατάσταση βρίσκονται τα προϊόντα ομορφιάς που έχουμε σπίτι και πως θα τα χρησιμοποιούμε σωστά.

Πολλές φορές στην τουαλέτα μας μέσα σε καλάθια ή στο νεσεσέρ συσσωρεύονται κραγιόν, πούδρες, σκιές ματιών, μάσκαρα διαφόρων χρωμάτων, αλλά και βερνίκια νυχιών. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτά έχουν περιορισμένη διάρκεια ισχύος.

Αν λοιπόν χρησιμοποιηθούν μετά τη λήξη τους μπορούν να προκαλέσουν αντίδραση στο δέρμα μας ή ακόμα και αλλεργίες. Είναι λοιπόν επιβεβλημένο να τα ταξινομούμε σωστά για να τα χρησιμοποιούμε με ασφάλεια.

Οι σωστές κινήσεις πριν την τακτοποίηση των καλλυντικών είναι να παρατηρήσουμε την υφή των προϊόντων, να τα μυρίσουμε και να δούμε τη διάρκειά τους γνωρίζοντας και το χρόνο λήξης.

Παρατήρηση της υφής

Η πρώτη ένδειξη που μαρτυρά αν ένα προϊόν είναι ασφαλές για τη χρήση του είναι η υφή. Εάν παρατηρήσετε ότι υπάρχουν κάποιες τροποποιήσεις στην υφή όπως σπασίματα, αλλαγή χρώματος, αλλοιώσεις ή λάδι που καλύπτει την επιφάνεια, τότε δεν πρέπει να το χρησιμοποιήσουμε.

Ένα κραγιόν πρέπει να έχει ομοιογενή επιφάνεια και συμπαγή, δεν πρέπει να σπάει ή να είναι βαθιά χαραγμένο σε κομμάτια. Αν το κραγιόν σας παρουσιάζει αυτή την εικόνα είναι άχρηστο.

Οι σκιές ματιών και η πούδρα που παρουσιάζουν στην επιφάνεια λάδι ή κόβονται σε κομμάτια δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται.

Εάν το βερνίκι των νυχιών εμφανίζεται πιο συμπαγές και δεν ρέει με ευκολία, σχηματίζει νήματα και χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να στεγνώσει τότε δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί.

Μυρωδιά

Η μυρωδιά είναι πολύτιμη ένδειξη για τη χρήση ή μη των καλλυντικών. Ενώ τα καλλυντικά συνήθως αναδίδουν ένα ευχάριστο άρωμα, αυτό δεν ισχύει πλέον όταν έχουν λήξει. Εάν παρατηρήσετε ότι έχουν δυσάρεστη ή ασυνήθιστη οσμή , σταματήστε να τα χρησιμοποιείτε αμέσως. Το ίδιο ισχύει για όλες τις κρέμες, είτε κρέμα προσώπου, κρέμα χεριών, είτε γαλάκτωμα σώματος.

Διάρκεια προϊόντων

Τα προϊόντα μακιγιάζ δεν έχουν συγκεκριμένη ημερομηνία λήξης, όπως τα τρόφιμα. Η διάρκεια ζωής τους για να είναι ασφαλή καθορίζεται από την ημέρα που θα τα ανοίξουμε για πρώτη φορά.

Είναι σημαντικό να γράφετε οι ίδιες, με ανεξίτηλο μαρκαδοράκι σε κάποια γωνιά την ημερομηνία, που τα χρησιμοποιήσατε για πρώτη φορά.

Η επίπτωση από ένα καλλυντικό που έχει λήξει μπορεί να είναι κάποια σπυράκια ή κοκκινίλα ή ακόμα και αλλεργία.

Βέβαια κάποια καλλυντικά αναγράφουν στη συσκευασία τους ημερομηνία λήξης.

Εμείς βρήκαμε τη διάρκεια χρήσης ανάλογα με το προϊόν.

Ποια η συνήθης διάρκεια των προϊόντων μακιγιάζ;

Για να ταξινομήσετε με ασφάλεια τα προϊόντα μακιγιάζ θα σας χρησιμεύσει ο πίνακας με τη διάρκεια των προϊόντων όταν ανοιχθούν, αν δεν υπάρχει ένδειξη με το χρόνο λήξης επάνω στο προϊόν. Σε κάθε περίπτωση αν δεν είμαστε σίγουροι επιλέγουμε ανάμεσα σε δύο τη μικρότερη για να είμαστε πιο ασφαλείς.

 • Κρέμα περιποίησης: 1- 2 χρόνια
 • Σκιά ματιών σε πούδρα: 1 χρόνος
 • Κραγιόν: 2 χρόνια
 • Μάσκαρα: 3 – 6 μήνες
 • Concealer ή υγρό concealer: 3 – 6 μήνες
 • Πούδρα βάσης: 1 χρόνο
 • Υγρή πούδρα : 3 – 6 μήνες
 • Βερνίκι νυχιών: 2 χρόνια

Πώς θα διατηρήσετε τα προϊόντα για το μακιγιάζ σας σε καλή κατάσταση;

 • Για να μην αλλοιωθούν τα προϊόντα μακιγιάζ, πριν την ημερομηνία λήξης, που αναγράφεται στη συσκευασία θα πρέπει να ακολουθήσετε κάποιους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας.
 • Να θυμάστε πάντα να πλένετε τα χέρια σας πριν εφαρμόσετε τα προϊόντα μακιγιάζ. Έτσι θα αποφύγετε τη μεταφορά βακτηρίων.
 • Θα πρέπει πάντα να φροντίζετε να διατηρείτε τα προϊόντα μακιγιάζ, σε ξηρό μέρος και μακριά από υγρασία.
 • Να θυμάστε πάντα να κλείνετε τα σωληνάρια και τα κουτιά των προϊόντων μετά τη χρήση τους. Έτσι δεν θα στεγνώσουν πρόωρα τα προϊόντα και αποτρέπεται η περίπτωση μόλυνσης από βακτήρια.
 • Εάν απλώνετε τα προϊόντα μακιγιάζ χρησιμοποιώντας πινέλα ή σφουγγάρια, θα πρέπει να τα καθαρίζετε 2 φορές την εβδομάδα.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !